Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2007

ЕВРОДЕПУТАТЪТ БИЛЯНА РАЕВА И МОСВ СПОРЯТ ИМА ЛИ ОТГОВОР НА ЕК ЗА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ

  • Биляна Раева: „Отговорът на ЕК за вредните емисии е безкрайно незадоволителен";
  • Еко-министерството: "Няма официален отговор на ЕК".

Българският евродепутат Биляна Раева (АЛДЕ-НДСВ) съобщи, че е получила отговор от ЕК на питането си с искане за промяна на квотите за емисиите на въглеродния диоксид. Министерство на околната среда и водите коментира, че не е получило официален отговор от Комисията по същия въпрос. МОСВ обяви, че подготвеният иск пред Съда на Европейските общности ще бъде обсъден на следващото заседание на Съвета по европейски въпроси и на правителството. В отговора до Раева "искове във връзка с технически грешки" се определят като неоснователни.

Както Портал Европа съобщи, преди дни ресорният министър Джевдет Чакъров заяви в интервю за агенция Ройтерс, че има намерението да отнесе решението за квотата към Съда на Европейските общности, ако ЕК не успее да направи промени. „България няма да иска тотално преразглеждане на квотите си за парникови газове за 2008-2012 година, които Европейската комисия (ЕК) намали с 37 процента, но упреква Брюксел, че не е взел под внимание ключови фактори", каза тогава министърът. Срокът, в който България трябва да реши дали ще отнесе въпроса до съда, изтича през януари. Подобно намерение имат и балтийските републики, Полша и Унгария.

На 15 ноември Биляна Раева подкрепи писмо до Европейската комисия, в което европейски депутати от Чехия, Естония, Латвия, Унгария, Литва, Полша, Словакия и Малта заявяват позициите си за преразглеждане на квотите за емисиите въглероден диоксид, установени от Европейската комисия за периода 2008-2012 г. В писмото, отправено до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и комисаря по околната среда Ставрос Димас, те припомнят започнатия съдебен процес пред Съда на Европейските общности в Люксембург по повод намалените емисии на въглероден диоксид.

На 14 декември Раева публикува на личния си уеб сайт резюме на получения отговор. "От отговора на Комисията става ясно, че при оценката на националните планове за разпределение, подадени от съответните държави, се използват стойностите на емисиите през 2005 г. и се взема предвид растежа на БВП и очакваните подобрения по отношение на относителното отделяне на въглероден диоксид. Комисията е използвала данните за емисиите през 2005 г., предоставени в българския План за разпределение и при изчислението е взето предвид затварянето на два от реакторите на АЕЦ „Козлодуй", се казва в писмения отговор до Биляна Раева. За подобряване на капацитета на останалите реактори България получава финансиране от ЕС, както и за инвестиране във възобновяеми енергоизточници и енергийна ефективност, припомнят от Комисията. „Искове във връзка с технически грешки са необосновани. Решението на Комисията се основава на справедлива методология, приложена към всички държави-членки", завършва писмото.

Биляна Раева коментира, че „отговорът е безкрайно незадоволителен, неточен и не е в духа на сътрудничеството"." Надяваме се на справедливо решение на съда", каза тя. Според Раева Комисията е допуснала грешка като е приела данните, представени от България в нейния план за 2005 г. като отправна точка за своя анализ и изчисления, без да взема предвид основните условия в страната, както изисква Директива 2003/87/EO.

В късния следобед пресцентърът на МОСВ коментира информацията, съобщена от Раева. Официалната позиция е, че България очаква официален отговор на внесената на 4 декември в еврокомисията позиция по повод решението на Брюксел от 26 октомври.

В позицията на българското правителство се настоява за корекции на допуснати технически грешки и се представят подробни аргументи за това. Основните са, че през взетата за базова за страната ни 2005 година реакторите на АЕЦ „Козлодуй" са работели на пълна мощност, а след затварянето на двата блока се натоварват други мощности, които емитират допълнително 9,2 млн. тона въглероден двуокис годишно. През същата година обилните валежи, предизвикали сериозни наводнения у нас, са довели до увеличено производство на електроенергия от ВЕЦ, което при нормални условия се извършва от ТЕЦ и увеличава емисиите с 2,5-3 млн.тона годишно. Изпълнението на поетия от България ангажимент за монтиране на сероочистващи инсталации на ТЕЦ ще доведе до емитиране на още 1 млн.тона въглероден двуокис годишно. Не е отчетен и реалният икономически ръст.

МОСВ напомня, че се подготвя и съдебен иск по повод решението на ЕК от 26 октомври за намаляване на квотите емисии парникови газове за 2007 и 2008-2012 година. Предстои той да се обсъди от Съвета по европейски въпроси и да се разгледа на предстоящото заседание на Министерския съвет.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.