Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-07-2008

Станишев се оправда с прехода за изгубените евромилиони

След безпрецедентно критичните доклади на Европейската комисия за България и спирането на над половин милиард евро, премиерът Сергей Станишев заяви днес, че "навлизаме в период на подреждане на държавата след доста хаотичния преход", коментира Mediapool. В изявление пред български посланици и ръководители на мисии в чужбина Станишев посочи, че всички в България обичат да приказват, че е хубаво да има ред, но все още нагласата това да се върши не е достатъчно узряла и не достатъчно се реализира. Той каза, че преходът е бил много болезнен и са "били направени не малко глупости".

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, коментирайки докладите на ЕК, заяви на срещата на дипломатите, че има кръгове, които са против разширяването на ЕС и искат да превърнат България в лошия пример, който да подкрепи тяхната теза.

Според него не трябва да се допуска участието на България в ЕС да се изчерпва само с писане на доклади на шест месеца и реакция по тях.

"Нямаме основания да подценяваме това, което е направено в България, не подценяваме и пътя, който трябва да изминем", посочи Калфин.

Станишев посочи, че правителството е открито към критики, които са добронамерени, но "не би трябвало и не е редно да се създават двойни стандарти".

Той посочи, че държавата търси как да се модернизира в нови европейски условия. Това обаче не е еднократен акт, а процес, който изисква изключително много усилия. "Преди всичко вътрешни в законодателството, в действието на изпълнителната власт - практикуването от цялото общество на всички тези европейски стандарти, за които толкова много говорим в продължение на години", добави Станишев.

Той каза, че последните три години са изключително успешни за напредъка на България в икономически план и статистическите данни за това били много категорични.

"Дори сега, в много влошена международна икономическа конюнктура, България успява да отчете висок икономически растеж, най-висок в ЕС, около 7%. Успяваме чрез комбинация от мерки да създадем условия за намаляване на темпа на инфлацията", декларира премиерът малко преди поредния вот на недоверие срещу правителството му в края на седмицата. Външният министър Калфин добави, че отражението на световната икономика върху страната ни не е голямо, но България в никакъв случай не е изолирана от трудностите.

Станишев посочи, че основен приоритет във външната политика на България е да бъде водеща и лидерска страна в регионалната политика - и по отношение на Западните Балкани, и по отношение на Черноморския регион. "Това е наша възможност, това е наш капитал пред нашите партньори и съюзници - и в ЕС, и в НАТО. С поведението си сме дали редица примери, че сме в състояние да допринасяме за общия успех и приоритети на нашите съюзници", посочи премиерът.

Ивайло Калфин съобщи, че в началото на следващата година България ще бъде домакин на среща на върха, която ще обсъди доставките на газ за Европа. Според него има силно съперничество за източниците на енергия и България полага усилия да привлече максимално количество енергийни проекти. По думите му има шансове до края на годината да се сключи междуправителствено споразумение за проекта "Набуко".

Аудио



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.