Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-02-2008

СОФИЯ И БРЮКСЕЛ С РАЗЛИЧНИ ДАННИ ЗА КОРУПЦИЯТА И ПРЕСТЪПНОСТТА

В кризисен опит да промени или омаловажи негативните оценки на Европейската комисия за борбата с престъпността и корупцията, българското Постоянно представителство към ЕС обяви в неделя, че в доклада не са отчетени най-новите данни, предоставени от София на 20 януари, съобщи Mediapool.

Документът, който ще бъде представен официално днес в 12 ч. (българско време), обобщава, че България не е показала убедителни резултати в ключови области като корупцията по високите етажи на властта, образование, здравеопазване и местни власти.

Според ЕК в България са налице 51 обвинения за корупция по високите етажи на властта от юли до октомври 2007 г. За същия период осъдителните присъди са 20, като нито една от тях не е срещу магистрат.

Корупцията по границите също безпокои комисията, която смята, че безмитните магазини са развъдници на корупция и организирана престъпност. Именно за организираната престъпност в доклада се отбелязва, че няма достатъчно данни за ефективността на съдебните процеси и че от 2000 г. до днес има само една осъдителна присъда на високопоставен служител, чието име не е упоменато.

В този контекст ЕК споменава и новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност", като препоръчва изясняване за кои случаи тя ще бъде компетентна и как ще се гарантира нейната независимост.

Напредъкът на България се ограничава до реформата на съдебната система - например промените в конституцията и някои закони. И тук обаче е налице сериозна забележка - според Брюксел новите разпоредби на НПК водят до чести връщания на делата от съда на прокуратурата и забавяне на процеси за корупция и организирана престъпност. Комисията смята, че българският НК е остарял, защото няма ясно разграничение между степента на обществена опасност на престъпленията.

От българска страна изнесените в доклада данни се определят като неточни. Само през миналата година са образувани 437 досъдебни производства срещу корупционни престъпления, внесените в съда прокурорски актове са 194, били са осъдени 117 души, присъдите на 102-ма вече са влезли в сила, според най-новата информация, предоставена от София. Посочва се още, че през 2007 г. са били внесени прокурорски актове срещу 20 високопоставени длъжности лица с имунитет, 8 които магистрати, един от обвинените е бил осъден.

Няма официално обяснение защо реалните, според София, данни са били депозирани на ЕК едва преди две седмици, когато работата по документа е била в заключителна фаза.

България е критикувана и за липса на достатъчно надеждна информация за движението на делата, свързани с корупцията по върховете и организираната престъпност, посочва Mediapool.

Отделно е отбелязана необходимостта от засилване на борбата срещу корупцията в местната власт.

Според българската страна "техническото осъвременяване" на доклада "не предоставя задълбочена оценка на напредъка по шестте проблемни области" през първата година на членството на страната ни в ЕС. В документа се посочва, че България е продължила "да полага усилия за преодоляване на слабостите, които биха попречили на ефективното прилагане на законите, политиките и програмите на ЕС".

По повечето "проблемни области" е отбелязан напредък, никъде не става дума за изоставане, отстъпление или връщане назад в сравнение с оценки, изразени в предишни доклади на ЕК, отбелязаха от Постоянното представителства на България към ЕС.

Всеки сигнал за корупция трябва да притеснява обществото ни, коментира междувременно комисарят по защита на потребителите Меглена Кунева. Няма смисъл "страната ни да очаква тези неща да ни бъдат посочвани отвън", добави тя.

Брюксел иска да види,  че ние сме способни да реагираме, българските институции да отговорят на корупционните сигнали и да отстранят виновните лица. "Сега е времето да покажем, че системите за финансов контрол в страната ни са на място и стоят добре", заяви Кунева.

По повод изтеклата първа година от членството ни в ЕС, еврокомисарят изрази съжаление, че у нас все още няма дебати по общоевропейските теми, че все още живеем с миналото, а не с бъдещето, като дори не живеем и с настоящето на ЕС.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.