Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-11-2007

ТУРЦИЯ ЩЕ ИЗВЪРШИ РЕФОРМИТЕ, ИЗИСКВАНИ ОТ ЕС

Днес подписват споразумението за стабилизиране и асоцииране със Сърбия.

Турция ще извърши реформите, изисквани от ЕС, с цел присъединяване към 27-членния блок, след като процесът на реформи бе забавен през последните месеци заради изборите в Турция, съобщи турското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Ние все още сме твърдо решени ефективно да осъществим реформите, се казва в съобщението. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви по-рано, че Турция трябва да положи "значителни допълнителни усилия" за свободата на изразяване и религиозните права.

Относителното забавяне в процеса на реформи през последните месеци, свързано с изборния процес в Турция, е нещо, което може да бъде видяно във всяка страна, посочи турското външно министерство.

В доклада на ЕК се изтъква също необходимостта от напредък по въпроса за правата на кюрдското малцинство, както и за правата на жените, децата и синдикатите. ЕК изразява мнение, че демокрацията е взела надмощие над намесата на военните в турската политика, но същевременно изтъква, че Анкара трябва да възобнови импулса за реформи, след като процесът се забави след 2005 г. ЕК повтаря също, че Анкара трябва да нормализира отношенията си с Кипър и да спази договора от 2005 г. за отваряне на пристанищата и летищата й за кипърски кораби и самолети.

Критиките на ЕК към Турция са главно за ограничаване на свободата на словото и религиозните права на немюсюлманските общности, недостатъчния граждански контрол над армията, както и нерешения въпрос за достъпа на кипърски кораби и самолети до турските пристанища и летища. Оли Рен вчера заяви, че ЕС осъжда нападенията на Кюрдската работническа партия в югоизточната част на Турция, както и че страната трябва да се грижи за сигурността на своите граждани. В същото време той препоръча проблемите, свързани с кюрдските нападения, да бъдат потърсени решения в диалог между Турция и Ирак.

Комисарят по разширяването изтъкна също, че Турция е преминала тази година през тежки политически изпитания, с които успешно се е справила, и сега сега страната трябва да се заеме с конституционната реформа, за да бъде усилена демокрацията и особено свободата на изразяване. „За европейската демокрация е просто неприемливо писатели, журналисти и други хора да бъдат преследванизаради изразяване на различно, но не призоваващо към насилие мнение. Ето защо Турция трябва без забавяне да направи необходимото за пълна отмяна или внасяне на промени в чл.31 от конституцията си." - изтъкна Оли Рен.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, днес - сряда в Брюксел ще бъде подписано споразумение за стабилизиране и асоцииране със Сърбия,инициирано от комисаря по разширяването Оли Рен. „Реших това да стане именно утре, след като днес получих уверения от Карла дел Понте (главния прокурор на Международния трибунал в Хага за военните престъпления в бивша Югославия), че има подобрение в Сърбия при търсенето на смятани за военни престъпници хора, както и при достъпа до архиви", коментира Рен.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.