Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
04-12-2007

ПОВЕЧЕ ЗА JASPERS - ОТ ПРОВЕДЕНИЯ СЕМИНАР В СОФИЯ

Заместник-министърът на финансите  Димитър Ивановски и Вицепрезидентът на ЕИБ Матиас Колац-Анен откриха семинар по инициативата JASPERS в понеделник.

JASPERS е съвместна инициатива на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за  предоставяне на техническа помощ при подготовката на големи инфраструктурни проекти.

Зам.-министър Ивановски благодари за подкрепата, оказана от инициативата JASPERS при подготовката на проекти в България през изтеклата година. Той отбеляза, че реалната европейска интеграцията на България е най-важния приоритет на Правителството. Понастоящем, той се радва на огромна подкрепа от българското общество и пълен политически консенсус.

Димитър Ивановски обърна внимание на значимото въздействие, което съдействието на JASPERS има в средносрочен и дългосрочен план върху икономиката на страната. «Постигайки съгласие по проектите, предложени за техническа подкрепа от JASPERS и за обхвата на работа, се надяваме да продължим да работим съвместно при подготовката на големите инфраструктурни проекти, съ-финансирани от Структурните и Кохезионния фондове през следващия бюджетен период 2007-2013 г.» - допълни зам.-министър Ивановски. Той отбеляза, че обединяването на усилията на всички заинтересовани институции е необходимо, с цел успешното прилагане на кохезионната политика за програмния период 2007-2013 г., укрепвайки наличните ресурси за подготовката на проекти.

Според него помощта на JASPERS играе важна роля за получаване на по-добри резултати при изпълнението на проекти, които са икономически и екологично устойчиви. Проектите могат да опазват и подобряват околната среда, като в същото време предоставят икономически и социални ползи, каквато е и целта на политиката за развитие. Един интегриран подход – поставяйки решително екологичните въпроси, заедно със социално-икономическите интереси – трябва да бъде възприет, ако искаме да постигнем действителен напредък. Нашето сътрудничество е възможност да обединим средства и усилия, да предложим идеи, с които да продължим започнатата работа и да обсъждаме своевременно проблемите, за по-добрата бъдеща насока в изпълнението на проектите.

В заключение Димитър Ивановски насърчи участниците в семинара да използват този инструмент, по който вече има натрупан опит.

Вицепрезидентът на ЕИБ Матиас Колац-Анен изрази задоволство от професионализма, с който се работи в България по Инициативата и допълни, че сътрудничеството между JASPERS, министерствата и крайните бенефициенти е на много добро ниво. Той отбеляза, че правилното използване на помоща по Инициативата ще ускори хода на реализиране на проекти по Структурните фондове. Матиас Колац-Анен заяви още, че скоро ще бъдат открити три нови регионални офиса на JASPERS, което още повече ще улесни и задълбочи доброто партньорство с българските власти и бенефициенти.

Форумът продължи с дискутиране на опита на България и други страни по Инициативата. В рамките на семинара ще бъдат обсъдени и бъдещите действия и инициативи, заложени в програмата на JASPERS.

Съобщението е на пресцентъра на МФ. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.