Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2007

ЕС ЩЕ ПРЕДЛОЖИ БЪРЗА ПРОЦЕДУРА ЗА ЧЛЕНСТВО НА СЪРБИЯ

Метин Казак пред Портал ЕВРОПА: "Правата на гражданите за самоопределение трябва да са на първо място". 

Европейските лидери се готвя да предложат на Сърбия бърза процедура за получаването на статут на кандидат за членство в ЕС, както и да обещаят да ускорят подготовката на полицейска мисия за стабилизирането на Косово, се казва в проект на изявление, което ще бъде прието на днешната среща в Брюксел, съобщава Ройтерс.

Текстът, видян от агенцията, посочва, че преговорите за отцепилата се сръбска позиция са се изчерпали, статуквото не може да продължи и споразумение за бъдещето на Косово е изключително важно за стабилността на Балканите.

По въпроса за Сърбия, ЕС се кани да заяви, че щом бъдат изпълнени условията за подписване на споразумение за асоцииране : „той повтаря увереността си, че прогреса по пътя към ЕС, включително статута на кандидат, може да бъде ускорен".

Изявлението, подготвено от португалското председателство след срещата на външните министри в понеделник, все още може да бъде променено по време на срещата, коментира Ройтерс.

В него не се изказва подкрепа за независимостта на Косово заради различията между страните-членки, като Кипър, Гърция, Словакия и Румъния са против обявяването на независимост без резолюция на ООН.

Въпреки това в проекта се казва, че „Европейският съвет постигна съгласие с генералния-секретар на ООН, че статуквото в Косово не може да продължи и поради това подчерта нуждата от постигането на споразумение за Косово, което е от изключителна важност за регионалната стабилност".

Подчертава се, че Косово е уникален случай и не създава прецедент.

 

За да окуражат реформаторите в Белград, европейските лидери се канят да заявят, че стабилна и просперираща Сърбия „ напълно интегрирана в семейството на европейските нации е важна за стабилността в региона".

Портал ЕВРОПА предлага блиц-коментар по темата Косово на евродепутата Метин Казак (АЛДЕ-ДПС).

М. Казак

Надяваме се наистина усилията на Тройката за постигане на взаимно приемливо решение по Косовския проблем да се увенчаят с успех. Разбира се ние отдавна сме изразили една принципна позиция – ние подкрепяме плана Ахтисаари за уреждане на статута на този регион, но общото желание е да се стигне до взаимно приемливо решение за всички страни, за да не се възпламени отново този конфликтен регион. Както знаете, там нещата са доста взривоопасни и мисля, че компромис би могъл да се постигне само по пътя на диалога и взаимните отстъпки.

Възможно ли е това да се постигне за краткото време?

Не искам да давам прогнози, но наистина от всички страни усилията са в тази посока. Остава да видим какво ще се случи, но надеждата ми е, че в крайна сметка ще се стигне  до подобен компромис. Дай, Боже, да се стигне да компромис. Но дори и такъв да не бъде постигнат, мисля, че правата на гражданите за самоопределение трябва да са на първо място, да бъдат зачетени приоритетно. Друг е обаче въпросът, че както е известно този специфичен регион има изключително тежко историческо наследство: ще повторя, че един взаимно приемлив вариант за уреждане на това състояние е за предпочитане, макар че не мога да дам прогнози какъв точно ще е развоят на събитията.

Бележка на редакцията: коментарът на г-н Казак е направен на 11 декември, вторник, в Страсбург пред наш репортер.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.