Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-04-2004

ЕВРОБАРОМЕТЪР

Британското посолство в София спря издаването на всички видове визи и затвори визовия си отдел. Мярката засегна и гражданите на съседна Румъния. Причината е проверка от Лондон заради разгорелия се с нова сила скандал с обвинения, че цялата имиграционна система на Великобритания е извън контрола на властите и позволява безконтролно в страната да влизат с право на продължителен престой и работа хора, които не отговарят на нужните изисквания. От посолството обясниха, че мярката е краткосрочна и се налага във връзка с предстоящото преразглеждане на процедурите за издаване на визи. Изключения ще се правят единствено за извънредните случаи като спешни операции и медицински прегледи. В няколко интервюта посланик Джеръми Хил обаче упорито отказа да се ангажира със срок, в който визовият отдел ще заработи нормално. Говорителят на българското външно министерство Любомир Тодоров каза, че по-скоро се върви към отмяна на визовия режим. Заместник - министърът на външните работи Катя Тодорова разговаря с посланик Хил, пред когото е изразила разбирането на българската страна за възникналите проблеми и заявила готовност за сътрудничество за тяхното по-бързо решаване. Министър Паси коментира, че проблемът е вътрешен за британците, а българското правителство ще съдейства за неговото решаване.
Външният министър предизвика голям интерес преди правителственото заседание в четвъртък с позирането пред служебната си кола БВМ с нови номера. По случай приемането ни в НАТО БМВ-то за ден бе с преден номер НАТО – 04 и заден ЕС – 07.

Правителството одобри първия доклад на България за напредъка по изпълнението на ангажиментите по глава “Правосъдие и вътрешни работи” за периода от октомври 2003 до март 2004 година. Докладът включва предимно постигнатото при реформата в съдебната система, реформата в досъдебната фаза на наказателното производство, целяща ясно разграничаване на разследващите органи, преструктуриране на организацията им в съответствие с най-добрите практики в Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човек


Три финансови меморандума на стойност 32 милиона евро подписаха финансовият министър Милен Велчев и ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас. Парите ще получим по линия на програма ФАР - Трансгранично сътрудничество. България трябва да поддържа през следващите пет години два пъти по-висок икономически растеж от страните от еврозоната, за да успее да отговори на стратегията от Лисабон. Това се казва в доклад на Центъра за икономическо развитие, представен на международната конференция в хотел “Шератон”. Основната цел на стратегията от Лисабон е до 2010 година Европейският съюз да има най-динамично развиващата се икономика в света. За да отговори на стратегията от Лисабон, България трябва приоритетно да развива секторите високи технологии и образование. Трябва да се постигне и пълна либерализация на всички пазари. Ако успее да изпълни тези задачи, през 2010 година страната ни ще достигне нивото от 37 на сто от средното ниво на БВП на страните от еврозоната.

Генералният директор на дирекция "Разширяване" Фабрицио Барбасо посети България

България може да затвори трите финансови глави от преговорите с Европейския съюз до края на юни, а глава Конкуренция – до края на октомври, според генералния директор на Дирекция "Разширяване" на Европейската комисия Фабрицио Барбасо. Той бе на посещение у нас, за да обсъди присъединяването на страната ни към Европейския съюз и финансовата рамка за България. Финансовият пакет за България предвижда през първите три години от присъединяването ни да бъде отпусната сума равна на 7% от Брутния вътрешен продукт. През октомври Европейската комисия (ЕК) ще прецени дали България и Румъния могат да бъдат приети заедно в ЕС, заяви генералният директор на дирекция "Разширяване" Фабрицио Барбасо.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.