Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-10-2007

ЕС МОЖЕ ДА ОТВОРИ ДВЕ НОВИ ПРЕГОВОРНИ ГЛАВИ С ТУРЦИЯ

Европейският съюз заяви на Турция днес, че трябва да подобри състоянието на гражданските права и да наложи по-строг граждански контрол върху армията, съобщава Ройтерс.

Европейската комисия и португалското председателство освен това предупредиха Анкара да не предприема военни операции в Ирак и я призоваха да намери начини съвместно с Багдад да прекрати атаките на кюрдски сепаратисти от северен Ирак.

„Дошло е време за нов тласък на процеса на реформи", заяви комисарят по разширяването Оли Рен по време на дебати в Европейския парламент.

Коментарите му дават насока за критиките, на които ще бъде подложена Турция в доклада за напредъка към членство в ЕС, който ще бъде представен през следващия месец.

„Нужни са допълнителни усилия за осигуряването на демократичен контрол в отношенията общество-военни, защита на правата на жените, децата и синдикатите, подобряване на съдебната система и борбата с корупцията", заяви Рен.

ЕС освен това призова Турция да предприеме действия за изглаждане на връзките с Кипър, което доведе до замразяване на преговорите за членство на Анкара.

Португалия повтори европейската позиция, че Турция трябва да премахне или измени член 301 от наказателния си кодекс, предвиждащ затвор за обида на „турската идентичност".

„Съжаляваме за липсата на прогрес по свободата на изразяването. Разтревожени сме до растящия национализъм водещ до авто-цензура", заяви Мануел Лобо Антунеш, държаван секретар по европейските въпроси на Португалия.

Той и Рен разкритикуваха Турция за това, че продължава да не отваря пристанищата си за кипърски съдове, като част от нормализацията на отношенията с гръцката част на разделения остров.

Рен обаче посочи, че ЕС може да отвори две нови преговорни глави с Турция през следващите месеци. Съюзът трябва да покаже ангажираността си за преговори с Турция, ако иска да има някакви лостове за влияние към страната, порта към Близкия изток и даваща коридор на важни маршрути за доставка на газ и нефт от Азия, заяви Рен.

„Поне две глави, защита на потребителите и транс-европейски мрежи, могат да бъдат отворени през следващите седмици, добави той.

Рен и Антунеш повториха заклеймяването от страна на ЕС на кюрдските атаки срещу Турция. „Призоваваме Турция да се въздържа от военно нахлуване или други непропорционални военни мерки", заяви Антунеш.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.