Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-02-2008

ЕК Е ЗАДЕЙСТВАЛА ПРОЦЕДУРА ЗА ЗАБАВЯНЕТО НА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТЕЛ.112 СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

На европейския ден на единния телефон при бедствия и аварии - 112 вицепремиерът и ресорен министър Емел Етем обяви, че Европейската комисия е задействала срещу България заради забавянето на въвеждането на спешната телефонна линия. Етем обясни, че са направени постъпки да не се премине към втората фаза на тази процедура - задействане на съдебна процедура, съобщава агенция "Фокус". "Това няма да се случи, ако страната ни успее да изгради системата до края на 2008 година и тя стане достъпна в началото на 2009 г.", поясни тя.

През 2007 г. държавата е отпуснала 48 млн. лева за доизграждане на системата, които са разпределени между четири  институции. "Надявам се до средата на годината да внесем в Министерски съвет закон за телефон 112, така че до края на годината да бъде гласуван", каза министърът. Целта е до края на годината да има система, а в началото на 2009 г. да работи и номерът в цялата страна и да има действащ закон.

ЕК предупреди многократно България през 2007 г. , че може да й бъдат наложени сериозни санкции заради неизпълнението на ангажиментите по тел. 112., припомня Портал ЕВРОПА. Въвеждането на единния номер за спешни ситуации е ангажимент, поет по глава 19 „Телекомуникации и информационни технологии" от Договора по присъединяване на България към Европейския съюз.

През октомври 2007 г. ЕК заведе дело срещу страната ни в Европейския съд в Люксембург именно заради липсата на достъп до номер 112. Тогава подобни дела бяха заведени и срещу Полша и Латвия, а срещу Румъния бе започната процедура.

Евродепутатът Душана Здравкова (ЕНП-ЕД - ГЕРБ) изпрати питане до еврокомисар Вивиан Рединг, чийто ресор са информационната сфера и медиите, по темата.

"Комисията е осведомена за сериозните закъснения от страна на българските власти за предоставяне на достъп на всички граждани до европейския номер за спешни повиквания 112", се казва в отговора на Рединг. В текста се припомня и, че поради липсата на достъп до номер 112 от фиксирани или мобилни телефони в България, Комисията реши да започне процедура за нарушение срещу България през октомври 2007 г.

Комисар Рединг потвърди пропуските на българското правителство и съобщи, че Комитета за регулиране на съобщения към ЕК подготвя въпросник, с който ще изисква подробна информация от всички държави-членки, включително България, относно въвеждането на номер 112.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.