Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-09-2007

88 ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ УВОЛНЕНИ ЗА КОРУПЦИЯ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА НА ГОДИНАТА

През първото полугодие на 2007 г. за корупция са уволнени 88 служители от държавната администрация, петима са временно отстранени, 35 са преназначени с оглед изваждане от корупционна среда, образувани са 77 дисциплинарни производства, прокуратурата е сезирана по 81 случая, двама са осъдени с влязла в сила присъда. Данните са от отчета за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията за периода януари-юни 2007 г. Правителството разгледа документа и прие програма за изпълнение на Стратегията за второто полугодие, съобщава правителствената информационна служба.

Отчетът на министъра на вътрешните работи Румен Петков, който е председател на Комисията за превенция и противодействие на корупцията, съдържа обобщена информация за изпълнението на 140 задачи от Стратегията, свързани с промени в законодателството, мерки в публичната и в стопанската сфера. Те са по отношение превенцията и противодействието на корупцията по високите етажи на властта, прозрачното партийно финансиране, мерки в централната и местната администрация, прозрачното и ефективно управление на системите на образованието и здравеопазването, предоставянето на качествени административни услуги, институциите за независим контрол, ефективност на наказателната политика срещу корупцията, прозрачното управление на обществените финанси, обществените поръчки и концесии, активизиране на сътрудничеството с гражданското общество.

Превенцията и противодействието на корупцията по високите етажи на властта е една от особено чувствителните теми за обществото ни. След като Сметната палата оповести имената на 10 лица, заемащи висши държавни длъжности, които не са подали встъпителни или финални декларации за имотното си състояние, им изпрати покана за лично явяване, за да им бъде съставен акт за административно нарушение. Освен това, имената им ще бъдат изпратени в Националната агенция по приходите (НАП) за извършване на проверки или ревизии по реда на ДОПК.

Същата мярка - проверка от НАП, ще бъде приложена и по отношение на политическите партии и юридическите лица с нестопанска цел, неподали в срок отчетите и декларациите си. 253 политически партии (70% от регистрираните) не са отчели финансите си за 2006 г. (списъкът им е в интернет страницата на Сметната палата). Според Закона за политическите партии, те ще бъдат санкционирани и като бъдат лишени от държавна субсидия до произвеждането на следващите парламентарни избори.

Едно от съществените направления за борба с корупцията е работата със сигналите. Повечето министерства са изградили собствени системи за получаване на сигнали - „горещи телефони", портали и кутии за констатирани нередности. Например, до 30 юни т. г . по анонимните телефонни линии в МВР са постъпили 5507 обаждания, като в 48 от тях се съдържат конкретни данни за корупционни деяния. Чрез интернет-страницата на ведомството са получени 370 сигнала. В 104 от тях има информация за корупция, а 95 от сигналите се отнасят за служители на МВР и са назначени проверки.

През периода за корупционно поведение са уволнени по дисциплинарен ред 54 служители на МВР. Преназначени на други длъжности с цел извеждане на служителя от корупционната среда са 27. На прокуратурата са предадени материалите за 66 служители.

Проверките и работата със сигналите е основна дейност и на инспекторатите към министерствата и агенциите в централната изпълнителна власт. За първите 6 месеца на годината са извършени 226 планови и 421 извънпланови проверки, обработени са 426 сигнала за корупция (365 са получени в централната и 71 в регионалните и местните администрации).

От началото на 2007 г. Агенция „Митници" е работила по над 600 преписки, като е извършила 162 проверки и вътрешни разследвания по сигнали и жалби, образувани са 37 дисциплинарни производства срещу митнически служители и са наложени 35 дисциплинарни наказания, вкл. 9 служители са уволнени. До прокуратурата са изпратени 3 сигнала за случаи, в които е установено наличието на данни за престъпления от митнически служители. Мобилните групи за контрол и наблюдение са извършили над 7000 проверки и една специализирана операция, проведена на територията на цялата страна. Проверени са 7338 лица, 2540 превозни средства, 121 търговски обекта, 15 влака и 15 кораба.

За полугодието са образувани 20 дисциплинарни производства срещу служители от приходната администрация, 20 служители са уволнени, а в 6 от случаите е сезирана прокуратурата. По искане на МВР, следствието и прокуратурата НАП е стартирала 108 ревизии (15 на физически и 93 на юридически лица). Проверките още не са приключили.

С цел повишаване ефективността на наказателната политика срещу корупцията Министерството на правосъдието и Висшият съдебен съвет предприеха съвместни мерки за засилване на прозрачността и отчетността в работата на съдилищата чрез въвеждане на задължението за публикуване на статистическите отчети и годишните доклади на съдилищата. Докладите могат да бъдат прочетени в интернет страницата на ВСС WWW.VSS.JUSTICE.BG (рубриката „Съдебна статистика").

По данни на прокуратурата, от края на 2006 г. до февруари 2007 г. са внесени 19 обвинителни акта за престъпления, свързани с корупция. Сред обвинените има 3-ма кметове на общини, началник отдел в териториално управление на митниците, митнически инспектори и т. н.

От началото на мандата на правителството са разкрити 927 случая на престъпления по служба с последваща облага, 805 данъчни престъпления, 1017 случая на присвояване, 140 случая на безстопанственост, 79 неизгодно сключени сделки и 182 случая на подкуп. Разкрита и документирана е престъпната дейност на 11 организирани престъпни групи с участието на 47 длъжностни лица. Образувани са 96 досъдебни производства срещу 130 длъжностни лица, поставили се в услуга на организирани престъпни структури. Материалите са изпратени на прокуратурата.

В одобрената от правителството Програма за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и противодействие на корупцията до края на 2007 г. са заложени мерки за превенция на корупцията във връзка с граничния контрол и приходната администрация. Ще продължат усилията за подобряване на административното обслужване, контрола върху прилагане на законодателството за държавния служител, усъвършенстване на процедурите по предоставяне на обществени поръчки, превенция и противодействие на корупцията в сферата на здравеопазването и образованието и др.

Портал ЕВРОПА припомня, че борбата с корупцията е един от показателите, по които страната ни трябва да се отчита пред Европейската комисия всяка година и ако не бъде отчетен достатъчен напредък може да бъдат активирани „защитни механизми".

През юни ЕК отчете известен прогрес в борбата с корупцията, но настоя за ясни резултати в борбата с корупцията по високите етажи. Европейските медии тогава съобщиха за недоволство сред някои страни-членки от твърде мекия тон на доклада на ЕК, които поискаха ясното посочване на слабостите и евентуални наказания за слабия напредък.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.