Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
12-02-2006

РУОРИ КУИН, ИРЛАНДСКИ ЛЕЙБЪРИСТ: “БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ПЪРВО ДА УДОВЛЕТВОРИ ЕК”

В Ирландия няма насрочена дата за гласуване на ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС, понеже проектозаконът все още не е внесен в ирландския парламент и не е насрочена дата за неговото гласуване.

Това съобщи от Дъблин за Портал ЕВРОПА Руори Куин (Ruairi Quinn), говорител по европейските въпроси на третата по брой места в ирландския парламент Лейбъристка партия.

Куин е депутат в Камарата на представителите. Той обяви, че нито партията му, нито парламентът на страната намират за необходимо, България да търси посредничество на чуждестранни лобисти и консултанти с цел стимулиране на ратификационния процес.

Руори Куин каза за Портал ЕВРОПА, че според него ратификационният процес  в националните парламенти на страните – членки едва ли ще приключи навреме, така че България да стане член на ЕС на 1 януари 2007 година.

“България е в такава ситуация, че първо трябва да удовлетвори (Европейската) Комисия и да я убеди, че е готова да се присъедини (към ЕС) на 1 януари 2007. Комисията трябва да вземе решението. Нещата обаче ще се изяснят по-късно през годината”, поясни пред Портал ЕВРОПА Руори Куин.

Руори Куин е и отговорник на връзките на своята партия с ПЕС – Партията на европейските социалисти, в която членува БСП – една от партиите в управляващата сега у нас тройна коалиция.

“Благодарим на вашия портал за интереса по този наистина важен въпрос, а така също и за това, че се свързахте с нашата партия и потърсихте мнението ни за приемането на България в ЕС.” Така Руори Куин отговори на наш въпрос, дали Лейбъристката партия ще гласува “за” или “против” при ратификацията на Договора за присъединяване.

Портал “Европа” съобщава ключови факти за политическата кариера на интервюирания от нас ирландски политик:

Руори Куин (роден през 1946 г.) е лидер на Лейбъристката партия в периода 1997-2002 година. Депутат. Пет пъти е бил министър. Бил е шеф на предизборната кампания на Мери Робинсън за президент. От 1998 г. е ключова фигура в ръководството и ковчежник на ПЕС – Партията на европейските социалисти. Известен архитект. Женен, с три деца.

Портал “Европа” припомня ключови факти за политическата система на Ирландия:

Общо 7 партии са представени в националния парламент (The Houses of Oireachtas) след последните избори от 17 май 2002 г. Най-много места има Републиканската партия Fianna Fail с лидер Бърти Аахърн (80), следвана от Християндемократическата партия Fine Gael (31 места) и на трета позиция е Лейбъристката партия (с 21 депутатски места).

Ирландия е парламентарна демокрация. Националният парламент (The Oireachtas), със седалище в столицата Дъблин, се състои от председател и два камари: Камара на представителите и Сенат. Функциите и прерогативите им са уредени в Конституцията от 1 юли 1937 година. Камарата на представителите се състои от 166 депутатски места – депутатите се избират по пропорционалната система. Сенатът се състои от 60 членове. Мнозинството от тях се избира от гласоподаватели, завършили университетско образование, а 11 от членовете на Сената се назначават от Taoiseach (понастоящем това е лидерът на спечелилата най-много гласове на изборите Републиканска партия, Бърти Аахърн) – главата на правителството. Също така Ирландия се управлява от президент по конституция – официален държавен глава – който има скромни правомощия, сред които главнокомандващ на армията, но има право да разпуска или да отказва да разпуска правителството, ако Taoiseach поиска това от него.

Портал “Европа”



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.