Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-11-2007

ЕКСПЕРТ ОТ МИЕ: АКО СПАЗИМ КВОТИТЕ ЗА ВРЕДНИ ГАЗОВЕ, ТРЯБВА ДА СПРЕМ ИЗНОСА НА ТОК ПРЕЗ ЯНУАРИ

ЕК ще разгледа официално аргументите на България да бъдат увеличени квотите за парникови газове.

Експертът по енергийните пазари в Министерството на икономиката и енергетиката Хенри Дончев прогнозира пред специализираното издание SeeNews, цитирано от „Дневник”, че ако спази изрично наложените от ЕК квоти за вредни газове, България ще трябва да спре на 1 януари няколко блока в ТЕЦ-ове и така да прекрати износа на енергия за съседите си.

Според други специалисти, цитирани от SeeNews, дори да бъдат спрени няколко блока в Марица Изток, няма да се стигне до дефицит и режим на тока, пояснява „Дневник”.

"В момента имаме възможност да изнасяме за Румъния общо 800 мегавата. Понеже румънците имат същите проблеми с енергийната инфраструктура като нас, те ни молят за всеки мегават, който можем да им подадем. На 1 януари обаче е много вероятно да спрем износа към Румъния - и не само към нея - ако не се случи модернизацията на няколко от нашите топлоелектрически централи като „Марица Изток”-2 и 3, както и "Бобов дол", е заявил Дончев на конференция в Букурещ тази седмица, пише SeeNews.

През октомври Брюксел оряза квотите за изпускане на въглероден двуокис с 37.4% за периода 2008-2012г. и правителството заяви, че ще обжалва решението. На провелите се в четвъртък в Брюксел технически консултации между представители на двете страни пък стана ясно, че ЕК ще разгледа официално аргументите на България да бъдат увеличени квотите за парникови газове на страната.

Ако евроекспертите не се коригират, България ще заведе дело срещу комисията в Съда на европейските общности в Люксембург, каза след срещата Светлана Жекова, секретар по околна среда в постоянното представителство на България в ЕС.

Кореспондент на влиятелния вестник „Дневник” в Брюксел пише, че следващата седмица МОСВ ще изпрати официално становището си в Брюксел и ще очаква отговор. Според Барбара Хелфриш, говорител на Европейската комисия, решението на институцията е окончателно и няма да бъде променено. Досега няма подобен прецедент и за други страни членки, въпреки че седем от десетте държави, които се присъединиха към ЕС през 2005 г., вече са завели дела срещу комисията заради намаляването на квотите им, пояснява изданието.

Щрих: Междувременно министърът на околната среда Джевдет Чакъров е представил българската позиция по темата лично пред председателя на ЕК и пред еврокомисаря по търговията Питър Манделсън. Това стана на форума Европа-Азия в Сингапур. Чакъров отново изрази позицията на България в подкрепа на намаляване с 20 процента на емисиите парникови газове общо за ЕС до 2020 година в сравнение с нивата на емисиите през 1990 година, и за постигане на намаление от 30 процента в глобален мащаб в периода след 2012 година. (по съобщение на МОСВ)


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.