Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
18-02-2008

ЯНЕЗ ЛЕНАРЧИЧ: ПРЕДАВАНЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА КОСОВО НА ЕС Е ТЕСТ ЗА ОБЩАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА И СИГУРНОСТ

Портал ЕВРОПА ви представя втора част на интервюто с държавния секретар по европейските въпроси на Словения Янез Ленарчич. Словения е първата държава от новоприсъединените в ЕС, която поема ротационното председателство на Европейския съюз през първата половина на 2008 г. Ленарчич коментира въпроси, свързани с председателството на ЕС и позицията на страната му по независимостта на Косово.

Първата част на интервюто с основна тема Лисабонския договор, може да прочетете тук.


Кои са основните събития в програмата на Словенското председателство през февруари?

През февруари се събират следните формации на Съвета на министрите на ЕС- ЕКОФИН, на образованието и науката, на земеделието, на заетостта, на вътрешните работи и др. Ще се проведат няколко важни конференции - министерска среща по въпросите на междукултурния диалог в Брюксел, по въпросите на превенцията от рак в Словения, на представителите на ЕС на министерско ниво от Черноморския регион.

Според някои коментатори Франция отнема част от блясъка на словенското председателство. Как работите по европейските въпроси с колегите си от следващото председателство ?

Не мога да се съглася с подобно мнение. Нашето сътрудничество с френските ни колеги по европейските въпроси винаги е било конструктивно. То се задълбочи от факта, че Франция поема председателство на ЕС след Словения през втората половина на 2008 г. Тъй като става дума за две последователни председателства ние трябва да осигурим плавно приложение и последователност на темите от европейския дневен ред.

Затова няма нищо необичайно в нашето близко сътрудничество. То се основава на редовни срещи на политическо и експертно нива, размяна на специалисти, консултации по планираните събития в календара. Особено близко работим по най-типичните европейски теми за 2008 г. - подготовката за прилагането на Лисабонския договор, енергетиката, мерките за борба с промените в климата, които ЕК вече предложи.

Как Словения ще подпомогне постигането на единна европейска позиция по независимостта на Косово?

През декември 2007 г. Европейският съвет прие, че статуквото в Косово не може да се запази в този вид, и изтъкна необходимостта да се продължи по пътя към споразумение за Косово, което да доведе до едно демократично, многоетническо Косово, съблюдаващо върховенството на закона, защитата на малцинствата и опазването на културното и религиозното наследство. Това е добра основа за постигане на споразумение между държавите-членки за бъдещи стъпки в тази посока.

След това 27-те страни се съгласиха с изпращането на европейска мисия в Косово, това е важна част от установяването на бъдещия статут на областта. Всички държави-членки осъзнават, че предаването на управлението на Косово на ЕС е тест за общата външна политика и сигурност, така че не можем да позволим провал. Каквото и да бъде точното определение на бъдещия статут на Косово, единството, гъвкавостта и солидарността между държавите-членки на ЕС ще бъде наш първостепенен приоритет и водещ принцип при прилагането на общата позиция по този въпрос.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.