Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2007

„НА 9 МАЙ ЕВРОКОМИСАРЯТ ПО РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА ДАНУТА ХЮБНЕР НА ПРАКТИКА Е ДАЛА НАЧАЛО НА ОДОБРЯВАНЕТО НА ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ”, КАЗА ПРЕМИЕРЪТ

Днес, 14. 05. 2007 г., в град Бургас министър-председателят на Р България Сергей Станишев откри петия семинар от Информационната кампания „Бъдете активни". В събитието участие взеха и министрите  Емилия Масларова /МТСП/, Асен Гагаузов /МРРБ/, Джевдет Чакъров /МОСВ/, заместник-министърите Светла Бъчварова /МЗГ/ и Мария Дивизиева /МДААР/, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Станимир Бързашки, както и г-жа Нели Йорданова от МТ. На срещата-дискусия присъстваха представители на местната власт, неправителствените организации и бизнеса от Югоизточен район на планиране.

В началото на своето изказване премиерът съобщи, че на 9 май еврокомисарят по регионална политика Данута Хюбнер на практика е дала начало на одобряването на Оперативните програми. Също така министър-председателят подчерта, че от 444-те Оперативни програми на страните членки, до сега в Европейската комисия са подадени около 340, сред които са и българските седем, което дава основание да се смята, че те ще бъдат в първата група одобрени. Според премиера може да се очаква през втората половина на лятото да започне реалното договаряне на проекти. Той припомни, че България е изпратила в срок своите стратегически документи, най-важният от които е Националната стратегическа референтна рамка. Тя е съобразена с две основни цели - да се решат национални проблеми, които в старите страни-членки вече са решени и да се следват целите и приоритетите на обновената Лисабонска стратегия.

Министър-председателят запозна присъстващите с финансовата перспектива пред Общността в седемгодишния програмен период, както и с институционалната рамка на страната. Усвояването на финансовите потоци от Европейския съюз към България и на национално ниво, ще се осъществява чрез три вида плащания: авансови, междинни и окончателни,  уточни премиерът.

Министрите и зам.-министрите на секторните министерства представиха Оперативните програми и отговориха на възникналите въпроси.

Директорите на дирекции „Управление на средствата от Европейския съюз" и „Национален фонд" в министерството на финансите Боряна Пенчева и Силвия Инджова запознаха участниците във форума с критериите за избор на проекти, механизмите на финансирането и наблюдението им, с платежния процес и процеса на сертифициране на разходите.

Г-жа Инджова обясни, че авансовите плащания в посока от ЕС към България са постоянен ресурс, предоставен на България, за разплащане на страната с бенефициентите и не са предмет на връщане. На национално ниво в бюджета са заложени възможности за авансови плащания към бенефициентите до 20% от стойността на проекта, като те няма да се приспадат от реално извършените разходи. За големите инфраструктурни проекти авансът е до 10 на сто.

Силвия Инджова разясни, че България ще получи от ЕК средства за междинните плащания в двумесечен срок от подаването на заявката за плащане, когато страната ни извърши сертификацията на реално осъществените разходи. Този финансов ресурс ще се осигурява три пъти в годината като за 2007 г. той е в размер на  140 млн. евро за всички оперативни програми, за следващата 2008 г. е 220 млн. евро и  180 млн. евро за третата година. На национално ниво междинните плащания ще се извършват съгласно схемата, утвърдена в договора между управляващия орган и бенефициента, при представяне на разходно-оправдателни документи и при удостоверяване за извършения напредък по изпълнението на проекта от междинното звено или от управляващия орган.

Схемата на авансови и междинни плащания, договорена от българското правителство, ще улесни в голяма степен бенефициентите, осигурявайки им постоянни оборотни средства за изпълнението на цялостния проект, каза още г-жа Инджова.

Бенефициентите ще получават окончателното плащане след като приключи изпълнението на проекта. То ще се извърши по договор като изравняване на реално извършените допустими разходи, авансовото плащане и междинните плащания.  На държавно ниво окончателното финансиране от ЕК към България ще става след представяне на редица документи - искане за възстановяване на средствата до 31.03.2017 г., окончателен доклад и одитен сертификат.

(Министерство на финансите)


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.