Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-03-2005

ШИРАК В ПОДКРЕПА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

От 10 хиляди километра от Париж, френският президент Жак Ширак призова французите да се замислят сериозно върху решението си как ще гласуват на референдума за Европейската конституция.

Да се замислят сериозно относно своето европейско бъдеще. Причината - процентът на Не-то, както го наричат във Франция, продължава да нараства.
Според данни от последно проучване – процентът на хората, които на 29 май биха отхвърлили проекта за Европейска конституция продължава да нараства и вече възлиза на 55%.

Наблюдателите веднага отсъдиха за важността на въпроса за Ширак по факта, че той наруши свое категорично правило - да не третира вътрешнополитически проблеми в чужбина. Ширак обаче нямаше как да не коментира последните сондажи – това е начин да тушира критиките, според които френският президент се е забавил със своята реакция и че отделя цели 3 дни на посещението си в Япония, докато процентът на Не-то продължава да нараства. Ширак направи своето обръщение към французите при съвместна пресконференция с Джуничиро Коидзуми.

Същевременно в самата Франция се наблюдава същинска всеобща мобилизация в защита на европейската конституция – предвидени са 500 срещи, като премиерът Жан-Пиер Рафарен ще участва в 20 от тях. 500 срещи, на които трябва да бъде разяснен на французите залогът на тяхното европейско бъдеще в зависимост от начина, по който гласуват на референдума на 29 май. Бившият еврокомисар Мишел Барние пък го очаква същински маратон с неговото участие в над 70 срещи и събирания, на които ще трябва да разяснява важността на вота. Или както се изрази член на правителството – всяко кътче от страната трябва да бъде преорано. И още – премиерът Жан-Пиер Рафарен поръча да се води същински лов за всеки един глас.

Същевременно, успоредно с нарастването на отхвърлящите Европейската конституция – 55%, с 5 на сто е нараснал и процентът на желаещите да гласуват на 29 май.
Интересни са и резултатите на въпроса към анкетираните какъв изход от референдума желаят самите те – 37% биха искали Конституцията да бъде одобрена, 30% - са на противоположното мнение, а според 33 на сто от анкетираните, какъвто и да е резултатът, той няма голямо значение.

Процентът на хората, които на 29 май биха отхвърлили проекта за Европейска конституция продължава да нараства и вече възлиза на 55%. Една общност във Франция обаче се обявява категорично в подкрепа на Конституцията – и това е общността на гейовете и лесбийките.
Според проучване, осъществено от Международната асоциация на гейовете и лесбийките, 71% от хората с хомосексуална ориентация категорично подкрепят Конституцията.

Причината – в текста на Конституцията е залегнала и Хартата на фундаменталните права. Именно затова някой побързаха да я обявяват за gay friendly – или приятелска към хомосексуалистите. Според хартата, и респективно вече и според Конституцията – ЕС се задължава да спазва правата на малцинствата, както и да се бори срещу дискриминацията. А според член 2, алинея 81 от Конституцията – се забранява дискриминацията на основата на пол, раса или сексуална основа.
Хомосексуалната общност бле също така мнтого обнадеждена от предвижадането за применае на закон, който да установява приемането на необходимите мерки в борбата срещу дискриминацията, основана на сексуалната ориентацишя.

По-песимистично насторениет обаче бързаха да репликират, че за да влезе в сила подобен закон, тойю трябва да бъде приет и от 25-те страни членки на Ес – нещо, което със сигурност няма да се случи в близко бъдеще. Достатъчно е само да се споменат два примера, които биха се обявили категорично против – силно католическите Полша и Италия.

Но, както веднага побързаха да ксоментират някои след обявяването на тези резултати – на категоричната подкрепа със 71% на Конституцията от геовете и лесбийките – ако въпреки високия процент – 55 на сто – на неодоб ение на Кноституцията сред французике като цяло, Кноституцията все пак бъде приета на референдума – Ширак, Рафарен и цялата френска политическа класа вече ще знае на кого да благодари.

(RFI)


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.