Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-11-2009

Херман ван Ромпуй - председател на Европейския съвет

Катрин Аштън - върховен представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност. Двамата са избрани с пълно мнозинство.

Белгийският премиер Херман ван Ромпуй и британският еврокомисар Катрин Аштън ще са новите европейски лидери, съгласно новата структура на Европейския съюз, произтичаща от Лисабонския договор.

Двамата фаворити бяха определени от европейските лидери на извънредна среща на 27-те в четвъртък вечер в Брюксел. Въпреки прогнозите за тежки и продължителни дебати европейските лидери успяха да постигнат съгласие след малко повече от 2 часа дискусии.

Аштън е член на британската Лейбъристка партия и настоящ британски еврокомисар по търговията, а Ван Ромпуй е християндемократ от Фландрия и премиер на Белгия от 2008 г.


Единственият конкурент на Ромпуй за поста остана премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. По-рано Великобритания се отказа от номинацията на бившия премиер Тони Блеър за един от ключовите европейски постове. Същевременно при пристигането си в Брюксел за срещата на правителствените ръководители на ЕС, премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде заяви, че не е кандидат за новия пост.

Кандидатурата на белгийския премиер бе предложена от Шведското председателство на ЕС. Аштън бе предложена за външен министър на ЕС от лидерите на европейските социалисти. Освен това тя ще бъде и заместник-председател на Европейската комисия.

Ван Ромпуй получи мощна френско-германска подкрепа и изборът му не е изненадващ. Още когато името му започна да се споменава за евентуален президент на Евросъюза, като основно негово качество беше сочена способността да търси и да намира консенсус. Наричат го майстор на задкулисните споразумения. Изненада обаче е изборът на Аштън - но с нейната номинация се решават проблемите както за политическия, така и за географския и за половия баланс във висшите постове на ЕС. Наблюдатели коментират, че националните лидери я предпочетоха главно заради негласния консенсус, че на поста тряба да застане социалист и жена.

Горда съм, че съм първата жена, избрана на ключов европейски пост, заяви новият върховен представител по външната политика Катрин Аштън на съвместна пресконференция в Брюксел след срещата на европейските лидери. „Ще работя със същия ентусиазъм и усилия, както винаги досега”, увери тя.

Европейският президент се избира за срок от 2 години и половина и може да бъде преизбран на този пост още веднъж. Двамата ще заемат новите си постове от 1 декември, с влизането в сила на Договора от Лисабон. Аштън трябва да получи и одобрението на Европейския парламент.

Херман ван Ромпуй ще има мандат от две години и половина с 24 000 евро месечна заплата. Постът на външния министър на ЕС може да се окаже по-влиятелен - с мандат от 5 години и като зам.-председател на ЕК, Аштън ще разполага с милиарден бюджет и нова дипломатическа служба с повече от 5000 служители.

 


Новоизбраният президент на Европейския съюз ще бъде на 14 декември в България, стига новата длъжност да му позволи това, заяви българският министър-председател Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. България първоначално заяви подкрепата си за кандидатурата на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, но преди дни външният министърът обяви, че се обмислят и други варианти. „Това е добър избор за ЕС и за България”, коментира Бойко Борисов днес. Неочаквано бързото приключване на днешната среща на върха премиерът Борисов обясни с отговорното отношение към общите проблеми.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.