Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
05-09-2007

ПОСТАНОВЛЕНИЕТО НА МС ЗА НАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА ОТНОСНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЕДИНЕНИЯ ЗА ТЕРИТОРИАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 199
от 29 АВГУСТ 2007 г.
за приемане на Национални правила относно Европейските обединения за териториално сътрудничество
(Обн., ДВ, бр. 72 от 04.09.2007 г.)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. (1) Европейско обединение за териториално сътрудничество, наричано по-нататък “ЕОТС”, със седалище в Република България се създава, за да улеснява и насърчава териториалното сътрудничество - трансгранично, транснационално и междурегионално, и се състои от членове, които могат да бъдат:

1. държавите членки;

2. регионалните власти;

3. местните власти;

4. публичноправните организации;

5. обединения от субекти по една или повече от т. 1, 2, 3 и 4.

(2) Европейското обединение за териториално сътрудничество се учредява от минимум две юридически лица - българско и чуждестранно, конституирано съгласно правото на държава - членка на Европейския съюз, само и единствено с цел засилване на икономическото и социалното сближаване.

(3) Република България се представлява от министъра на регионалното развитие и благоустройството след съгласуване с министъра на финансите и информиране на Министерския съвет.

Чл. 2. (1) Европейското обединение за териториално сътрудничество се образува по инициатива на неговите потенциални членове, които изготвят и единодушно одобряват проект на учредително споразумение и устав.

(2) Учредителното споразумение съдържа:

1. наименованието и седалището на ЕОТС;

2. предмет на дейност, цели и задачи на ЕОТС и средствата за постигането им;

3. териториалния обхват, в който ЕОТС може да изпълнява целите и задачите си;

4. срока, за който е учредено, и условията за прекратяването му;

5. списъка на членовете на ЕОТС;

6. условията за взаимно признаване на административни актове и съдебни решения, включително по отношение на финансовия контрол и одит;

7. приложимото право при спорове между членове на ЕОТС и по отношение на тълкуването и прилагането на учредителното споразумение;

8. приложимото право при спорове, в които страна е ЕОТС, съобразно изискванията на чл. 15 от Регламент (ЕО) № 1082/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2006 г. относно Европейско обединение за териториално сътрудничество (“ОВ” L 210, 31/07/2006 г., стр. 19 - 24);

9. процедурите за изменение на учредителното споразумение при спазване на условията по регистрацията на ЕОТС и на процедурите за уведомяване на съответните държави - членки на Европейския съюз.

(3) Уставът на ЕОТС се приема единодушно и съдържа най-малко реквизитите на учредителното споразумение, както и следните елементи:

1. клоновете и органите на управление на ЕОТС, условията за работа на органите и техните правомощия, както и броя на представителите на членовете в същите органи;

2. процедурите за вземане на решение от ЕОТС и правилата относно начина на представляване на сдружението;

3. работния/работните език/езици;

4. условията за назначаване на служители и управление на назначения персонал;

5. бюджетните и счетоводните правила, включително реда за определяне на размера и начина за внасяне на имуществените вноски;

6. имуществена отговорност на членовете при ликвидация, несъстоятелност, прекратяване на плащанията;

7. начина на разпределение на останалото имущество след удовлетворяването на кредиторите;

8. възникване и прекратяване на членството в ЕОТС, както и произтичащите от него права и задължения;

9. процедура и звена за избор на регистриран одитор за извършване на независим външен одит;

10. процедурата за изменение на устава при спазване на условията по регистрацията на ЕОТС и на процедурите за уведомяване на съответните държави - членки на Европейския съюз.

(4) При регистрацията към устава задължително се прилагат документи и/или разрешителни, които удостоверяват, за всеки един от потенциалните членове на ЕОТС, че държавата членка, съгласно правото на която е конституиран, одобрява участието на същия в ЕОТС.

(5) С устава, учредителното споразумение или с изменение в тях задължително се извършва и определянето на вида дейност съгласно чл. 2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Чл. 3. (1) Европейското обединение за териториално сътрудничество носи отговорност за своите задължения независимо от техния характер.

(2) Когато имуществото на ЕОТС се окаже недостатъчно за удовлетворяването на кредиторите, всеки член носи солидарна неограничена отговорност за погасяване задълженията на ЕОТС, съразмерно на имуществената му вноска.

Чл. 4. Органи на ЕОТС са най-малко:

1. общо събрание, действащо като върховен орган на ЕОТС;

2. управителен съвет, който се състои най-малко от три лица - представители на членовете на ЕОТС;

3. ръководител, който се избира от общото събрание; ръководителят представлява ЕОТС и действа от негово име и за негова сметка.

Чл. 5. (1) Решението за учредяване на ЕОТС се взима по инициатива на неговите потенциални членове, като за всеки един от потенциалните членове на ЕОТС се изисква държавата членка, съгласно правото на която е конституиран, да одобрява участието на същия в ЕОТС.

(2) Българско юридическо лице, което съучредява или се присъединява към ЕОТС със седалище на територията на Република България или в държава - членка на Европейския съюз, е длъжно да уведоми министъра на регионалното развитие и благоустройството чрез специално заявление - образец, утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството, за намерението си, като приложи копия от проекта на учредителното споразумение и на устава.

(3) Министърът на регионалното развитие и благоустройството след съгласуване с министъра на финансите дава писмено одобрение в срок до 3 месеца от датата на получаване на заявленията по ал. 2, освен ако не счете, че участието на заявителя в ЕОТС е в разрез с приложимите разпоредби на правото на Република България и/или на Европейския съюз. В този случай заявителят бива писмено информиран за мотивите за отказа.

Чл. 6. (1) Европейските обединения за териториално сътрудничество със седалище на територията на Република България се регистрират по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел като “сдружения”, които могат да осъществяват дейност в обществена или частна полза.

(2) Европейското обединение за териториално сътрудничество придобива статут на юридическо лице в деня на регистрацията в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел, в отделна партида за ЕОТС, в района на окръжния съд по местонахождение на седалището му.

(3) След възникването си ЕОТС, определено за извършване на общественополезна дейност, подлежи на вписване в отделна партида на Централния регистър при Министерството на правосъдието.

(4) Членовете на ЕОТС следва да информират съответните държави членки и Комитета на регионите за учредителното споразумение, както и за извършената регистрация.

(5) В рамките на 10 работни дни считано от датата на регистрация в компетентния съд ЕОТС подава до Бюрото за официални публикации на Европейските общности молба за публикуване на съобщение в “Официален вестник” на Европейския съюз, с което се оповестява учредяването на ЕОТС. Съобщението следва да съдържа името, целите и списъка на членовете му, както и официалното му седалище.

Чл. 7. Европейско обединение за териториално сътрудничество, регистрирано в Република България като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност:

1. може да бъде подпомагано и насърчавано от държавата чрез данъчни, кредитно-лихвени, митнически и други финансови и икономически облекчения в съответствие с правилата за държавна помощ;

2. може да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Програма ФАР за трансгранично сътрудничество, когато е приложимо;

3. може да кандидатства за получаване на безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз, и в частност в рамките на Цел 3 “Европейско териториално сътрудничество”, в съответствие с правилата за държавна помощ.

Чл. 8. (1) Контролът на управлението на публичните фондове от ЕОТС се възлага на министъра на финансите като компетентен орган, без да се засягат функциите на други компетентни органи в Република България, на други заинтересувани държави членки и на ниво Европейски съюз. За случаите по чл. 7, т. 3 контролът се осъществява от дирекция “Одит на средствата от Европейския съюз” на Министерството на финансите, а координацията с други финансови източници и инструменти - от дирекция “Управление на средствата от Европейския съюз” на Министерството на финансите.

(2) Всички контролни дейности се извършват в съответствие с приложимите стандарти за извършване на одит.

(3) Сътрудничеството с органи на други заинтересувани държави - членки на Европейския съюз, и обмен на информация относно възможното или реализираното участие на ЕОТС в Цел 3 “Европейско териториално сътрудничество” и по Програма ФАР за трансгранично сътрудничество, когато е приложимо, се осъществяват от министъра на регионалното развитие и благоустройството, който съответно уведомява министъра на финансите.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на постановлението:

1. “Регионалните власти” в Република България са административни области, които съответстват на ниво NUTS 3 от Номенклатурата на териториалните статистически единици. Административната област изразява волята си за включване като член в ЕОТС, като се издава заповед на областния управител, която се прилага към заявлението - образец по чл. 5, ал. 2.

2. “Местните власти” в Република България са общини, които съответстват на ниво LAU 1 (местни административни единици) от Номенклатурата на териториалните статистически единици. Общината изразява волята си за включване като член в ЕОТС с решение на общинския съвет, което се прилага към заявлението - образец по чл. 5, ал. 2.

3. “Публичноправните организации” в случаите, когато потенциален член на ЕОТС е българско юридическо лице, се определят по смисъла на § 1, т. 21 от допълнителните разпоредби на Закона за обществените поръчки.

§ 2. Когато правото на Република България, съответно на държавата - членка на Европейския съюз, съгласно което е конституиран потенциален член на ЕОТС, изключва или ограничава отговорността по чл. 3, ал. 2, същият не може да участва в ЕОТС със седалище на територията на Република България.

§ 3. Постановлението въвежда изискванията на Регламент (ЕО) № 1082/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2006 г. относно Европейско обединение за териториално сътрудничество (ЕОТС).

Преходни и заключителни разпоредби

§ 4. В 3-месечен срок от влизането в сила на постановлението министърът на регионалното развитие и благоустройството след съгласуване с министъра на финансите утвърждава заявлението - образец по чл. 5, ал. 2.

§ 5. Постановлението се приема на основание чл. 105, ал. 1 и чл. 106 от Конституцията на Република България, чл. 7а от Закона за нормативните актове и чл. 27 от Закона за международните договори на Република България във връзка с Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз и чл. 16 от Регламент (ЕО) № 1082/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2006 г. относно Европейско обединение за териториално сътрудничество (ЕОТС).

§ 6. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на правосъдието, министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

§ 7. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник". 




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.