Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
14-02-2006

КОПЕНХАГЕН: “РЕАЛНИЯТ ВИ НАПРЕДЪК ТРЯБВА ДА Е ФАКТОРЪТ, КОЙТО ДА ОПРЕДЕЛИ КОГА И КАК ЩЕ СТАНЕТЕ ЧЛЕН НА ЕС”

“Имайки предвид изявленията на някои парламентаристи във връзка с първото обсъждане на проекта на закон за ратификацията, изглежда вероятно датската ратификация да се състои преди есента на 2006 година.” 

Това съобщи Мадс Байер, ръководител на Секция в Департамента по външна политика на Министерството на външните работи на Дания, в отговор на въпрос на Портал ЕВРОПА.

Мадс Байер припомни, че датското правителство е внесло за разглеждане в датския парламент проектозакон за ратификация на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС на 8 декември 2005 година. За одобряването на този род законодателство, датската конституция изисква три парламентарни обсъждания. Първото обсъждане на Договора се състоя на 19 януари 2006 година, след което проектът за закон бе възложен на Комисията по европейски въпроси на парламента за по-нататъшно дебатиране.

Официално съобщение на интернет-страницата на българското Външно министерство от 20 януари 2006 г. гласи: “...резултатите от обсъжданията ще бъдат представени на 24 февруари 2006 г., след което ще се премине към второто четене...”. (http://www.mfa.government.bg/index.php?item_id=14079)

По този повод Портал ЕВРОПА попита Външното министерство на Дания, кога ще се състоят следващите обсъждания и гласуването на Ратификацията. Получихме следния отговор от Мадс Байер:

“Парламентът на Дания реши да изчака следващия мониторингов доклад на ЕС за степента на готовност за членство на България и Румъния, преди да продължи с второто и третото обсъждане на проекта на закон за ратификация на Договора. Това е решение, върху което правителството няма пряко влияние.”

Портал ЕВРОПА припомня, че Външното министерство на България спешно търси с обществена поръчка консултанти за “възникнали проблеми в някои от европейските държави” за ратифицирането на Договора. (http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=4457&category=5) Помолен за коментар във връзка с тази информация, Мадс Байер от Датското външно министерство отговори така:

“Датското правителство не би искало да дава съвети на друга държава за това, дали да търси или да не търси посредничество на международни консултантски агенции или лобисти.”

На наш въпрос, дали датското правителство вярва, че ратификационният процес ще завърши навреме, така че България да стане член на ЕС на 1 януари 2007 година, Мадс Байер от Датското външно министерство отговаря така:

“Датското правителство изразява ясна убеденост, че истинският и демонстриран напредък от страна на България и Румъния в изпълняване на изискваните стандарти (за членство) ще бъде основният фактор, който ще определи кога и как ще се реализира членството (на двете страни) в Европейския съюз.”



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.