Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-09-2007

ЕВРОПЕЙСКИТЕ СИНДИКАТИ КРИТИКУВАТ ДАНЪЧНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ

Председателят на КНСБ Желязко Христов и Константин Тренчев - президент на КТ "Подкрепа", дадоха в неделя съвместна пресконференция със заместник-генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ Райнер Хофман, съобщи БНР.

Хофман заяви, че "европейският социален модел се базира на ефективен социален диалог", който, както му е станало ясно, в България липсва. "С предстоящите икономически реформи социалната кохезия ще бъде застрашена", предупреди Хофман. Според него политиката в България противоречи на социалния диалог, а договореният пакт за социално сътрудничество е само лист хартия.

Хофман призова българското правителство да се върне към преговорите и предупреди, че ЕКП ще следи социалния модел в България. Той посочи, че представлява организация, в която членуват 81 синдикални структури от 35 страни. Въвеждането на единна ставка за данъчно облагане е с изцяло предизборен мотив, каза Константин Тренчев. Според него самата БСП с въвеждането на "плосък данък" противоречи на Партията на европейските социалисти, които са твърди противници на единната ставка. Тренчев прогнозира, че очакваното оживление в икономиката и изваждането на "сивия бизнес" на светло няма да се състои. "Философията - ние сме на власт и ще правим каквото си искаме - води до къс мандат и съжаление след това", каза президентът на "Подкрепа".

"Данъчна реформа без диалог със синдикатите и работодателите е авторитарна", посочи Желязко Христов - председател на КНСБ. "Премиерът трябва да знае, че е временен капитан на лодката, за която говореше в отчета си за двугодишния мандат, но ние всички сме в тази лодка", каза още Христов и допълни, че скоро правителството може да остане само в политиката си. С обявяването, че ще бъде въведен "плосък данък" не става ясно какво се прави с досега необлагаемите доходи, стипендии, дарения и социални добавки, допълни Христов. "Ще взривим социалният диалог, хората трябва да разберат, че "плоският данък" изземва още пари от доходите им", посочи Христов и допълни, че най-засегнати ще са около 60 процента от работещите, които получават между 180 и 460 лева заплати.

Желязко Христов каза, че ако правителството продължи да не търси социален диалог, синдикатът ще оттегли подписа си от пакта за тристранно сътрудничество.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.