Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-10-2007

ЕК ПРОТИВ СЪЗДАВАНЕТО НА "СЪВЕТ НА МЪДРЕЦИТЕ"

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен отхвърли предложението на президента на Франция Никола Саркози да се създаде „група на мъдреците", на която да бъде поръчано да начертае перспективите на развитие пред обединена Европа, съобщава News.bg.

Тази група по идея трябва да се състои от 10-12 авторитетни експерта и да се занимае включително и с въпроса за приема на нови страни-членки.

Относно известната вече идея за създаване на „група на мъдреците", за да размишлява върху бъдещето на ЕС в период 2020-2030 година, аз не съм уверен в коефициента на нейната полезност", казва Оли Рен.

Френският президент предложи пред август тази година да се създаде независим орган, който да обсъжда въпросите, свързани с перспективите на развитие на Европейския съюз, при условие че Франция няма да блокира преговорите за прием на Турция в тази регионална организация.

Никола Саркози изрази желание да се обяви създаването на „групата на мъдреците" в хода на срещата на върха в Брюксел през декември, а първият доклад на мъдреците да бъде представен на лидерите на ЕС в първата половина на 2009 година в хода на предварителните избори в Европейския парламент.

Предложението на президента на Франция като цяло получи одобрението от страна на канцлера на Германия Ангела Меркел, която обеща поддръжка на проекта при условие, че работата на групата няма да бъде фокусирана само върху въпроса за разширяването на съюза, и в частност ако приеме в този ред и Турция.

"Ако тази група наистина се състои от мъдри жени и мъже, както би трябвало да бъде, аз съм уверен, че те няма да видят проблема в разширяването, а по-скоро в жизнено важната част от други решения, с които ЕС ще се сблъска в идващите десетилетия", заявява Оли Рен. Еврокомисарят посочва сред тях енергийната обезпеченост, климатичните изменения, трансграничната престъпност и застаряването на населението на Европа.


При това Оли Рен изказва своята убеденост, че интеграцията на Турция и страните от Западните Балкани в Европейския съюз само би помогнала на Стария континент ефективно да се справи с тези проблеми.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.