Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
20-02-2007

БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА В ЕВРОПЕЙДСКАТА ГОДИНА НА РАВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ВСИЧКИ"

Европа има най-съвършеното законодателство за равенство. Дискриминация в ЕС обаче продължава да има, каза Стефан Олсън, началник отдел "Действия срещу дискриминацията и гражданското общество" в Генерална дирекция "Заетост, социална политика и равни възможности" на ЕК.

Стефан Олсън бе сред гостите на откриването в България на Европейската година на равните възможности за всички. Конференцията, с която събитията по темата се откриват и у нас, се проведе сутринта в хотел "Шератон" в столицата и бе модерирана от директора на Европейския институт Юлиана Николова.

Влиятелната неправителствена организация Европейски институт е сред координаторите на информационните кампании по темата у нас. Министерството на труда и социалната политика отговаря за събитията у нас, свързани с годината на равните възможности.

Министър Емилия Масларова посочи, че Годината на равните възможности за всички е на практика първото участие на България като страна-членка в общоевропейска инициатива. Цялостната идея е да бъде постигнато устойчиво и пълноценно включване на уязвимите групи в обществото и по този начин ще се спази принципът на равнопоставеност и недискриминация, и за тази цел са необходими усилията на всички - поясни социалният министър.

В България вече разполагаме с необходимото модерно законодателство, изграден е институционалният механизъм за неговото прилагане. "Ние сме различни, но всеки трябва да има равни права в социалния живот, а хората в неравностойно положение се нуждаят от допълнителни усилия", обобщи Емилия Масларова и призова за общи действия, така че обществото ни да е основано на включването.

Стефан Олсън, началник отдел "Действия срещу дискриминацията и гражданското общество" в Генерална дирекция "Заетост, социална политика и равни възможности" на Европейската комисия, от своя страна, заяви, че Европейската година на равните възможности за всички умишлено съвпада с годината, в която честваме 5 десетилетия от Римския договор. Равенството пред закона е фундаменталният принцип на Европейския съюз и съвпадението подчертава именно това. "Горди сме, че законодателството на ЕС за равните възможности е едно от най-добрите в света, ако не и най-доброто. Дискриминация обаче продължава да има - и в Съюза като цяло, и в България. Така че законодателството не е достатъчна предпоставка за борба с дискриминацията. Необходимо е да отидем по-нататък", обобщи Олсън. 

По думите на представителя на Европейската комисия, едно от основните предизвикателства остава 15-процентовата разлика в заплатите на мъжете и на жените.

Стефан Олсън посочи проучването на "Евробарометър" за нагласите в страните-членки за дискриминацията като красноречив пример за толерантността на българите. По думите му, повече от половината граждани на ЕС смятат, че дискриминацията е важен въпрос, а в България числата са "по-позитивни". Българите са посочили дискриминацията по признака възраст като водещ проблем. Същевременно едва 21% от анкетираните българи казват, че познават правата си по отношение на дискриминацията.

Затова целта е в края на Европейската година на равните възможности за всички да се постигне по-голяма обществена информираност за гражданските права, за съществуващите практики на дискриминация в ЕС, а така също и да се намерят практичните начини за борба срещу дискриминацията - каза още Олсън.

Според представителя на ЕК, разнообразието трябва да бъде използвано като предимство. "Не можем да си позволим да изключваме и изолираме никого, включително ромите, имаме нужда от таланта и способностите на всекиго, за да може Европа да остане конкурентоспособна. Основният двигател за социално включване е да поставим рисковите групи в системата на трудовия пазар", категоричен е Стефан Олсън.

В приветствие към откриващата се в България Европейска година на равните възможности за всички, посланикът на Германия - ротационен председател на ЕС - Михаел Гаер посочи, че европейците могат да научат много неща от българите, които живеят в страна с много етноси и много езици.и България е остров на социалната стабилност в региона, каза посланик Гаер. Според него, въпреки че началото на Годината на равните възможности бе поставено в Берлин, Германия няма много поводи за гордост в борбата срещу дискриминацията. Като примери той посочи по-малкия брой жени в настоящото правителство в сравнение с предишното - въпреки че канцлерът Ангела Меркел е дама. 

У нас организатори на инициативата са Социалното министерство, Парламентарната комисията за защита от дискриминация, Националният съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси към МС и Европейският институт.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ

"2007 - Европейска година на равните възможности за всички" е част от стратегията на Европейската Комисия за поощряване на многообразието и борба срещу дискриминацията в ЕС. В инициативата участват 30 държави - 27 страни-членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. За да достигне посланието до по-широка публика, ще се проведат множество мероприятия на национално, регионално и местно ниво. Тяхната основна цел е популяризиране на ползите от многообразието за обществото и бизнеса.

За разлика от Програмата за Действие и за разлика от кампанията "За различието, против дискриминацията", които не покриват проблемите на пола, Годината е първата дейност на Общността, която покрива всички шест дискриминационни форми, забранени с Договор на Европейския съюз и ще има принос за по-голямата видимост на главната роля, която Съюзът играе в борбата с дискриминацията и обявяването на равни възможности за всички.

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ОТ ПОРТАЛ ЕВРОПА: ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ...

Проучването Евробарометър „Дискриминацията в ЕС" е поръчано от Генерална дирекция по заетостта, равните възможности и социалните въпроси към Европейската Комисия. В рамките на проучването за периода 7 - 20 юни 2006г. са анкетирани 1025 български граждани. (ВИЖ ДАННИТЕ ЗА ЕС ТУК)

Проучването показва, че много по-голям процент българи, отколкото граждани на ЕС25 заявяват, че познават представители на ромската общност (48% срещу 12% за ЕС 25), или хора от различен етнически произход (66% срещу 55%). В същото време само 8% от българите в сравнение с 35% от останалите европейци съобщават, че познават някой, който е хомосексуален. (ВИЖ ДАННИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ТУК)

 

ЕТО КАКВИ СА ПРЕДСТОЯЩИТЕ СЪБИТИЯ ЗА ЦЯЛАТА ГОДИНА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО

 

Януари

Февруари 

Март 

Април 

Май

Юни

Октомври 

Ноември 

Декември 

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.