Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
09-05-2007

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ КЪМ МИНИСТЪРА ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ

Гергана Грънчарова: Всички листи на всички партии - вж europe.bg!

Така отговори по време на интернет-дискусия г-жа Грънчарова на въпрос на интернавта Весо, който гласи: "Живея в Германия и ме интересува къде мога да намеря листи с кандидатите за евро-депутати.В страницата на посолството има информация КАК се гласува, НО кандидатите НЕ са упоменати никъде!"

Портал ЕВРОПА благодари на министър Грънчарова за това, че се позовава на нас и нашата инициатива "Осемнайсетте: кои да са?". Тук поместваме в оригинал въпросите и отговорите, дадени от Гергана Грънчарова по време на интернет-дискусията, провела се на 9 май 2007 г.

Бележка на редакцията: въпросите и отговорите, свързани с политическата партия на г-жа Грънчарова, поместваме отделно в рубриката ни, посветена на евровота.

    • Какво представлява инициативата "Осемнайсетте: кои да са?" можете да си припомните ТУК, а ако искате да гласувате онлайн за предпочитана листа и кандидат - моля посетете ТОЗИ линк.
    • Портал ЕВРОПА припомня, че всеки читател продължава да има възможност да отправя въпрос или да изразява мнение чрез нашия сайт или направо на редакционната електронна поща.

panchofi: kato chovek s opit i v rabotata na instituciite, smyatate li, che e vuzmojno da se preodolee negativnoto obshtestveno otnoshenie kum politicite, ili pone realno da se postigne neshto v tazi posoka? zashto, spored Vas, parlamentut e vuzprieman kato postoyanniya vinovnik i e s tolkova nisuk rating?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Парламентът навсякъде по света - поне в демократичните държави, се радва на нисък рейтинг. Парокс, но факт. Може би просто все още не сме се научили да харесваме себе си. Винаги съм била убедена, че парламентът е една мини представителна извадка на собственото ни общество

bgpost: Според Вас какво се промени в България след присъединяването на България към ЕС? Какви конкретни ползи българинът усети и кои са големите предизвикателства?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Всеки има своята "европейска приказка" какво печелим и какво губим от членството си в ЕС. Голямата добавена стойност на ЕС е че ни принуждава да се "сдобрим" с европейските правила в най-добрия смисъл на думата. Аз съм ЗА. За другото, конкретното, трябва да си говорим в часове. но аз съм сигурна, че повечето неща вее ги знаете

petur: Zdraveite, G-zo Grancharova. Bih iskal da vi popitam kakvi merki za zasilvane na administrativnia kapazitet na zentralnata administrazia za rabotata po usvoiavaneto na sredstvata ot : 1.predprisuedintelnite fondove -tui kato mnozestvoto proekti sega startirat 2.ot strykturnite i kohezionnia fond predvizda pravitelstvoto do kraia na 2007 god

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Zdraveite Petur Mislia che minister Oresharski ima niakolko dobri idei po temata. Smiatam da go podkrepia 100%

Весо: Живея в Германия и ме интересува къде мога да намеря листи с кандидатите за евро-депутати.В страницата на посолството има информация КАК се гласува, НО кандидатите НЕ са опоменати никъде!

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Всички листи на всички партии - вж europe.bg

Буда: Здравейте, Бихте ли ми посочили интернет връзка към препоръките и изискванията на ЕС за образованието в България?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: официална страница на ЕС - www.europa.eu, ако не греша и още куп европейски и български сайтове.

Strateg: Как ще убеди хората на излязат на 20-и Май и да гласуват?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Мисля че в момента правя точно това.

bgpost: Българското правителство признава, че изпитва трудности на административно ниво при създаването на условия за усвояване на фондовете на ЕС. В същото време ОЛАФ рацзследва нови 14 случая на злоупотреби с предприсъединителни фондове. Каква е готовността на България да се възползва прозрачно от европейските фондове?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Настоявам цялата информация и за предприсъединителните инструменти да бъде оповестена по най-открития възможен начин.

drugar: zashto spriaha da prodavat lekarstva na blisteri za da pe4eliat poveche aptekite li a za naroda zashto ne se misli?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Вече се опитах да отговоря на този въпрос.

Румен: Защо няма все още няма интензивен контакт на междудържавно ниво в областта на науката между Словения и България? Същото май се отнася и до Хърватия, Черна гора и Босна и Хецеговина? Няма подписани договори, каквито имаме например с Полша

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Нека да проверя

Strateg: Много издържлива се окза министър Грънчарова... вече час и половина. Поздравявам я за търпението и уважението, ако наистина тя отговаря на въпросите.

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Тук съм и продължавам до 1

bgpost: Здравейте, очаквате ли предпазни клаузи в предстоящия доклад на ЕК? Как европейските експерти оценявят борбата с корупцията?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Много хора очакват предпазни клаузи. Аз съм от другия отбор:) Докладът, който ЕК ще представи пред ЕП на 27 юни ще констатира напредък или липса на такъв по 6те показателя. Много е важно какво ще се случи у нас от днес до 27 юни.

JESUS: Zdraveite! Ne vi li pritesniava tazi kompania okolo vas? Imam predvid tova pravitelstvo, koeto e na pat da ostane v BG istorijata kato nai - banditskoto( za koeto, mejdudrugoto Vn orden govori kato za aligatori). Shto za partia e NDSV ? EU krilo na DS? Korporacia ?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Не си спомням за правителство, което да не е било обвинявано, че е "бандитско", Уви! Малко по-горе споделих какво мисля по този въпрос.

SAPY: привет от мамарчево,гордеем се с вас!

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Здравейте МАМАРЧЕВО. Много се гордея, че корените на моята прекрасна майка тръгват именно от там.

KVP: Г-жо Грънчарова, както и в предишни случаи, и в този разговор с действащ политик се вижда немалка степен на неприязненост към тази група хора. Смятате ли, че тя може някак да бъде преодоляна или поне намалена в по-нормален порядък, за да има чуваемост и от двете страни? Сърдечни поздрави;)

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Знаете ли, първо трябва самите политици да се откажат от навика да говорят само лошо един за друг. Защото така ще изгоним "добрите" от политиката

Боко: Здравейте! Каква е позицията на нашата страна по отношение на Конституционния договор на ЕС?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Здравейте Боко! България ратифицира Конституцията през май 2005, заедно с ратификацията на Договора ни за присъединяване. От това по силен политически сигнал .... За съжаление, очевидно че за да стане факт, текстът на конституционният договор ще трябва да претърпи промяна

Zina: Кога стандартът на живот у нас ще стане като европейския?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: зина, може би ще Ви изненадам, но няма да кажа нищо за заплатите и броя на вещите, които можем да си купим. но съм сигурна, че ще живеем по европейски стандарт, когато мислим с европейски стандарти - работим много, учим непрекъснато, опазваме чистотата и околната среда, подкрепяме конкурсното начало, сигнализираме за нарушаването на правилата и сме толерантни към другите и различните. Ако си изхвърляме боклука през балкона, ако тръбим как все някой друг ни е виновен - няма кой да ни спаси от дълго не-европейско живеене.

Тодор: Прокуратурата и българското правителство поискаха наблюдател на корпционния скандал между член на кабината и шеф на следствието. Мислите ли че това е добър знак пред европейските ни партньори след като това е прецедент в европейската история?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Недобър знак би било да скръстим ръце и да се предадем с признанието, че не можем да се справим. Мисля, че демонстрираме обратното - политическа воля за прозрачност и професионално самочувствие на институциите - прокуратура, МВР. Тодоре, ние силно се нуждаем от успех. Действията на прокуратурата трябва да бъдат много силно обществено, не само институционално подкрепени. Ако успеем да решим този случай, наречен от медиите скандал, ще се заредим с увереност, че можем да реагираме уверено в подобни моменти. А самото партньорство между експерти, между професионалисти - независимо от тяхната националност - е подход, който модерният свят непрекъснато използва за решаване на проблеми.

София: Скъпа г-жо министър, Аз съм системен администратор в интернет доставчик, ако изобщо това Ви говори нещо... Имам специалиазия в Испания и се върнах тук, за да работя в България. И знаете ли какво се случи? В момента работя по 15 часа на ден, 7 дни в седмицата за 280 лв... Видях в Испания какво е евроинтеграция, видях как държавата се "грижи" за хората ... Само че, какво Ви пука на вас? Какво Ви пука за децата на тая държава, например? Искате ли да се сменим само за един ден и Ви е да живеете с 280 лв на месец? Дали ще можете? Вярвайте ми, по образование не ми отстъпвате... Или може би да... като гледам какво Ви питат, а Вие отговаряте ОЧЕВАДНИ неща, които и едно дете знае ...

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Доколкото ми е известно, в този сектор заплата под 1000 лв няма. Пожелавам ви успех!


Trifonov: Дали в Европейския парламент ще може да се гласува с чужда карта ? Притеснявам се за "нашите" хора.

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Ох, и аз се притеснявам

Весо: Г-жо Министър, колко Евро-депутати ще има България и къде мога да намеря информация как се определят междупартйните квоти за избирането им? Благодаря!

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: До 2009 България ще има 18 депутати. Точно толкова, колкото страни като Австрия, Швеция. И далеч повече от държави като Ирландия, Малта, Кипър, Люксембург. След 2009 ще разполагаме с 17. Няма маждупартийни квоти, Вие ги определяте. Така че гласувайте, МОЛЯ ВИ

Popov: Вие на чия страна сте в скандала, кой е прав -Овчаров или Александров?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Г-н Попов, аз съм на страната на гражданите - трябва да се види къде е проблемът, кой е нарушавал правилата и съответно да се приложи законът. Аз съм юрист, за мен принципът на разделение на властите е безусловен. Не ме карайте да "играя" прокурор, следовател или съдия!

София: Цялата държава е пълна порнография.... Поне проявете малко срам ... Не гледайте Европа, гледайте тук какво става ... Ае, че ми писна да се занимавам с простаци, ей затова никой от младите няма да гласува.... Помислете малко накъде отивате, защото ние си тръгваме от тая държава ... Аз съм на 27 години и се махам от тук, както направиха почти всички мои приятели .... Пък вие си се евроинтегрирайте ... Вие ако сте министър, аз съм трамвай ...

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Изборът да си тръгнете от България, без да я напуснете, Ви даде ЕС. Любопитно ми е с какво се занимавате

дими: Г-жо Министър, Не мислите ли, че в България прокарваме ЕU закони/правила,но ги има само на книга и никой не ги спазва.Кога в Балгария законите щте са за всеки и щте бадат спазвани от всеки? Успехи в новото ви отговорно начинание!

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Дими, това е добър въпрос, макар да не съм съгласна изцяло с констатациите Ви. Добрите закони гарантират добро управление. И това е едната страна на въпроса. Другата е - да свикнем с простия факт, че правилата не се случват само за другите. Наистина прилагането на законите е нещо, в което България трябва да напредне

Румен: Ще може ли България да изпълни обещанието за 3% от БВП за наука до 2010 г.? Как с 0,4% от бвп се прави наука у нас? За сравнение Румъния осигурява 1% от БВП. Не е ли това крайно обидно отношение на нашата държава към науката. Нали с наука Ирландия дръпна за кратък период от време. Какво България ще предприеме в този аспект.

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Румене, искреният ми отговор е, че с 0,4% не се прави наука. Трябва да се научим самите ние да инвестираме в науката чрез публично частното партньорство. Развитието на науката е отговорност е на цялото общество - правителство, бизнес, НПО.. Само от 6 рамкова програма наши български проекти в научния сектор са спечелили повече от 300 млн евро.

дими: Г-жо Министър,защто в България,преди влизането и в EU,не се говореше за това,че ежегодно трябва да плащаме огромна такса на съюза? Оказа се,че определени хора получават пари от фондове(субсидии)наготово а целият народ трябва да плаща за това.Изкоментирайте горното ако обичате?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Здравейте дими! Всяка държава членка има своята вноска. Ние, обаче, внасяме много повече, отколкото получаваме. "Чарът" на европейските пари е, че се влагат в това, което има значение за цяла България - пътища, образование, наука, селски региони, околна среда...

Darik R: Смятате ли, че ЕС е искрен, а не двуличен в подкрепата си за решаване на случая с медиците ни в Либия? Нима ЕС не поставя на първо място икономическата изгода от либийския нефт, а едва след това - свободата на медиците ни?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Такава подкрепа, каквато в момента има за каузата на медиците ни, не е имало никога досега. Факт. Една общност, обаче, никога не се редуцира до един интерес. колкото по-силна е една общност, толкова повече интереси може да защитава. В това е всъщност и силата да бъдеш член на силна общност.

ORI_76: Имам административна забрана /доживотна/ за влизане в страна от ЕС, заради просрочено пребиваване. Отпаднаха ли тези и подобни забрани

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: От 1 януари 200 г. отпаднаха административните забрани, наложени върху българските граждани, освен при влязла в сила присъда или когато съответното лице представлява заплаха за обществената сигурност и ред. Всеки случай, разбира се, е индивидуален, така че моят съвет е да предоставите детайли по Вашия случай на Дирекция "Консулски отношения" на МВнР.

kosio: Имам чувстваото, че се задават въпроси, които не са от ресора на г-жа Грънчарова

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Благодаря. Няма въпроси табу

Рашко: Госпожо, Бихте ли изяснили Вашето семейно положение, към настоящият момент. Омъжена ли сте, в процес на развод, или разведена? Задавам въпроса за да се изяснат публикациите в пресата относно вашите извънслужебни връзки със Соломон Паси!

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Рашко, щастливите хора в личния си живот за по-успешни в работата си. Пожелавам ви го и на Вас

Иванов: Бойко Борисов каза, че заради течащия скандал може и да "ни извадят" от ЕС. Как ще коментирате?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Здравейте г-н Иванов, Никой не ни е "пъхнал" в ЕС, за да ни "извади" от него. Членството бе в резултат на усилията а всички български граждани и институции. Имаме подписан договор, който трябва да се спазва и от двете страни. Ако се страхуваме някой да направи нещо зад гърба ни, значи не ни достига зрялост, а аз смятам, че не е така.

kosio: Вашето мнение за скандала между институциите и как гледа Европа на него. Трябва ли да поискаме от ЕС да изпрати тук магистрати или е редно сами да търсим решение на проблема.

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Решението ще трябва да го предложим сами. Отмина времето, когато други бяха виновни за всичко, което се случваше в нашия дом. Мисля, че е въпрос на чест нашите магистрати да покажат, че могат да се справят със ситуацията. Важен сигнал бе готовността на прокуратурата да приеме наблюдател от ЕК, ако тя прецени да изпрати. Споделям тезата на Главния прокурор, че това е шанс да демонстрира, че работи компетентно и прозрачно.

deyanska: Има ли политическа воля и желание да се реши проблемът на Северозападнала България? Кога ще бъде направен тунел под Петрохан за да може да се отвори регионът към останалата част на страната, да видят всички този красив Балкан с най-голямото биологично разнообразие в Европа /научно доказано/.

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Има политическща воля и има разбиране, че Северозападна България продължава да бъде един от най-красивите и най-слабо развити региони в страната. Уви! Много разчитам, че най-накрая се стартира проектът Дунав мост. беше избрана фирма изпълнител. Това е проект, чиято реализация ще даде трасък за развитието на целия регион. Самият факт, че цените на имотите около Видин се покачиха многократно, е доказателство за това

deyanska: В Северозападна България има едно селце с уникалното име Черкаски. Жителите му също са уникални и известни в региона със своя специфичен нрав и любов към родното място. Селцето е на равни отстояния от двата областни града Монтана и Враца, както и от гр. Берковица и гр. Вършец - до всеки от тези градове е 20 км., т. е всички пътища водят до Черкаски. За съжаление тези пътища са пълна развалина и ако нямаш емоционални мотиви не би повторил да минеш отново по тях.Как виждате развитието на Черкаски, село което според мен добре познавате в новите европейски условия? Не е ли време отново да върнем хората при корените им, дори и само за почивните дни?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Г-жо Деянска, познавам това прекрасно място, макар и задочно. Всъщност има толкова красиви места в България и съм абсолютно сигурна, че хората няма нужда да бъдат "връщани" към тях. Те сами намират пътя. Убедена съм, че оттук нататък пътищата в България ще стават по-добри, не по-лоши. Голяма част от средствата на ЕС, се инвестират именно в подобряване на инфраструктурата

drugar: zashto spriaha da prodavat lekarstva na bliseri za da pe4eliat poveche aptekite li a za naroda zashto ne se misli?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Доколкото ми е известно, това е част от политиката на защита на потребителите. Тъй като всяко лекарство, независимо от количеството, трябва да бъде придружено от листовка и упътване.

Lumen: Zdraveite!Radvam se,che otnovo imame edna mnogo simpatichna ministarka po Evropeiskite vaprosi. Kakvo ste napravite za podobryavane na negativnoto otnoshenie kam BG ot strana na povecheto evropeiski strani,v chastnost-na tehnite grajdani? Az jiveya poveche ot 10 god. v Germany i rabotya na rakovodno myasto v srednogolyama firma,ne sam vzel grajdanstvo,zastoto se gordeya s moyata nacionalna prinadlejnost i nikoga ne sam govoril negativni nesta za stranata ni.Vapreki tova tuk nikoga ne mi spestyavat negativnite mediini otzivi za stranata ni i to ot hora,koito oshte ne sa nauchili kade e BG ili povecheto ot tyah barkat stolicata ni s Bukurest. Uspeh!

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Радвам се, че се включвате от Германия. Няма да Ви учудя, ако споделя, че разчитам точно на хора като Вас. Причислявам себе си към отбора на онези българи по света и тук, които работят смислено и честно за това страната ни да става все по-позната по света и образът й по-добър.

stancho: Уважаема г-жо Грънчарова, в българското, публично пространство и в пресата на нашите европейски партньори все по-често се появяват писания, които директно или индиректно внушават, че България не е била готова за присъединяването си към ЕС. Ние, българите, си знаем, че това е така и нямаме нужда от подобни намеци, още повече, че имаме в лицето на управниците си хора, които трудно ще бъдат накарани да се замислят за промяна само с подобен род "мъмрене". Но, ако оставим политиците на страна, то искам да попитам, какво според Вас е дереджето на нашата родна дипломация т.е. на хората, които са професионално призвани да подпомагат политиците, които често, що се отнася до европейските въпроси, имат нужда от тяхната подкрепа. Моите лични впечатления от последната година са следните: 1) Аферата "Филчев" показа за пореден път, че един човек в България след като не става за нищо друго го пращат "на мандат". 2) все още липсва Закон за дипломатическата служба т.е. за пореден път партии и коалицийки си правят каквото си поискат в уж деполитизираното МВнР. Е, как да си дипломат, който има авторитет, поведение и положение, отговарящо на длъжността, която заемаш, след като едва ли не "по подразбиране" се явяваш послушник и заложник на политическите партии и техните теснопартийни интереси? 3) Кога най-после ще имате в МВнР адекватна политика в областта на човешките ресурси. Едва ли ще Ви издам тайна, ако кажа, че в тази институция няма конкурс, който да не е предварително опорочен. Така ли ще станем уважавани в Европа?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Във всяка професия, освен да си експерт, трябва да си и личност.

dts000: Искам да Ви попитам, какво спечели България от контингента ни в Ирак до сега. Защо ние трябва да опрощаваме дълга който те имат към нас. Това не са малко пари. Аз съм учител и не взимам и 300 лева чисти месечно. Едни шофьори от столична община правят стачка за увеличение с 250 лева. Ами те са просто едни шофьори. Дори нямат и висше образование.

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: България вече е член на НАТО и това отговаря на първата част от въпроса Ви. Не споделям вижданията, които настояват страната ни да ползва само облагите на колективната сигурност, без да допринася за нея. Просто защото това е въпрос на солидарност и собствено самочувствие. По отношение на стачката като легитимно право на работещите - градският транспорт е проблем на общината. Нещо повече, силно се надявам кметът и столична община да решат този въпрос, преди София да осъмне блокирана.

murgash: Ще поискате ли сътрудничеството на ЕС за разследване на случая "Хера,поради невъзможност това да стане в България?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Компетентността е на Министерството на транспорта и на турските власти.

Carnegie: Кога ще стартират официално Оперативните Програми?- Просто това ме интересува...и ако може да ми отговорите

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Карнеги, 7те оперативни програми вече бяха изпратени и одобрени като допустими от ЕК. Предстои детайлен преглед, чийто срок е 4 месеца. Това е процедура, по която в момента работят всичките 27 държави членки. Това обяснява и особената натовареност на ЕК. В тези4 месеца е възможно тя да прибегне до спиране на часовника, ако ние не сме готови експресно да отговаряме и предоставяме допълнителна информация. Надявам се към края на годината да можем да се поздравим с контрактувани проекти. Бъдете активни в разработването на отлични проекти. Това е най-краткият път към усвояване на максимална част от ресурса

yurukov: Те ще имат ли влияние върху нашия парламент или ще са изпълнители на това което се реши на месно ниво?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Г-н Юруков, благодаря Ви за активния интерес. 18 те български евродепутати ще могат да присъстват на заседанията на парламентарната ни комисия по европейски въпроси, без обаче да имат право на глас. Връщам се на първия Ви въпрос, за да допълня, че най-голямата привилегия, която нашите колеги ще имат, е високата европейска трибуна, от която ще могат да ги чуват. Най-високата трибуна

yurukov: Каква е вашата роля в контекста на евродепутатите - вие ще координирате връзката между тях и правителството или ще го съветвате как да се напасне към европейските норми?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Няма конституционна връзка между който и да е министър и евродепутатите. Но ще поддържам врезка с тях по всеки въпрос, приоритетен за членството ни и попадащ в компетенциите на парламента. Ще разчитам на тях за информация за всичко онова, което се случва в ЕП и отделните политически фракции.

yurukov: Какви ще са отговорностите на българските евродепутати в европейския парламент?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: За мен е изключително важно кои ще са първите 18 български лица, които ще ни представляват в ЕП. Както всички други, те ще се присъединят към съответните политически групи и ще се включат в обсъждането на всички европейски политики. Голямото предизвикателство пред тях ще бъде да съхранят връзката си с всички нас като техни избиратели.

Jeni: Iskam da pozdravja minister Grancharova i da blagodarja za uchastieto i v tozi chat! izkljuchitelno zemen i jasen podhod! Na stranata ni i trjabvat poveche hora kato neja!!!

bgpost: Как България ще се включи в енергийната политика и стремежа й за независимост от Русия?

ОтВарна: Дали наистина парламента е една мини представителна извадка на обществото ни? И аз съм на това мнение защото все пак ако някой твърди "аз не съм гласувал как може да имам представител там" аз му казвам "ами тебе те представят корумпираните (не обвинявам никого! ) и лъжците. Няма въпрос тука само мнение :)

дими: Г-жо Министър, Бихте ли се заели да проверите как стоят нещтата по отношение на моите въпроси на,които не получих отговор, в EU и защо в нашата страна правилата/законите са различни. Вашето мнение можете да го изложите в сайта http://www.marine-alliance.com/ като посетите форума му. Благодаря ви предварително!

Весо: Г-жо Министър,препоръчвам Ви горещто следната книга Atlas Shrugged от Ayn Rand!!! http://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_Shrugged

учител: учител: Бихте ли обяснили за каква Европа говорите с учителски заплати от 150 евро? Знаете ли, че в момента не могат да се намерят квалифицирани учители по езици, защо криете този факт от обществеността и как мислите да решите проблема? Благодаря

Strateg: значи цели два часа... евалата. Това се казва маратон. Бързата работа срам за майстора:)

София: Приятен чат ...

София: Хахах, ако говорите за София, може... Ама държавата само София ли е?

учител: Бихте ли обяснили за каква Европа говорите с учителски заплати от 150 евро? Знаете ли, че в момента не могат да се намерят квалифицирани учители по езици, защо криете този факт от обществеността и как мислите да решите проблема? Благодаря.

София: Ако имате още някакви въпроси към мен, мога да ви оставя координати, защото по принцип хората работят по това време, не си чатят с Вас ... Ще ми предадат Вашия отговор и ще ви дам моя майл и телефон.

Ангелова: Г-жа Грънчарова, след като сте юрист по професия, намирате ли за справедлив факта че след толкова изминали години, никой официално не се постара да изчисти омърсеното име на България в случая около атентата срещу папа Йоан Павел Втори?

дими: Г-жо Министър, Защо пропуснахте вторият ми въпрос а именно: Kak ще коментирате събирането на данаци на моряците за 5 год.назад(17год.никои не ги е търсил за такива),което е в разрез с всички разпоредби на ЕU по отношение стимулиране на морския бизнес и облекчаване труда на моряците? Защо никои не погледне какви са законите в EU po oтнoшeниe облагането на моряците и да се ползува EU опит, а трябва да се стига до митинги и т.н. Бихте ли направили нещо по въпроса?
 
kleppi: Здравейте! Мислите ли, че новият Закон за дипломатическата служба ще сложи край на непрофесионалното начало в подбора на кадри във Външно министерство?
 
tayna: С влизането ни в ЕС научихме, че данъчните и социални служби контролират връзката между придобитото от лицата имущество и получените от тях доходи със съответно платените данъци. Кога в България ще бъде въведена тази добра европейска практика?

baramov: Как можем да задържим младите българи в случай, че Европа предлага много по-добри условия за обучение, работа и развитие?

baramov: Отварянето на границите според Вас ще допринесе ли за изтичане интелектуална собственост в Европа?

tayna: С влизането на България в ЕС се засили и интересът на граждани от съседните държави да придобият българско гражданство. Кога ще бъдат разработени лесни и кратки процедури за придобиване на българско гражданство?

baramov: До каква степен според Вас прозрачността при изпълнението на обществени поръчни от страна на чуждестранни изпълнители?

bgpost: Оставам с впечатлението, че избягвате актулни и конфликтни въпроси.

Иванов: Не е ли унизително да молим да дойде човек от Брюксел да наблюдава разследването по скандала Овчаров - Александров?

deyansk: Ще мога ли като гражданин на Европа да съдя държавата ни, че карам по разбити пътища въпреки, че си плащам винетки и данъци?

Буда: Каква е позицията на България по въпроса за членството на Турция в ЕС?

дими: G-zho Ministar, Kak ще коментирате събирането на данаци на моряците за 5 год.назад(17год.никои не ги е тарсил за такива),което е в разрез с всички разпоредби на ЕU по отношение стимулиране на морския бизнес и облекчаване труда на моряците? Защо никои не погледне какви са законите в EU po oтнoшeниe облагането на моряците и да се ползува EU опит, а трябва да се стига до митинги и т.н. Бихте ли направили нешто по вапроса?

student: Uvajaema Gospojo Grancharova, Moga li da popitam koga Bulgaria vuznamerqva da pomogne na nqkoi talantlivi svoi studenti ucheshti v chujbina.Sledvam injenerstvo i poluchavam finansova pomosht ot frenskoto pravitelstvto no ne i ot bulgarskoto takova.Dori strani kato Vietnam za koito e okolo 60 puti po skupo da uchat v France pravqt tozi jest. Blagodarq predvaritelno.

Cveti: Izvinqvam se, no nqmam kirilizator, tai kato rabotq v UK. Koga shte e vazmojno registriraneto na BG zabolekari i farmacevti s General Dental Council i Royal Pharmaceutical Society of Great Britain i zashto tozi proces ne e izqsnen 5 meseca sled priemaneto na BG v EU?

joro: и въобще : до колко хамонизиран с европейското законодателство е закона за ДДС ?

deyansk: Да си поговорим за еврофондовете, има добри проекти, но немогат да стигнат до разглеждане

asia: test

stefan: Има ли опастност от предпазни клаузи тепърва?

joro: абе вие шегувате ли се ?! Къде е министър Грънчарова ? Или ще трябват аплодисменти за да я "изкараме на сцената" ?

bgpost: България ще участва активно в новата енергийна политика на ЕС. В същото време България увеличава енергийната си зависимост от Русия. Как ще коментирате българския принос за енергийната независмост на ЕС?

joro: Кога ще може да се приспада ДДС при покупката директно ако купувача е данъчно регистрирано лице (както е в други европейски държави - примерно Германия)

Тодор: Strateg, интересно е защото ни представят това като нещо положително а аз немисля, че е точно така...направо си признахме, че нашата съдебна система се движи в инвалидна количка...

joro: Кога ще може да се приспада ДДС при покупката директно ако купувача е данъчно регистрирано лице (както е в други европейски държави - примерно Германия)

Strateg: Тошо... добър, лош... истината е че няма доверие в институциите - размахват си обвинения, СРС-та, и кво стана ясно... една година дело по Вальо Топлото и следователките снесоха всичко на Р.Овч. Как да имаш доверие

Румен: Кога можем да очакваме по-добро сътрудничество между държавната администрация и научните организации? Това го пиша във връзка с проекти, които ще доведат до по-добра ефективност и резултатност и за двете страни? Справка - проекта"Разбираема България" на Института за български език и Министерството на държавната администрация. Май това министерство се оказа най-заинтересовано от нашата дейност

Strateg: Кога ще дойде Министър Грънчарова? Ще я видим ли, ще говори ли или?

Румен: С подписаните тези дни договори с Газпром в Москва от министър Овчаров не изпада ли България в енергийна и икономическа зависимост от Русия? Не влиза ли държавата в противоречие с европолитиката за независимост от руските източници чрез изграждането на проекта "Набуко"?

Stoychev: Г-жо Грънчарова, допустимо ли е в Европейския парламент да намират убежище, т.е да се получва респ. ползва имунитет от хора, за които в страните им се водят следствени действия, които не са приключили? Има ли някаква подобна практика в другите европейски страни или България е отново пионер в обгрижването (гьонсуратлъка) на нашите така наречени политици?

thesun: Интересувам се къде в София се предоставя информация за тестовете за позиции в Европейския съюз (по EPSO)? Проучването ми в inet показва, че в Румъния на много места предоставят информация и материали като книги, курсове, CD-та? Струва ми се, че вие би трябвало да отговаряте по тези въпроси.;)

Strateg: Нейното мнение за АЕЦ Козлодуй, за отварянето на АЕЦ Белене и за енегийната политика в бъдеще за България.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.