Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
16-02-2006

АВСТРИЯ И РАТИФИКАЦИЯТА НА ДОГОВОРА НИ ЗА ЕС: ПРОЦЕДУРА, ДИСКУСИИ, ОБЩЕСТВЕНИ НАСТРОЕНИЯ

Портал ЕВРОПА попита официално парламента на Австрия за механизма, по който страната осъществява ратификациите на официални международни документи – като Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

От Администрацията на парламента на Австрия любезно предоставиха за нашите читатели следната информация:

В Австрия терминът “Ратификация” (в строго юридически смисъл) на държавен договор се отнася до неговото сключване. То се прави от Федералния президент (вж. Чл. 65, ал. 1 от Федералната австрийска конституция).

Що се отнася до парламентарната процедура в Австрия за одобряване на договора за присъединяване на България и Румъния /към ЕС/, то тя се състои от две фази – и двете трябва да минат през Националния съвет и Федералния съвет.

Този правен механизъм бе приет по аналогия с процедурата, избрана при присъединяването на самата Австрия към ЕС и, впоследствие, при гласуването на Амстердамския договор и Договора от Ница, както и при присъединяването на 10-е нови държави. Причината е следната:
 
Австрийската федерална конституция изисква за договори, или клаузи от договори, видоизменящи или допълващи конституционния закон, освен мнозинство от две трети за тяхното одобрение – да бъдат изрично упоменати като “променящи конституцията”. Тъй като едва ли ще е възможно в подобен договор да се упоменат изрично всички положения, модифициращи конституцията, (и, тъй като назоваването на целия договор като конституционен закон също не бе преценено като добро решение) бе избрана двустепенна процедура, с която да се изключи такава необходимост.

В първата фаза, се приема федерален конституционен закон, който упълномощава компетентните органи да сключат договора и, същевременно, постановява, че сключването му изисква одобрението на Националния и на Федералния Съвет с мнозинство от две трети.

Във втората фаза, Националният съвет и Федералният съвет дават своето одобрение на договора.

Що се отнася до първата фаза, федералният конституционен закон за сключване на договора за присъединяване на България и Румъния (http://www.parlament.gv.at/portal/page?_pageid=908,996020&_dad=portal&_schema=PORTAL), правителствен законопроект 1265, мина на Национален съвет на 25 януари 2006 г. и на Федерален съвет на 9 февруари. Гласуванията както в Националния, така и във Федералния съвет бяха почти единодушно “за”.

Извлечение от пленарните дискусии в двете камари са на Ваше разположение на немски език на следните линкове (прес-съобщения на парламентарната прес-служба)

http://www.parlament.gv.at/portal/page?_pageid=908,1005281&_dad=portal&_schema=PORTAL

и

http://www.parlament.gv.at/portal/page?_pageid=908,1012094&_dad=portal&_schema=PORTAL

Що се отнася до втората фаза, одобрението на договора, то е планирано за следващите месеци.

Това съобщи специално за Портал ЕВРОПА Герда Хелшер от Администрацията на Австрийския парламент.

Портал ЕВРОПА припомня:

“Поемането на председателството на Европейския съюз е чест и отговорност за Австрия, както и за всяка страна и всеки дипломат. Това е момент, изпълнен с много очаквания. Броят на досиетата, по които започваме непосредствена работа, е 600, при това в сферите на всички политики” – заяви днес посланикът на Австрия у нас Карл Дием в Зала “Средец” на хотел “Шератон”. Там се проведе публично представяне на приоритетите на Австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз, организирано от Европейския институт. 

Това е второто председателство на Австрия за последните 7 години и половина. По време на своето ротационно председателство, Виена ще е “скромна, разумна и реалистична”, по думите на Дием, тъй като 90% от работата на Съвета е предварително планирана. Приоритетите са в съзвучие с пътя, извървян по време на финландското председателство ще бъдат продължени последователно от Германия, Португалия и Словения.

Председателството на Виена си поставя 4 главни задачи: осигуряване и създаване на нови работни места, както и стимулиране на икономическия растеж; осигуряване и по-нататъшно развитие на Европейския социален модел; спечелване на доверието на гражданите в европейския проект и ЕС като цяло. Наред с това – продължи Карл Дием – Европа трябва да засилва ролята си като силен и надежден партньор на световната геополитическа сцена. “През следващите 6 месеца ЕС ще осъществи срещи на върха с Русия, Япония, Латинска Америка и страните от Карибския басейн, както и със САЩ и Канада”, съобщи дипломатът.

Най-голямо предизвикателство пред ЕС в момента е заетостта, изтъкна той, а висш приоритет на Виена ще бъде икономическият растеж и намаляване на безработицата. “Трябва да осигурим свободно движение на услуги без дъмпинг, което ще се получи чрез по-малобройни, по-прости и по-работещи правила”, поясни той. Стремеж ще бъде даването на зелена светлина пред иновациите в икономиката, което се отнася главно до малките и средни предприятия. Те, според Карл Дием, имат най-голяма необходимост от специално подпомагане, за да успеят при експанзията си на европейския пазар.

“Британското председателство постигна голям успех по отношение на бюджета на Европейския съюз”, подчерта австрийският посланик и допълни, че сред приоритетите се нареждат също така младите хора и енергетиката.

Посланикът на Австрия Карл Дием обстойно се спря на въпроса за доверието на гражданите на ЕС в европейските институции. “Не е еднаква картината във всички страни – членки, що се отнася до европейското настроение” – каза той – “В някои доминира оптимизъм, в други – песимизъм и за съжаление като цяло картината не е много радостна”. Според Карл Дием България ще се присъедини към ЕС без висока степен на обществено недоверие към европейските институции, което е положителна тенденция. “Запазете сегашния си дух, духа на горящ огън” – призова той и припомни, че в Австрия – въпреки 66-процентния положителен отговор на референдума за членството на страната в ЕС, австрийците се нареждат сред най-песимистично настроените на континента. Очаквам България да бъде “достатъчно убедителна” за общественото мнение сред европейските граждани, каза още Дием.

“Въпросът не е дали и кога, макар че българското правителство с основание задава и тези въпроси – а що за член ще бъде и доколко е подготвена за членство”, изтъкна посланикът на Австрия у нас. 

“В Европейския съюз има много разочарование и това е факт, с който трябва да се научим да живеем, търсейки начини да подобрим ситуацията”, каза Дием, според когото задача на политиците е “да убеждават европейските граждани – доверието е крайъгълен камък в европейската интеграция. Разширяването не трябва да бъде извършвано сляпо, а песимизмът не е феномен, пред който си затваряме очите”, заключи той. Според него заради социалните проблеми и безработицата в Европа отново се зараждат национализъм, популизъм и страх. Посланикът обяви, че австрийското председателство ще проведе на 27 януари конференция под надслов “The sense of Europe” – като датата за нейното провеждане не е случайна – тогава е роден Волфганг Амадеус Моцарт.

Посолството на Австрия се ангажира да осъществи у нас в сътрудничество с българските власти т.нар. “Plan D” – “демокрация”, “диалог” и “дискусия”. Това е инициатива, която всички институции, свързани с европейската идея, трябва да осъществяват в световен мащаб. За тази цел, в София посолството ще разчита на подкрепа от страна на Делегацията на ЕК, МВнР и НПО като Европейския институт – подчерта Дием.

Според Карл Дием всяка страна на Балканите се нуждае от подкрепа поотделно в пътя й към ЕС, а Виена се ангажира по време на ротационното председателство на съюза, да се стреми въпросът за Балканите да не слиза от дневния ред на работата. Сигурността трябва да надхвърли националните държави на Балканите, каза още той.

На въпрос за позицията на ЕС по отношение на българските медицински сестри в Либия, Карл Дием отговори така: “Разбира се ние сме загрижени от цялото си сърце за съдбата на вашите сънароднички. В арабския свят най-важното е да се запази лице, авторитет. Това е обстоятелство, с което трябва да бъдат съобразени усилията ни за решаване на проблема. Освен за медиците, ние трябва да намерим решение за държавния глава и за народа на Либия. Казусът трябва да се реши така, че да не изглежда, че либийската страна е губеща. Мисля, че колкото по-малко говорим, толкова повече може да бъде свършено зад кулисите”. На въпрос дали ЕС ще реагира на последното изявление на Муамар Кадафи, Карл Дием отговори: “При всяка международна проява на Кадафи винаги има различни тълкувания на превода. Той е силен актьор. Може би е казал това за вътрешна употреба.”

На въпрос за обществената подкрепа спрямо Европейската конституция при подновяването на дебата за нея със сменен формат, посланик Дием не се ангажира с прогноза. В залата бяха припомнени думите на Жозе Мануел Дурао Барозо за Европейската конституция – че “... проблемът не е в текста, а в контекста”. Карл Дием се съгласи  с тази констатация, допълвайки, че все още мнозинството европейски граждани “... не знаят какво и защо се случва в Брюксел”.

На въпрос за статута на Косово, Карл Дием отговори така: “Косово се нуждае от европейски стандарти и европейска сигурност. ЕС се стреми да намери изход с максимална деликатност, осъществявайки интензивни преговори, поверени в ръцете на опитни специалисти.” Според Дием това е въпрос, който изисква повече време и със сигурност ще надхвърли 6-месечния период, в който Австрия е ротационен председател на ЕС. 

На въпрос какво би препоръчал на българското правителство за най-добрите начини да защитава националните интереси в европейските институции, австрийският посланик отговори така: “И самите страни – членки едва ли имат отговор на този въпрос! Учете се в крачка.”

В заключение Негово превъзходителство отправи три пожелания към Европа от името на страната си – ротационен председател на ЕС: “Повече доверие сред гражданите, прозрачност в самия ЕС и кураж в процеса на разширяването”. Посланикът каза, че при следващото австрийско председателство през 2019 година, Виена би трябвало да поеме председателството от България...



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.