Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-02-2008

ЕК: ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПО-ДОБРЕ ИНФОРМИРАНИ ЗА ТЕЛ. 112

Според проучване на Евробарометър в рамките на 27-членния блок послучай Европейския ден на единния телефонен номер 112, показва, че 95 % от гражданите на ЕС са на мнение, че наличието на единен номер за спешна помощ, достъпен навсякъде в ЕС, е полезно. Едва 22 % от тях обаче могат спонтанно да посочат 112 като номер за спешна помощ навсякъде в Европа, съобщава Рапид.

Правилното функциониране на услугата 112 се възприема като важно, особено за граждани, които се намират далече от познатата среда. Например хората, избиращи 112 в чужда страна, са по принцип по-рядко в състояние да дадат информация за точното местонахождение на произшествието (само 53 % са съумели да посочат точното място в сравнение с 80 % при обаждане в страната, в която живеят).

На всеки четвърти от анкетираните се е налагало да се обади на номер за спешна помощ през последните пет години. Почти 40 % от тези обаждания са отправени до 112. Голямото мнозинство от обадилите се на телефон за спешна помощ анкетирани, твърди, че е получило помощ (81 % са били посетени от група за спешна помощ, 7 % са получили подходяща информация, а 5 % - друг вид помощ). Проучването е установило също, че използвалите номера 112 в чужбина са имали по-малко затруднения, свързани с езика, в сравнение с използвалите други номера за спешна помощ в чужбина (28 % срещу 12 %).9 от 10 граждани на ЕС са на мнение, че услугите за спешна помощ за хора с увреждания трябва да бъдат подобрени

Европейската комисия призовава държавите-членки да подобрят осведомеността относно 112. След влизането в сила на Правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията през 2003 г. 26 от 27-те държави-членки дадоха възможност на своите граждани да избират 112 от фиксирани и мобилни телефони. Все още е в ход процедура за нарушение срещу България за липсата на достъп до тел. 112 ( IP/07/1530).

ЕК е стартирала процедури за нарушение срещу 14 държави-членки заради липсата на информация за местонахождението на обаждащия се. Седем от тези процедури са вече приключени след вземането на коригиращи мерки от страна на съответните държави-членки. Информация за местонахождението на обаждащия се все още липсва в Италия, Литва, Нидерландия, Полша, Румъния и Словакия.

Европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг заяви: „ Безопасността в извънредни ситуации е цената, която се заплаща, особено от пътуващи, за единния пазар и свободите, които той предлага. Гражданите трябва да могат да се свържат с един и същи номер за спешна помощ, където и да се намират в Европа". „Досега Комисията съсредоточаваше усилията си в осигуряването на достъпа до 112 във всички държави-членки. Сега дойде времето да се привлече вниманието на хората към факта, че 112 е единственият номер, който те трябва да запомнят", поясни тя.


Портал ЕВРОПА ви представя проучването на Евробарометър от януари 2008 г. тукpdf (682.73 Kb).



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.