Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
20-02-2007

ДОБРИ БОЖИЛОВ, КАНДИДАТ ЗА ЕВРОДЕПУТАТ, ПРЕД ПОРТАЛ ЕВРОПА

 Бележка на редакцията - На 29 март Добри Божилов разпространи съобщение, в което декларира, че няма да се регистрира за изборите. По думите му, той е решил да "трансформира" участието си в изборите от стандартно в... "нелегално". "Причината за това решение е основно невъзможността, според сега действащото законодателство, да бъде регистрирана реално независима кандидатура", допълва той. Портал ЕВРОПА запита Добри Божилов дали при това положение е склонен да каже кои са експертите, които му помагат. Отговорът, който получихме, гласи: "Не мога да кажа, защото ще се разбере, че са работили и за друг, освен за този, който им плаща. Освен това минаването ми в нелегалност се дължи на чисто технически пречки, които се надявам да ги няма на местните избори. Тогава ще разчитам на същите хора и при същите условия - без пари..."
 

Роденият през 1975 г. Добри Божилов, който работи в сферата на компютрите и Интернет, ще се кандидатира за български представител в Европейския парламент. Такава заявка се съдържа в неговия интернет-сайт, установи Портал ЕВРОПА. Политическата ми програма е автентично дясна, пише Добри Божилов в рубриката "Какво предлагам" на своя сайт. В друга публикация младият кандидат е категоричен: "Дясното са Тачър и Рейгън, а не Костов и Стоянов".

Разговор на Портал ЕВРОПА с Добри Божилов.

Г-н Божилов, защо и как решихте да се кандидатирате за евродепутат?

Занимавам се с политическа дейност от години. Основната част от нея са коментари и анализи на актуални събития, както и участие като подизпълнител в политически кампании. До момента не съм заемал изборна длъжност, но реших че е време да опитам. Причината за това е, че от една страна имам достатъчно опит, за да мога да прогнозирам добре политическите събития, и да формулирам работещи решения. От друга страна, сред настоящите политици има много малко, които наистина разбират от работата си. Реално много от идеите, които им давам срещу заплащане, си остават само на хартия. Тези хора просто не са за тази работа, те са попаднали случайно на нея и я ползват за всичко друго, но не и за политика. Мисля, че трябва да опитаме да прокараме ново поколение в управлението - такова, което ще знае за какво служи то, и какви задачи има да върши. Според мен изборите за евродепутати са един добър старт.

За кои партии сте работил и по какъв начин?

Работил съм почти за всички партии. Не пряко, а чрез посредник, който взема поръчката и ми възлага част от задачите.

Как бихте очертали принципа на отседналост в избирателните законодателства на новите страни-членки и какъв е автентичният дясноцентристки подход в това отношение?

Мисля че това е второстепенен въпрос, който става актуален у нас, основно заради избирателите на ДПС. Според мен независимо има ли отседналост или не, това не влияе сериозно на политиката. Затова и в самата Европа няма единен стандарт. Дори в България избирателите от Турция не са чак толкова много. Те са 50-60 хиляди. А избирателната ни активност до сега винаги е била над 2 милиона. Тези гласове биха били още по-малозначителни, ако българските политици си свършат работата и убедят гражданите да отидат да гласуват. Това е големият проблем - неспособността на елита да спечели доверието, а не е ДПС, което просто печели от тази неспособност. За мен отседналостта няма значение. Ако не мога да спечеля избирателите да ми вярват, аз ще бъда точно като останалите политици - т.е. ще е безпредметно изобщо да се явявам. Отседналостта има значение за политици, които нямат поддръжка и търсят начин да ограничат влиянието на противниците си.

Десен проект ли е според Вас Европейският съюз?

На настоящия етап е десен, доколкото той разпределя не повече от 1,5% от БВП на съюза. Т.е. това е една супер малка държава. Тенденциите обаче са силно леви и водят до все по-високи изземвания на пари в полза на Брюксел. Според мен на този процес трябва да се противодейства.

Кои от тезите на Маргарет Тачър по отношение на Европейския съюз споделяте?

Споделям политиките на Тачър и Рейгън основно във вътрешен план. Външнополитическите им тези са неприложими за България. Това са позиции на две Велики сили, които за нас са ненужни. Но във вътрешната си политика мисленето на въпросните лидери е онова, към което трябва да се стремим - свобода, икономически просперитет и инвестиции в бъдещето.

Във Вашия сайт Вие посочвате, че политическото Ви верую е "рейгънистко и тачъристко". Бихте ли уточнили кои ключови политически действия на Роналд Рейгън са Ви впечатлили най-много?

Намаляването на данъците, поголовното съкращаване на администрацията и освобождаване на държавата от много ненужни дейности, насърчаването на инвестициите и превръщането на средната класа в абсолютен хегемон в американското общество. Във външнополитически план не може да не впечатли политиката на Рейгън, която помогна за края на комунизма. България е малка страна и не може да осъществява подобно грандиозни замисли, но като политическо изпълнение, те са впечатляващи.

Каква е визията Ви за ролята на България при формулирането на политиките на Европейския съюз?

България трябва да стои и да слуша поне в първите 10 години на членството си. Трябва да се учи от другите, преди да започва да формулира политики. Трябва да приведе в ред самата себе си, защото в момента сме много далеч от критериите на ЕС в много области. Трябва да се научим да усвояваме фондовете. И след 20-30 години като се изправим на крака, тогава ще даваме идеи какво да правят европейците. До тогава, трябва да се съсредоточим да измисляме идеи за самите себе си.

Съгласен ли сте с духа на последните промени в ЗОП и спомагат ли те за прилагането на acuis в България?

99% от българските закони са европейски. Те са преписани от чужди образци. На хартия европейските добри практики са идеално въведени. Проблемът е в изпълнението им, където трябва да се променим значително.

Каква според Вас би трябвало да е стратегията на българската администрация по отношение на случая с българките, осъдени на смърт Либия?

Сестрите трябва да се обявят за заложници и да се процедира като спрямо такива. Това означава край на всякакви преговори, изтегляне на всякакви адвокати от този псевдо процес и поставяне на едно единствено условие - освобождаване. Принципът да не се преговаря за заложници е измислен не от мен, а от най-пострадалите в това отношение страни - САЩ и Израел. Те не плащат откупи, не преговарят и изобщо не говорят с похитители и терористи. Идеята е, че направи ли се отстъпка, това ще превърне всеки техен гражданин в мишена на терористи. Затова отстъпки няма, дори с цената на жертви от време на време. Тази политика е довела до стотици загинали американци, но и до хиляди спасени, и милиони, които е предотвратено да пострадат. България трябва да посрещне твърдо първата си заложническа криза, да „отреже" от всякъде Кадафи, дори с риска да загуби сестрите. Това е най-големият шанс те изобщо да бъдат освободени. Но ако бъдат загубени, поне ще стане ясно на всеки следващ терорист, че компромиси не се правят. Твърдо съм за американско-израелския безкомпромисен модел.

Как бихте оценили от политическа гледна точка кампанията "Не сте сами"?

Добра пропагандна акция за вътрешна употреба. В Либия има огледални такива акции в защита на умиращите деца.

Назрял ли е моментът за въвеждането в България на второ ниво на местното самоуправление?

България има нужда от рязко съкращаване на бюрокрацията, и това означава не нови нива на самоуправление, а намаляване и на сегашните. По-малко общини, по малко кметове, съветници и чиновници, по-малко области, изобщо по-малко от всякакви паразитни разходи, които не е ясно за какво отиват и дублират помежду си дейностите си.

Бихте ли посочили в коя от комисиите на Европейския парламент (ЕП) виждате Вашето място; и съответно в коя от политическите групи?

В комисиите, занимаващи се с икономически въпроси. Политически съм твърдо десен, т.е. би трябвало да съм към ЕНП.

Кой от сегашните членове на Европейския парламент - нямам предвид само българските евродепутати - е автентично десен и защо?

Не познавам добре настоящите депутати. Предполагам, че в ЕНП трябва да има и автентично десни, макар и там не всички да са такива. Мисля че депутатите в ЕП от консервативната партия във Великобритания са най-автентично десни.

Какво е становището Ви по въпроса за Европейската конституция?

Тя трябва да се приеме възможно най-бързо. Добре е да се направят и някои промени, насочени към по-пряко избиране на институциите, както и към наличието на по-голяма реална власт за тях. Ако зависеше от мен, Европа щеше веднага да приеме американската Конституция и да не губи десетилетия, преди да стигне до някакъв неин еквивалент. Това е очевидният правилен избор за наддържавна държава.

Каква е позицията на България по въпроса за Европейската конституция?

Позицията е за приемането и, но какво точно зависи от България, е много спорен въпрос...

Къде според Вас е България днес по отношение на критериите на Лисабонската стратегия? 

Много сме зле в развиването на конкурентоспособността. Необходима е радикално нова политика по отношение на данъците, регулацията, защитата на инвестициите и образованието.

Каква според Вас би следвало да бъде "дясната позиция", ако България трябваше и можеше да отстоява такава днес - спрямо АЕЦ "Козлодуй"?

Никоя държава не трябва да убива собствената си икономика и печелещите предприятия в нея. Ако можеше да се направи нещо днес, то би трябвало да е не само отваряне на блоковете, но и удължаване на срока на експлоатация, тъй като световната практика показва, че това е възможно. Реакторите са здрави съоръжения и излиза, че могат да работят по още 20-30 години, след края на проектния им живот.

С какво опитът на Финландия може да е полезен на България от историческа гледна точка при нашата евроинтеграция?

Нямам подробна информация за опита на Финландия и не бих искал да изпадам в ролята на Васко Нубиеца. Вероятно е възможно почерпване на нещо полезно от евро-практиката на малка държава, имаща близки връзки с Русия.

Според Вас Комисията, Съветът или Парламентът е европейската институция, постигнала най-много по отношение на регламентиране на лобистката дейност?

Лобизмът е по-скоро американско понятие. То няма особени корени в Европа - в нито една държава. Няма и в ЕС. Не съм запознат детайлно с регламентите по този въпрос, но със сигурност те нямат голямо влияние в оформянето на решенията. Поне не колкото в САЩ.

Коя е външнополитическата тема "номер едно" в България днес?

България е толкова зле във външната си политика, че може би най-правилното решение е да закрие външното си министерство. Така поне няма да вреди на себе си, ако нищо не може да помогне. Външнополитическата тема №1 е почерпване на най-добрия опит в усвояването на еврофондовете, за да вземем всичко, което ни се полага, и от което най-много имаме нужда в момента.

"За" или "Против" разширяването на ЕС сте лично Вие?

За.

"За" или "Против" трябва да е България по отношение на следващи разширявания на ЕС и отделна ли трябва да бъде позицията към Турция, или тя следва да бъде разглеждана заедно с държавите от Западните Балкани?

За следващи разширявания. За Турция в ЕС, но с много строги правила, които да изпълни, така че тя да стане европейска, а не ЕС да стане турски.

Какви сертификати за владеене на чужди езици притежавате?

Нямам сертификати за езици. Имам диплома за средно образование с разширено изучаване на английски език. В нея езикът е записан като първи предмет, заедно с българския език и математиката. Имам и 7 години руска гимназия, но отново без сертификат. Владея много добре и двата езика.

Колко ще струва Вашата предизборна кампания?

Засега нищо не струва - единствено личен доброволен труд. Има и други готови да се включат с труд. Концепцията на кампанията е да е напълно безплатна. Всеки опит да се искат пари за нещо от политици насърчава корупцията. Политиката не създава пари, и за да плащат политиците за нещо, те трябва да ги присвоят от някъде или да станат зависими от спонсори. И двете явления са вредни за обществото. Концепцията ми е да направя кампания без пари - чрез реклама по Интернет, чрез формулиране на добри тези, които се харесват на медиите и те ги оповестяват, чрез помощ от приятели и пр. Ако трябва да вляза в скъпа кампания, дори и да имам пари, това би било безпредметно - ще стана точно такъв, каквито са настоящите политици. Искам да бъда реално независим - може би първия такъв, политик...

Кой ще финансира Вашата предизборна кампания?

Няма да има значимо финансиране...

Какви са основните послания, таргетът и моделът на Вашата предизборна кампания?

Посланията ми са в посока на автентичното дясно, от което самата страна има нужда в момента. Целевата ми група са хората от средната класа, и всички онези, които виждат себе си като средна класа, ако политиката ни стане нормална. Моделът на предизборната кампания е честни послания и постигане на максимална публичност без изпадане в зависимост.

Кои политически анализатори и специалисти по предизборни кампании ще Ви помагат?

Не мога да ги назова поименно, но има 3-4 души, които са много добри и вече помагат. Това е добър старт, при положение че не им плащам.

Съгласен ли сте да съобщите имената на тези ваши помощници?

Не мога да ви ги кажа, защото те ще си работят и за други партии срещу заплащане и не е добре да се знае, че работят и за мен.

Едно мнение от форума на вашия сайт гласи: "Защо ходиш по форумите и спамиш наляво и надясно!" Какво има предвид подателката?

Част от кампанията представлява пускане на спам по форумите. Това е нееднозначна практика, в която и аз се съмнявам, но съм обяснил мотивите си за нея. Основният е, че реклама чрез спам е по-малката беда от традиционната политическа реклама с пари на спонсори. Ако ме изберат, ще бъда независим политик, който просто е „сгазил лука" чрез малко спам. Ако изберат някой, който си плаща, ще изберат такъв, който ще се отплаща на тези, които са му дали парите.

Г-н Божилов, съдейки по съвпадението на имената - имате ли роднини, пострадали от комунистическия режим?

Не нямам връзка с Добри Божилов - премиер на България преди 9 септември, осъден от Народни съд.

Бил ли сте член на Комсомола?

Да. През октомври 1989 г. се организира приемане на целия ни клас в Комсомола. Аз бях един от малкото, които прочетохме устава и отговаряхме правилно на въпросите на изпита. Реално, благодарение на мен, и други хора влязоха в Комсомола. В този смисъл, имам допълнителна вина. Един месец по-късно дойде 10 ноември и всичко това се превърна в безмислица. Не платих дори един членски внос...

КОЙ Е ДОБРИ БОЖИЛОВ?

Аз съм роднина на Георги Рогачев - пише на сайта си Божилов.

В биографията си, поместена в интернет, роденият през 1975 г. Добри Божилов пише, че има 11 години трудов стаж. Понастоящем е управител на интернет-фирма, която поддържа три сайта. Преди това е бил издател, главен редактор и редактор на специализирани периодични издания за компютри. Бил е търговец на софтуер и репортер.

Сътрудничи на различни медии под формата на свободна практика. Магистър по икономика в УНСС.

Автор е на "Клопките на Linux... и отворения код" (2002 г.) и съавтор на „Ръководство на предприемача за финансиране с рисков капитал" (2005 г.).

от сайта на кандидата за евродепутат:
АЗ СЪМ РОДНИНА НА ГЕОРГИ РОГАЧЕВ (със съкращения, бел.ред.)
Автор Добри Божилов
събота, 16 декември 2006 

Аз съм роднина на Георги Рогачев. Това е може би най-незавидната позиция в настоящия момент. Тя става още по-незавидна и от необходимостта да я изтъкнеш, за да се опиташ да защитиш името на един честен човек. От необходимостта да скочиш срещу разярената тълпа, професионално манипулирана от истинските виновници и за кражбите, и за предстоящия фалит на „Топлофикация", и за бъдещото повишение на сметките за отопление.

В момента не е застрашено нищо друго, освен името на самия Рогачев. (...)

Нито той, нито ние - неговите роднини, се страхуваме, че ще бъде осъден. (...)

Истината е, че новоарестуваните са жертва на разработка, целяща да отклони търсенето на истинските съучастници на Валентин Димитров. Чрез Рогачев и Антонов разследването тръгва точно в обратната посока на тази на която трябва - надолу, а не нагоре. (...)

Прокуратурата не е правораздавателен орган, а е силова PR-агенция. (...)

В четвъртък - 14 декември, беше извършен обиск у Рогачеви. Но не там, където живее самият „виновник", а в апартамента на дъщеря му. От акцията излезе изземване на един компютър с игри. В същото време аз лично, заедно със сина на Рогачев, стояхме в истинското жилище, и чакахме някой да дойде да го обискира. Чакахме да му предадем двата служебни лаптопа на изпълнителния директор на „Топлофикация". Чакахме да окажем пълно съдействие. Но нищо не се случи. Никой не дойде. Никой не ни търси. Никой не иска лаптопите, които вече публично съм обявил, че са у мен по няколко медии... Никой не иска да види какво е правил Рогачев. Вече се изкушавам да изтрия всичко на тях и да оставя един надпис „Весела Коледа!" (...)



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.