Europe.bg
  Начало - Парламент - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
02-02-2010

Послание на омбудсмана Гиньо Ганев към конференцията "Европа 2020 - гражданска визия": "Да превърнем ЕС преди всичко в общност на равноправни граждани!"

Представяме ви пълния текст на приветствието, което омбудсманът на Р. България г-н Гиньо Ганев изпрати до участниците в двудневната международна конференция "Европа 2020 - гражданска визия", провела се на 29 и 30 януари 2010 г.

ОБРЪЩЕНИЕ
На омбудсмана на Република България към участниците в конференцията „Европа 2020 – гражданска визия”

Уважаеми госпожи и господа,

Преди всичко бих искал да поздравя Европейския институт и всички участници в днешната конференция за акцента, който се поставя върху гражданския проект, наречен Европейски съюз. Защото сравнително отдавна отмина времето, когато ЕС беше усилие и дело главно на държавно-политическите елити. Посоката е да превърнем ЕС преди всичко в общност на равноправни граждани.

Неведнъж и аз съм подчертавал, че правата и свободите на хората са издигнати на най-високия пиедестал в ценностната и в правната система на Европейския съюз. не само с този прословут чл. 2 от Лисабонския договор, но и с конституционализирането на Хартата за основните права на ЕС.

Още в зората на първия ден на членството на България в ЕС – 1 януари 2007 г. българските граждани придобиха едно ново основно право – правото на добро управление и добра администрация. Трябва отново да се каже на висок глас – това право не се свежда само до по-доброто административна обслужване, каквито теории се чуват тук и там. Правото на добро управление е свързано със самото функциониране на властта. Дали управлението е прозрачно и отчетно. Дали гражданите реално участват при формулирането на управленските решения и в законодателния процес. Дали уязвимите групи са пълноценно приобщени към държавния живот. Отговорите на тези въпроси очертават териториите на правото на добро управление и същеврпеменно дават критериите за гражданската взискателност и контрол към институциите.

Комуникацията граждани – власт, граждани – управление, граждани – администрация, е абсолютно необходима. Тази връзка е наложително да бъде здравословна, без да бъде непременно сърдечна. От поведението на администрацията в най-голяма степен зависи усилието да се съкращава разстоянието между управлението и обществото, между органите на управлението и уникалността на всеки отделен гражданин. Понякога за индивидуалните граждани със самочувствие, администрацията изглежда като многоглаво чудовище, което застрашава интересите на човека с всяка от своята паст. Тази метафора ще се окаже неподходяща, само когато в очите на хората силуетът на органите и институциите започне да грее с все по-мека светлина.

Общественото доверие в управлението може да бъде спечелено, кратко казано, така: Първо, ефикасност на администрацията още при първия досег с гражданите. Второ, да има реални вътрешни процедури за обжалване. Трето, да съществуват външни процедури пак за обжалване и за въздействие. От всичките тези три средства, първото е най-важно. Всичко това е валидно не само за националните държави, а с още по-голямо основание и взискателност трябва да се отнася и до институциите на Европейския съюз.


Желая успех на вашия форум!

Гиньо Ганев, омбудсман на Република България

29 януари 2010 г.

Международната конференция "ЕВРОПА 2020 - ГРАЖДАНСКА ВИЗИЯ" е част от инициативата „Взаимодействаме с Европейския парламент", осъществявана от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА с финансовата подкрепа на ГД „Комуникация" на Европейския парламент. 

По темата

Аудио

Видео



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.