Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
02-06-2006

ФИНЛАНДИЯ ЩЕ РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА НИ ЗА ЕС, НО ВНИМАТЕЛНО ЩЕ НАБЛЮДАВА ИЗПЪЛНЯВАМЕ ЛИ КРИТЕРИИТЕ

Зам.-председателката на Комисията по външни работи на Финландския парламент г-жа Мари Кивиниеми в специално интервю за Портал ЕВРОПА

Г-жо Кивиниеми, бихте ли съобщили на Портал ЕВРОПА и българската общественост, кога страната ви – бъдещ председател на ЕС – ще ратифицира присъединителния договор на България и Румъния в парламента си?

Дискусията на Договора ще е на 12 юни на пленарно заседание на финландския парламент. Това ще е само обсъждане, няма да има гласуване, на практика на 12 юни ще се даде зелена светлина на документа. Дискусията във външната комисия, последвана от доклад за ратификацията, се състоя в сряда тази седмица. На практика решението бе взето именно тогава – членовете на нашата комисия подкрепиха присъединяването единодушно. След това, разбира се, ратификацията ще бъде подписана от държавния глава г-жа Халонен. В нашия парламент нямаше специален докладчик за България и Румъния, но при обсъждането във външната комисия взехме предвид мненията на редица експерти за напредъка на вашите две страни.

Като зам.-председател на външната комисия на финландския парламент, виждате ли сериозна разлика в напредъка на България и този в Румъния?

Общественото мнение е убедено, че Румъния е постигнала огромен напредък в сравнение с това, което страната е представлявала преди няколко години... по-точно преди една година. Лично аз обаче мисля, че България също има всички шансове да постигне подобен прогрес. Така че не мисля, че по отношение на изпълнението на критериите за членство, има кой знае колко голяма разлика между постигнатото в Букурещ и в София.  

В края на март българският премиер Станишев се срещна в Хелзинки със своя колега Матти Ванханен. Ванханен тогава му каза, че Финландия ще се съобрази с препоръките на Европейската комисия за датата на членство на България и Румъния в ЕС. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен, който е ваш сънародник, не препоръча обаче дата в майския доклад. Това взе ли се предвид от парламента в Хелзинки?

Това, което пишеше в майския доклад, всъщност не промени в никаква посока нашето отношение към ратификацията. Така че ние ще гласуваме, и след това ще наблюдаваме дали тези страни изпълняват критериите.

Значи, Финландия няма да чака до октомври, до следващия мониторингов доклад – някои страни ще го направят?

Не, ние сега ще пристъпим към ратификацията, защото такъв е нашият дневен ред.

Какво е общественото мнение във Финландия към процеса на разширяване на ЕС, в навечерието на вашето ротационно председателство?

Във Финландия хората са доста позитивни към разширяването като процес. Що се отнася до Румъния и България, ние тук сме обаче категорични, че тези две страни трябва първо да изпълнят критериите за членство, под които вашите политици са сложили подпис.

У нас наблюдатели допускат, че той е по-взискателен, понеже е с десни убеждения. Има ли във Финландия разлика в отношението към България, между левицата и десницата?

Не съм забелязала кой знае каква разлика в политическия спектър в отношението на партиите във Финландия спрямо България и Румъния.

Един от приоритетите на Финландското председателство ще бъде прозрачността. Сегашното ниво на прозрачност на европейските институции задоволително ли е?

Не. Стъпка към по-голяма отвореност на ЕС ще е да се продължи с ратификацията на конституционния договор. Ако се сдобием с Европейска конституция, в нея има записани механизми, които да гарантират прозрачността.

Холандия обаче няма да прави втори референдум – обявиха вчера от правителството там, точно на годишнината, откакто казаха “не” на допитването.

Мисля, че по време на финландското председателство ще може да се потърси подход към всяка отделна страна-членка, за да продължи процесът. Тези страни, които вече са казали “не” чрез референдум, ще знаят, че в проекта ще бъдат направени важни поправки. Така че те да кажат в крайна сметка “да”.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.