Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-01-2008

ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ОБСЪДИХА НОВА КОМУНИКАЦИОННА СТРАТЕГИЯ

Министрите на външните работи от Европейския съюз, които заседават тук в рамките на Съвета по общи работи и външни отношения, обсъдиха нова комуникационна стратегия на съюза. Тя се разработва от заместник-председателя на Европейската комисия Маргот Валстрьом, която отговаря за връзките между европейските институции и комуникационните стратегии и е във връзка с одобрения неотдавна нов ревизиран договор на Европейския съюз, съобщава БНР.

От всеки десет граждани на Европейския съюз осем са на мнение, че информацията по европейски теми е изключително интересна, но в същото време крайно недостатъчна. Новият Лисабонски договор е първият постигнат голям консенсус в Европейския съюз, в който България участва и допринесе за разработването му, заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която също участва в работата на Съвета.

Тя посочи, че тази седмица в Министерския съвет ще бъде внесено предложение за ратификация на Лисабонския договор, с което ще започне парламентарна, а едновременно и обществена дискусия за договора. Точна ангажирането на широки обществени кръгове с обсъждането на Лисабонския договор е една от основните цели на комуникационната стратегия на Маргот Валстрьом.

Единствената страна в Европейския съюз, в която договорът трябва да бъде гласуван на национален референдум, е Ирландия. Съобщения от страната сочат, че противниците на Лисабонския договор засега имат превес над привържениците. Ако договорът бъде отхвърлен, може ли да се повтори случаят с "конституционния договор" на Европейския съюз, който се провали на референдуми във Франция и Холандия и се наложи да бъде разработен нов договор, вече известен като Лисабонски? На този въпрос Гергана Грънчарова отговори, че подкрепата за договора в Ирландия се разширява и че очаква страната, като един от най-видните примери за ефективността на европейската интеграция, да прецени зряло как да гласува на референдума.

Запитана за предстоящото публикуване на "междинен" доклад на Европейската комисия във връзка с механизма за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието, тя каза, че това е преди всичко инструмент за усъвършенстване на нашата система в областта на вътрешните работи и правосъдието и че самият механизъм е много положителен. Този доклад, както и българският, който ще бъде изпратен в Европейската комисия по темата през март, ще спомогнат за подготовката на редовния доклад на Европейската комисия по вътрешните работи и правосъдието в България, който ще бъде публикуван през юни. Юнският доклад ще е по-важен, сега готвеният от Комисията има повече технически характер, изтъкна тя.

Запитана във връзка с арестуването на двама служители на агенция "Пътища" по обвинение в корупция и решението на Европейската комисия заради този случай да замрази пращането на европейски средства за изпълнение на инфраструктурни проекти в страната ни, тя изрази увереност, че до седмици ще бъдат представени необходимите доказателства, за да е спокойна Европейската комисия за изразходването на европейски средства за пътни проекти в България. Нашите правоохранителни органи действаха изключителна решително по този случай, изтъкна Гергана Грънчарова.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.