Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
24-10-2007

ДЕБАТИ ЗА ОТНОШЕНИЯТА С ТУРЦИЯ

На 7 ноември Европейската комисия ще представи годишен доклад относно напредъка на Турция в процеса за присъединяване към Европейския съюз. Европейският парламент ще гласува резолюция за напредъка на Турция днес. Следват цитати от изказванията на представителите на политическите групи от дискусията със Съвета и Комисията тази сутрин, предоставени от пресслужбата на ЕП.

Докладчикът Ria OOMEN-RUIJTEN (ЕНП-ЕД, Нидерландия) каза, че резолюцията ще отчете направеното и това, което не е направено. "Ние очакваме от турското правителство да продължи процеса на реформите", подчерта тя.

Новата конституция не трябва да бъде претекст за отпадане на член 301 от Наказателния кодекс, каза тя и добави, че отношенията на Турция с нейните съседи са ключови. "Докато няма признаване на миналото не можем да вървим напред", каза тя, призовавайки Комисията да подкрепи и Армения, и Турция.

Hannes SWOBODA (ПЕС, Австрия) заяви, че реформите трябва да продължат и да бъдат разширени. Необходимо е мирно, политическо решение за кюрдския въпрос, но това не може да се осъществи "докато тероризмът продължава". Придържаме се към призива, че Турция и Ирак трябва да си сътрудничат заедно с кюрдите за преустановяване на терористичните действия, каза той.

Alexander LAMBSDORFF (АЛДЕ, Германия) каза, че резолюцията е положителен и конструктивен сигнал към Турция: неговата група ясно призовава правителството да придвижи реформите напред. Той подчерта, че изпълнението на критериите от Копенхаген са теста, който ще реши дали Турция ще се присъедини към ЕС или не. Той подчерта, че Турция трябва да промени не само член 301, но и член 302 за премахване на ограниченията върху свободата на словото. Относно ПКК той заяви, че неговата група не подкрепя действията й, но и добави, че антитерористичните мерки трябва да бъдат пропорционални и целящи мирно решение. Той подчерта необходимостта от диалог между ЕС и Турция.

Sebastiano MUSUMECI (Nello) (Съюз за Европа на нациите, Италия) изброи проблемите, по които Турция няма напредък: Турция не признава Кипър и арменския геноцид, има проблеми със свободата на словото и ПКК, сериозно напрежение на границата на Ирак. "Има и напредък разбира се, но все пак въпросът е дали утрешната Европа дали иска да бъде голяма политическа организация или единна по отношение на културната си идентичност," попита той.

Joost LAGENDIJK (Зелени/ЕСА, Нидерландия) каза, че мащабните военни акции не са правилния отговор и те няма да решат турския проблем - трябва да се търсят политически и дипломатически решения. Според него проблемът не е в иракските планини, а вътре в Турция, където някои хора не желаят политическо решение. Той призова за подкрепа на всички от двете страни, които търсят мирно решение.

Kyriacos TRIANTAPHYLLIDES (ЕОЛ/СЗЛ) каза, че Турция трябва да спази критериите от Копенхаген - напредъкът не може да се отрече, но за да продължи по пътя към ЕС Турция трябва да отвори изтегли всичките си войски от окупираните територии на Кипър. Той подчерта, че Турция трябва да признае арменския геноцид.

Georgios GEORGIOU (Независимост/Демокрация) каза, че войските на Турция са на територия на страна членка на ЕС и тя не изпълнява ангажиментите си.

CLAEYS Philip (Идентичност, Традиция, Суверенитет) каза, че неговата група е против присъединяването на Турция - напредъкът на Турция е много малък след започването на преговорите, особено в областта на спазването на човешките права и отношението към малцинствата. Той се обяви за "привилегировано партньорство" с Турция.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.