Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-12-2007

СЪРБИЯ НЕ ПРИЕМА МИСИЯ НА ЕС В КОСОВО

Сръбският премиер Воислав Кощуница заяви, че мисията на Европейския съюз в Косово ще доведе до създаването на „марионетна държава". Президентът Тадич също настоява за нов преговорен процес за бъдещето на областта. От своя страна сръбският министър на външните работи Вук Йеремич каза, че наложената независимост на Косово би представлявала наложено разделяне на Сърбия.

Сърбия се противопоставя на мисия на ЕС в Косово, защото според премиера Кощуница това ще доведе до изпълнение на плана на Марти Ахтисаари за независимост на областта, съобщава EUobserver. Кощуница коментира, че пристигането на такава мисия би било незаконно и смята предложението на ЕС за ускорена процедура за присъединяване за „сделка". „Признаването на независимо Косово би било най-опасният прецедент от Втората световна война насам".

На същото мнение са и президентът Борис Тадич и външният министър Вук Йеремич. Тадич заяви, че се надява на подкрепата на Русия, Китай „и други постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН" преговорите за бъдещето на Косово да продължат, така че да се намери компромис между косоварите и сърбите, съобщи B92.net.

От своя страна Йеремич, цитиран от БНР, обясни, че диалогът за бъдещия статут на Косово и Метохия би трябвало да продължи със създаването на климат за истински преговори. На първата посланическа конференция на Министерството на външните работи на Сърбия ръководителят на сръбската дипломация предложи за първи път от началото на процеса за определянето на статута на Косово и Метохия да се създаде климат, в който би могло да се изгради "историческо компромисно решение между сърбите и албанците".

ЕС насърчи Сърбия да изпълни условията, необходими за бързото подписване на нейното споразумение за стабилизиране и асоцииране, и в контекста на значителния институционален капацитет на Сърбия и като припомни заключенията си от декември 2006 г., изтъкна отново увереността си, че напредъкът по пътя към ЕС, включително по отношение на статута на страна-кандидатка за членство, може да бъде ускорен.

Европейският съвет подчерта, че преговорният процес между страните с посредничеството на Тройката относно бъдещия статут на Косово е изчерпан. ЕС призова към постигане на споразумение за демократично, многоетническо Косово, съблюдаващо върховенството на закона, защитата на малцинствата и опазването на културното и религиозното наследство.

Съветът на държавните лидери реши и да изпрати полицейска и цивилна мисия от 1800 души в Косово, която да поеме управлението на провинцията след ООН.

Портал ЕВРОПА ви представи различни мнения по темата.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.