Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
24-02-2006

ПАВЕЛ ТЕЛИЧКА: "ЗАДАЧАТА НА МВНР МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНА, АКО ИЗБРАНИЯТ КОНСУЛТАНТ Е ДОСТАТЪЧНО ВЕЩ"

В специално интервю за Портал ЕВРОПА, бившият еврокомисар на Чешката република Павел Теличка, който в момента е съдружник в авторитетната консултантска агенция BXL Consultig в Брюксел, коментира обществената поръчка на МВнР, целяща да предотврати (както става ясно от документацията, получена от наш източник) задействането на предпазната клауза в Договора за присъединяване на България.

Г-н Теличка, спомняте ли си дали правителството на Чешката република е използвало услугите на чуждестранни консултанти и лобисти в периода на подготовката на присъединяването на страната към Европейския съюз?

Зависи какво конкретно имате предвид, като казвате за “период на подготовка на присъединяването”. Ако въпросът ви се отнася за процеса на преговорите за присъединяване и ратификационния период, то отговорът е – не. Не сме ползвали консултантски фирми или лобисти. От друга страна, в най-ранните етапи на процеса на интеграция на Чехия към ЕС сме ползвали, за кратък период, услугите на бившия вицепрезидент на Комисията г-н Х. Кристофърсън. Характерът на тези услуги бе главно под формата на “брейнсторминг”.

В кой момент на процеса на присъединяване на една държава към ЕС би било най-удачно да се търсят консултанти и лобисти, г-н Теличка, за да има реален ефект от дейността им?

С радост отговарям подробно на вашия въпрос. Сигурен съм, че за правителството тази обществената поръчка е предпазна мярка, специален допълнителен инструмент, с който да се допълнят политическите и дипломатически действия на българските власти и политически субекти. С други думи, сигурен съм, че политическото и дипломатическо лобиране е в ход не от вчера. Не бих могъл да си представя, че е иначе. В този контекст, ако спечелилата консултантска фирма бъде избрана много бързо, оставащото до края на годината време би могло и да стигне. Всъщност реалният ефект ще зависи в най-голяма степен от размаха, вещината и способностите на избраната фирма, а не толкова от времето. Казвайки това, ми се струва малко неясно какво точно се има пред вид под цел номер 3...? ( Под номер 3 в Целите на обществената поръчка, според документа, предоставен от източник на Портал ЕВРОПА, е записано: “Увеличаване на подкрепата за приемането на Република България за член на ЕС през 2007 година в ключови държави, а именно: Германия, Франция, Холандия, Дания.” – бел. ред.) За властите в тези страни ли говорим или за обществото? Ако е първото, тогава казаното по-горе от мен е приложимо; ако възложителят има предвид общественото мнение, тогава няма да е реалистично.

Как ви се струва, г-н Теличка, сумата на тази обществена поръчка? Възложителят предлага 200 000 лв., което е еквивалент на 100 000 евро?

Трябва да призная, че не зная какви точно услуги и за колко точно време ще иска българското правителство от изпълнителя на поръчката. Ако съдя по това това, което научавам от вас, финансовата сума ми изглежда в стандартния обем.

Има и имала ли е интерес BXL Consulting Ltd. към участие в обществени поръчки, чийто възложител е българското правителство?

Нашата фирма работи основно за крупни корпоративни клиенти, европейски и американски. Известно време сме работили и за кубински дисиденти, както и за правителството на една източноевропейска страна. Съвсем наскоро решихме да участваме в обществена поръчка, която касае една балканска страна. Все още нищо във или за България. Може би в бъдеще.

Подробности за целите и обекта на обществената поръчка можете да намерите тук: http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=4586&category=223



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.