Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
26-02-2007

МЕСТЕН КАПАЦИТЕТ ЗА УСВОЯВАНЕ НА СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ

Стопанската камара е водеща организация по стартиралия проект по Програма MATRA KAP на Холандското посолство, чието пълно заглавие е: „Изграждане на местен капацитет за ефективно и устойчиво усвояване на Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз - отговорностите на социално-икономическите партньори".

Това се казва в съобщение на Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК). Проектът е до средата на юни и ще се изпълнява в Южния централен район на планиране NUTS ІІ, т.е. в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора и Кърджали. Кирил Желязков е ръководител на проекта, а Мирослава Брегова - експерт-модератор.

Партньорите на БСК са стопанските камари в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Кърджали, както и Камарата на електротехниката в България (КЕТБ), Браншовият съюз на кожарската, кожухарската, обувна и галантерийна промишленост, Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци, Сдружението „Български врати и прозорци" и Асоциацията на горските фирми в България.

Финансирането от страна на Холандското правителство е в размер на 15 000 евро, но идеята е да се привлече по-сериозно европейско финансиране.

През изтеклата седмица се проведе първият семинар - в Пазарджик, където интересът беше много сериозен и, вследствие на дискусията с участниците, вече се формираха две проекти предложения на обща стойност над 350 000 евро.

От прес-съобщението става ясно също, че общата цел на проекта е да се подобрят възможностите на децентрализираните структури на ниво планови региони за управление и изпълнение на проекти, финансирани по СКФ на ЕС.

Наред с това ще бъдат подготвени български обучители, които да придобият знания и опит за финансовите инструменти на ЕС. Сред темите на обученията ще бъде как да се сформират експертни екипи на регионално ниво за подготовка на проекти предложения, като целта е да се повиши институционалното сътрудничество между социално-икономическите партньори и местните власти, насочено към програмиране и изпълнение на проекти.

Портал ЕВРОПА ви предлага конкретните подробности за проекта:

Кратко описание на проекта:

Настоящият Проект кореспондира с една от най-съществените практически задачи на България в контекста на нейното пълноправно членство в ЕС, а именно - подготовката на основните участващи групи за усвояване на Структурните и Кохезионния фондове (СКФ) на Съюза. Планираните дейности са ориентирани основно към експертно укрепване на социално-икономическите партньори и изграждане на капацитет на регионално и местно ниво, в частност - към активно и ефективно участие в усвояването и управлението на СКФ на ЕС. С изпълнението на Проекта на целевите групи ще се предоставят знания, практически умения и капацитет за ефективно и устойчиво развитие и изпълнение на проекти, финансирани от СКФ. Представят се и възможностите и потенциалът за изграждане на публично-частни партньорства, функциониращи в контекста на разглеждания въпрос.  

Централната дейност по Проекта е организирана като „Обучение на обучители" с участието на високо квалифицирани експерти и резултатите от нея ще бъдат непосредствено приложени в последващите планирани „каскадни" семинари за разпространение на уменията и опита, придобити от обучените обучители. Паралелно с това, сред целевите групи и местните власти ще бъдат разпространени информационни материали, примери за добри практики и „Наръчник на бенефициента", съставен и издаден в рамките на настоящия Проект. Избраният подход гарантира трансфер на знания и опит за практическото изпълнение на проекти по СКФ. В по-широк контекст, сред планираните и очаквани резултати е и устойчивото повишаване на институционалното сътрудничество и координация между социално-икономическите партньори и местните власти, насочено към програмирането и изпълнението на проекти по СКФ в целевите български общини.    

Целева група:

Обхватът на целевата група, към която са ориентирани дейностите по настоящия проект, включва социално-икономическите партньори на местно и регионално ниво и местните неправителствени организации в Южен централен район на планиране (по-конкретно, областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора и Кърджали): експерти и представители на регионални и местни работодателски организации; експерти и представители на местни неправителствени организации, функциониращи в различни сфери на устойчивото местно развитие; експерти и представители на местни предприятия. 

Основни дейности по проекта:

  • Планираните дейности са ориентирани в следните основни направления:
  • Сформиране на екипите по проекта;
  • Сформиране на групи от потенциални обучители и обучаеми, подбрани чрез интервю;
  • Подготовка на методически материали за целите на планираното обучение;
  • Организиране и провеждане на семинар „Обучение на обучители";
  • Организиране и провеждане на пет „каскадни" семинара с цел разпространение на знанията, придобити от обучителите, сред по-широк кръг от местни експерти;
  • Популяризиране на дейностите по проекта и финансовата подкрепа на MATRA KAP сред социално-икономическите партньори, административните власти и широката общественост в целевия Южен централен район на планиране - NUTS ІІ.

Очакван принос от дейностите по Проекта:

Очаква се дейностите, планирани по проекта, да повишат институционалния и експертен капацитет на регионалните и местни власти и на техните социално-икономически партньори във връзка с програмирането и изпълнението на проекти по СКФ на ЕС. Ще бъдат укрепени неправителствените структури на регионално ниво за осъществяване на процесите по изработване, изпълнение и оценка на проекти и програми, основани на принципа на партньорство. Настоящият проект ще стимулира местните процеси, насочени към социално и икономическо сближаване, в съответствие с основните направления на Структурната регионална политика на ЕС.

Квалифицираните обучители и обучените експерти, придобитите знания и практическите материали, ориентирани към социално-икономическите партньори и неправителствени организации, ще позволят предприемането на следващи стъпки за реализирането на децентрализиран модел за програмиране, координиране и усвояване на средства от фондовете на ЕС. Още един позитивен резултат се очаква да бъде развитието на взаимоотношенията между социално-икономически партньори и неправителствени организации, както и изграждането на публично-частни партньорства в целевия регион.  

Очаквани резултати:

  • Обучени 60 местни експерти и представители на работодателски организации и други неправителствени организации на територията на Южен централен район на планиране - NUTS ІІ, с цел разширяване на тяхната роля като социално-икономически партньори на местно и регионално ниво за успешно посрещане на предизвикателствата, свързани с усвояването на СКФ на ЕС;
  • Създадени предпоставки за ефективни и устойчиви местни и регионални публично-частни партньорства в дългосрочна перспектива като един от механизмите за участие в регионалната политика на ЕС;
  • Повишена осведоменост относно различни аспекти на европейските програми и финансови инструменти сред широките бизнес кръгове и обществеността в целевия район. 

Регионалната политика на Европейския съюз (ЕС):

Регионалната политика на ЕС е една от основните структурни политики, насочена към постигането на по-голямо икономическо и социално сближаване между държавите-членки на Съюза. Чл. 158 от Договора за създаване на Европейската общност предвижда засилване на икономическото и социално сближаване посредством предприемане на мерки от страна на Общността „за намаляване несъответствията между равнищата на развитие на различните региони и изостаналостта на най-малко облагодетелстваните региони". За програмен период 2007 - 2013 г. изпълнението на политиката за сближаване включва програми, групирани в три направления: конвергенция, регионална конкурентоспособност и заетост, териториално сътрудничество. 

Програма MATRA KAP на Посолството на Кралство Нидерландия:

MATRA KAP (Програма „Малки проекти на посолството") е част от по-обширната рамка на Програма MATRA на Министерство на външните работи на Кралство Холандия. MATRA KAP подкрепя инициативи на местни неправителствени организации и се управлява от Посолствата или Консулствата на Холандия в целевите за Програмата страни. Финансират се проекти, насочени към различни аспекти на социалната трансформация в посока на плуралистично и демократично общество и допринасящи за укрепване и обогатяване разнообразието на гражданското общество. Сред приоритетните дейности, подпомагани по MATRA KAP, са: инициативи за укрепване на уменията на неправителствени организации да набират средства, да организират мероприятия, да разширяват обществената си база и да подобряват връзките си с държавната власт; инициативи за укрепване на законността; организиране на семинари за правата на човека, участие на обществеността в местното самоуправление и други; издаване на информационни проспекти, брошури и периодични издания, които отразяват процеса на реформите и др.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.