Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
14-03-2007

ПОВЕЧЕ ПРАКТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ В ПЪТНАТА КАРТА ЗА РАВЕНСТВОТО МЕЖДУ МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ ИСКА ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ

Депутатите искат по-добра интеграция на жените имигрантки, правилно прилагане принципа за еднакво възнаграждение, насърчаване на бащите да участват в семейните грижи, както и приемане на директива за борба против насилието срещу жени.

ЕП обсъди пътната карта за равенството между мъжете и жените за периода 2006 - 2010 г., се казва в прессъобщение на институцията.

Жените представляват 52% от населението на ЕС, но все още страдат от дискриминация и не са достатъчно представени на постове с висока отговорност. Дискриминацията спрямо жените е често срещано и видимо явление в областта на достъпа до пазара на труда.  Жените стават и по-често жертва на безработица и трябва да полагат повече усилия от мъжете, за да съчетаят личния и професионалния си живот. Въпреки законодателството на Общността и националните разпоредби за равни възнаграждения, разликата между възнагражденията на мъжете и жените продължава да съществува - жените в ЕС получават средно 15% по-малко от мъжете. Настоящата година е обявена за "Европейска година на равните възможности за всички" и това според депутатите е добра отправна точка да се насочи вниманието към темата доколко равни са представителите на двата пола.
 
Гореизброените проблеми са само някои от въпросите, на които се търси решение в Пътната карта за равенството на мъжете и жените за периода 2006 -2010 г. на Европейската комисия. В отговор на този текст Европейският парламент прие доклад по собствена инициатива с автор Amalia Sartori (ЕНП/ЕД, Италия), с който призова в предложението на ЕК да се включат повече конкретни мерки и действия. 
 
Политиката за равенство на половете трябва да се третира от ЕК "преди всичко, като необходимо изискване за спазване на човешките права", се казва в доклада, който беше приет с голямо мнозинство от ЕП.
 
Еднакво заплащане
 
Депутатите призовават държавите-членки да въведат национални мерки за подпомагане на жените при навлизането им на пазара на труда на базата на равно заплащане за еднаква работа и за насърчаване на предприемачеството на жените. Относно разликите във възнагражденията депутатите искат от Комисията да преразгледа приоритетно Директива 75/117/ЕИО.

Подкрепа за жените имигрантки
 
Членовете на Комисията по правата на жените обръщат особено внимание на нуждата от  конкретни инициативи за еманципация и социално-икономическа интеграция на жените имигрантки. Това включва подкрепа при изучаването на чуждия език, програми за борба против дискриминацията в достъпа до работа и в работата, подкрепа за проекти за създаване на предприятия от жени имигрантки, които спомагат за опазването и разпространяването на културното богатство на родните си страни. Депутатите препоръчват на държавите-членки и на Комисията да предвидят финансиране на програми, предназначени за разпространяване в държавите на произход на информация за предварителните условия за влизане и пребиваване в Европейския съюз, както и за рисковете, свързани с незаконната имиграция.
 
Отговорник за равните възможности във всяка държава-членка

Депутатите предлагат всяка държава-членка да назначи по един национален отговорник, който да отговаря за въпросите за равните възможности. При изпълнението и ревизията на стратегията за равнопоставеността на половете този отговорник ще  има грижата да гарантира реалното въвеждане на половото измерение в бюджета и изпълнителните политики и да направи така, че равенството между половете винаги се отчита на политическо ниво.
 
Съчетаване на семейния и професионалния живот
 
Докладът изброява няколко предложения, които ще улеснят съчетаването на семейния и професионалния живот. Едно от тях е Комисията и държавите членки активно да насърчават бащите и мъжете-партньори да ползват възможностите за гъвкаво работно време и да поемат домашни и семейни грижи. Друго предложение е да се осигури поемането на разходите за майчинство и бащинство от цялото общество. Те приканват Комисията активно да насърчава бащите и мъжете-партньори да поемат домашни и семейни грижи, например като наложи първоначална форма на родителски отпуск за тях.

Преглед и координиране на националните и европейски политики
 
Депутатите призовават Комисията да състави цялостна рамка за оценяване на политиките и програмите за насърчаване на равнопоставеността на половете, включително на произтичащите от тях национални политики. Членовете на ЕП считат, че трябва да се координират европейските и национални мерки за правова защита на жените и децата.  Това е особено необходимо, когато жените са превърнати в робини, в случаите на престъпления в името на честта, традицията, при насилие, трафик, обрязване на жени, насилствен брак, полигамия.
 
Депутатите призовават ЕК да направи проучване и ако резултатите доказват необходимост да представи предложение за директива за борба против насилието срещу жени. Също така те искат Комисията да събере в най-кратък срок сравними и надеждни данни за трафика на хора с цел намаляване броя на жертвите. Те приканват държавите-членки да отнемат разрешителните на лекарите, които извършват обрязване на жени.
 
Въвеждане на половото измерение в националните бюджети

Депутатите искат от Комисията да стартира първите пилотни проекти за въвеждане на половия признак в общия бюджет на Европейския съюз и в програмите на Общността, особено в структурните фондове, седмата рамкова програма на Общността за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности (2007-2013 г.), програмата на Общността за действия в областта на здравеопазването и защитата на потребителите (2007-2013 г.) и програмата на Общността за действия в областта на общественото здраве (2003-2008 г.).
 
Ролята на медиите
 
Депутатите считат, че ако медиите разгласяват добри примери, както за ролята на жените в обществото, така и за техните постижения във всички сектори, това би помогнало значително в борбата против отрицателните стереотипи, с които се сблъскват жените. Затова те призовават Комисията да насърчи мерки, например по програма Медия 2007, за повишаване на чувствителността на медиите чрез, например, постоянни консултативни форуми с членове от този сектор, за стереотипите, които те представят, и да насърчи равните възможности, особено с цел информиране и повишаване на чувствителността на младите мъже и жени.

Портал ЕВРОПА ви предлага изказването на българския евродепутат Маруся Любчева по време на дебата за доклада:

"Изказвам  удовлетворението си от факта, че  ЕП обсъжда важен доклад, имащ отношение  към балансираното  устойчиво развитие на обществото. Моите поздравления за докладчика  и Комисията по равнопоставеността. От справката, която  направих, между 50 и 60 % от анкетираните считат, че в страните на ЕС има равнопоставеност между половете. В моята страна този процент дори е по-висок от средния за ЕС. Това според мен e формално и не отговаря на действителността. Смятам, че се дължи на следното:

  • Темата за равнопоставеността е на вниманието на обществото и то има волята въпросът да се решава така, че да се оползотворява потенциалът и на жените, и на мъжете.
  • В много области жените са добре представени, особено в по-ниско заплатените дейности, което вероятно създава впечатление за равнопоставеност.
  • Не се познават детайлите на политиките по равнопоставеност, а именно - участието при вземането на решения, проблемите на насилието, неравното заплащане, трафика, проституцията.

Мисля,  че обществото  няма достатъчно  информация, затова считам, че Пътната карта е документ, който ще даде основата за задълбочена работа  в националните парламенти и правителства. Тя ще даде тласък за работа по стратегиите и плановете за действие; да се решат  законодателните пропуски, да  се намери инструментариума за  прилагане на законите и контрола за изпълнението им.

Трябва да намерим инструментариума за прилагане на законите и контрола за изпълнението. Трябва да подредим дневния си ред така, че да решим въпросите с балансиране на семейните и професионални задължения, да спрем насилието и трафика на жени и да бъдем заедно отговорни за отглеждането на децата - нашето бъдеще и бъдещето на Европа,  чрез едно отговорно родителство. Това означава нова социална Европа и нова култура на равнопоставеността."



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.