Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Специално от Портал Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
05-05-2007

КАМПАНИЯТА НА ПОРТАЛ ЕВРОПА “ОСЕМНАЙСЕТТЕ – КОИ ДА СА?” – МЕЖДИННИ РЕЗУЛТАТИ

Как протича онлайн гласуването за български евродепутати? Кого избират за водачи на листите читателите на Портал ЕВРОПА? Какви отговори дават кандидатите на Въпросника на българския европетутат?

Временни резултати от онлайн гласуването в първите предварителни избори за европарламент, към дата 5 май: НДСВ води с почти една четвърт от интернет-гласовете, следвано от СДС с 21%, после се нареждат Коалиция на българските социалдемократи с около 19 на сто от гласовете на читателите на Портал ЕВРОПА. Следват Зелена Партия, Демократи за силна България, "Атака" и Платформа Европейски социалисти.

Читателите на Портал ЕВРОПА са гласували преференциално за водач на листата, която предпочитат: при НДСВ Биляна Раева е посочена като водач, следвана обаче не от Аспарух Панов, както е по листа, а от Антония Първанова - която според листата е трета. При СДС Петър Стоянов остава водач, но след него са Мартин Димитров и Любов Панайотова - а според партийната листа, втори след Стоянов е Лъчезар Тошев. Друга известна личност- кандидат е проф. Драгомир Драганов. От пето място в листата на Коалиция на българските социалдемократи, читателите на Портал ЕВРОПА го качват по-близо до водача д-р Тренчев, а именно до трети поред. В онлайн-гласуването за Зелената партия, за водач е посочен Борислав Недев, следван от партийния лидер Александър Каракачанов, а Тома Белев - който по листа е водач - остава трети. При ДСБ, много напред излизат най-младият кандидат Даниел Митов - който за момента дори изпреварва водача на листата Константин Димитров - и г-жа Евелина Павловска. Светослав Малинов е четвърти според гласуването на Портал ЕВРОПА. При ГЕРБ след водача Душана Здравкова се подрежда Николай Младенов. Интересно е, че до преди 2 дни съотношението беше точно обратното и Младенов събираше най-много гласове, изпреварвайки Душана Здравкова. В листата на ГЕРБ според предпочитанията на читателите на Портал ЕВРОПА следват Румяна Желева и Ирина Колева. До преди 2 дни Петя Ставрева изпреварваше Ирина Колева с интернет-вота на нашите читатели. За водач на листата на ДПС нашите читатели посочват Пенчо Загорски, следван от Метин Казак. Филиз Хюсменова - която е водач на листата - е поставена на трето място според предпочитанията на читателите на Портал ЕВРОПА.

Портал ЕВРОПА отчита, че измежду партиите от управляващата коалиция БСП, НДСВ, ДПС досега имаме получен само един Въпросник на българския евродепутат - на интереса на читателите откликна Аспарух Панов от листата на НДСВ.

Досега от Платформа Европейски социалисти и от ДПС не са попълнили нашите Въпросници. Припомняме, че идеята на т.нар. Въпросник на българския евродепутат, изработен от експерти на Портал ЕВРОПА, е избирателят да се ориентира в политическите позиции и капацитета на кандидата. Т.е. как той ще постига баланса между българския национален интерес, позицията на партийната група в ЕП, към която принадлежи и личната си позиция; и още - в колко партии е членувал, какви сертификати за чужди езици има, имал ли е връзки с Държавна сигурност и др...

Първият водач на листа, уважил читателите на Портал ЕВРОПА с попълнен и изпратен Въпросник на евродепутата, е г-н Константин Димитров - водач на листата на Демократи за силна България (ДСБ). КЪм дата 5 май вече имаме няколко водачи на листи, които са попълнили Въпросника: това са: Константин Димитров, Душана Здравкова, Стефан Софиянски и Мария Серкеджиева.

Общият брой получени досега (5 май) попълнени Въпросници, е тридесет и пет (35).

Най-много като брой са попълнените въпросници от кандидати на ГЕРБ и на СДС, следвани от ДСБ. ГЕРБ изпрати общи еднакви отговори на Въпросника, понеже партията искала да се прояви "като отбор", както поясниха от предизборния щаб пред Портал ЕВРОПА. Петимата от СДС са: Мартин Димитров, Любов Панайотова, Петър Славов, Евгени Кънев и Христо Кирчев, а четиримата от ДСБ: Константин Димитров, Пламен Цветков, Ивана Енева, Христо Даскалов. Двама кандидати от Граждански съюз за Нова България също уважиха Въпросника на Портал ЕВРОПА: това са Ирина Терзийска и Кирил Обрешков; също така трима кандидати от Зелената партия - Горица Кръстанова,  Валентина Костова и Александър Каракачанов; а така също и един от НДСВ - Аспарух Панов, един от ССД - Стефан Софиянски - и един независим кандидат: Мария Серкеджиева.

Какво са написали кандидатите във Въпросниците?

Най-интересните отговори са за членството на Турция в ЕС и дали България трябва да направи референдум за това.

И СДС, и ДСБ казват, че искат техните кандидати да се присъединят към политическата група на ЕНП-ЕД в ЕП. Обаче Христо Кирчев, СДС, казва в отговор на нашия Въпросник, че "ЕС не трябва да се разширява повече за момента; то трябва да стане на по-късен етап." Същевременно Евгений Кънев и Любов Панайотова - също от СДС, казват, че страните от Западните Балкани трябва да членуват в ЕС и - по думите на Любов Панайотова - "Това е приоритет, който СДС си поставя в ЕС." От своя страна от ДСБ са категорични: Константин Димитров призовава за "много внимателно разширяване", а Западните Балкани "стриктно да изпълнят критериите за членство". ГЕРБ колективно отговарят - "Когато и ако изпълнят критериите за членство и успешно приключат преговорите за присъединяване,"  - по адрес на членството в ЕС и на Западните Балкани, и на Турция. Мнението на Стефан Софиянски е (ССД): "За държави като Норвегия, Швейцария и Исландия вратата трябва винаги да е отворена, а при определени условия трябва да продължат преговорите с Турция, Хърватска и евентуално Украйна, Русия и други републики от бившия СССР и бивша Югославия."

Разнообразни мнения има и за членството на Турция: К. Димитров, ДСБ: "Членството на неподготвена Турция би навредило силно на българските интереси". Същевременно Петър Славов, СДС - "Очевиден е интересът на България Турция и Западните Балкани час по скоро да се присъединят към ЕС, тъй като повечето от тях са наши съседи." А Христо Кирчев, също от СДС, казва за Турция: "Не на този етап", а Любов Панайотова, също СДС: "Да, когато е готова". Стефан Софиянски (ССД) смята, че на този етап Турция не може да е член на ЕС, но не изключва това в средносрочен. А Ирина Терзийска, от Граждански съюз за нова България отсича - "Не". Александър Каракачанов (Зелена партия) смята, че Турция не следва да бъде присъединена към ЕС, "... поне докато не покрие изисквания за едно съвременно демократично общество, а това в близките десетилетия не се очертава."

Трябва ли България да направи референдум за турското членство? Според всички от ДСБ - задължително. Обаче Мартин Димитров от СДС казва - "не". Любов Панайотова от СДС: "Нека първо проведем дебат за собствените си желания и възможности за развитието на страната в ЕС и каква Европа искаме. Ние не направихме референдум за собственото си членство!" подобно е становището на независимата Мария Серкеджиева. Евгений Кънев (СДС) - "Не, ако е днес, след 10 години, може би." Христо Кирчев, СДС - "Не на този етап". Според Стефан Софиянски (ССД) - "Ако прогнозите за българската икономика от присъединяването на Турция са категорично отрицателни, смятам че хората трябва да решат дали можем да си позволим подобен риск. " ГЕРБ - "Въпросът в момента не е на дневен ред. За съжаление, в България е силно ограничена възможността за референдуми."  Ирина Терзийска - Граждански съюз за Нова България - "Не"; Кирил Обрешков, Граждански съюз за Нова България - "Категорично не." Точно обратното смята Ал. Каракачанов (Зелена партия) - "Да", що се отнася до Западните Балкани, и "Като му дойде времето" - относно турското членство.

Личността с най-големи заслуги за евроинтеграцията ни - по брой получени гласове води Иван Костов. Ето и още от отговорите: "Всеки един от българските граждани, със своите лични усилия и саможертва" (Л. Панайотова), "Народът ни" (Ирина Терзийска, Граждански съюз за Нова България), "Усилията не само на една личност" (ГЕРБ), "Много екипи от три правителства, но тези хора остават "зад кадър" (М. Серкеджиева), Джефри ван Орден (Мартин Димитров), "Пионерската дейност на триадата Стоянов - Костов - Михайлова" (Христо Кирчев), Меглена Кунева (Кирил Обрешков), Симеон Сакскобургготски - мистър "Европа" (Аспарух Панов). Сакскобургготски е посочен и от Горица Кръстанова и Валентина Костова (Зелена партия). Ал. Каракачанов (също Зелена партия) номинира българските възрожденци като фигурите с най-голям принос за родната европеизация.

Портал ЕВРОПА пита във Въпросника, дали САЩ или ЕС са по-близо до разбиранията на съответния кандидат за демокрация. Г. Кръстанова, Ал. Каракачанов и В. Костова от Зелената партия са категорични, че това е ЕС. Ето обаче още някои отговори: "Реалната демокрация, постигната от САЩ, считам за по-успешна от тази в ЕС." (Ивана Енева, ДСБ). "САЩ продължават да изпреварват в своето икономическо развитие ЕС." (Мартин Димитров, СДС). Категорично ЕС е по-близо до личните разбирания за демокрация на Любов Панайотова (СДС). Евгений Кънев (СДС) - "Нито САЩ, нито Европейския съюз, такъв какъвто е - по-скоро скандинавските страни." Христо Кирчев (СДС) - "Америка е по-гъвкава и по-реформаторска." Мнението на Стефан Софиянски по темата гласи: "Патерналистичните ограничения в САЩ преминават тънката граница между индивидуалната свобода и държавна намеса в полза на държавата. В това отношение Европейският съюз, независимо от някои изключения е за пример." И накрая Кирил Обрешков, Граждански съюз за Нова България - "Европа има още много да учи от САЩ относно "уроците по свобода и демокрация".

Нашата цел е да спомогнем за това, гражданите, които са решили да гласуват и които четат Портал ЕВРОПА, да направят информиран избор. Затова Портал ЕВРОПА припомня, че всеки читател има възможност да отправя въпрос или да изразява мнение чрез нашия сайт или направо на редакционната електронна поща.

По темата



Специално от Портал Европа


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.