Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-01-2010

Изслушването на Румяна Желева - скандал

Прецедент: първо изслушване, при което питат за конфликт на интереси още преди встъпителното изказване на кандидат за еврокомисар!

Зелените и социалистите първи атакуваха Румяна Желева.

Точно в 17.30 българско време във вторник започна изслушването в ЕП на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева в Комисията по развитие. Това изслушване създаде прецедент още в началото си. Желева е първият кандидат-комисар, от когото бе поискано да изясни проблем около евентуален конфликт на интереси, още преди да е направила встъпителното си изявление.

Тис Берман (Социалисти и Демократи, Холандия) попита в рамките на изказване от името на политическите групи, защо Желева не е посочила в декларацията си за конфликт на интереси, че е продължила фирмената си дейност и след избирането й за евродепутат, което е в противоречие с правилника за парламента.

От групата на Зелените също започнаха изказването си с този въпрос. Франциска Келер (Зелени, Германия) попита дали Желева смята, че е "достатъчно прозрачна". Келер каза, че България, на която Румяна Желева в момента е външен министър, не е активна в общите европейски усилия за предоставяне на помощ за развитие. "Сега в България върви кампания за референдум за новините на турски език, има и проблеми с декларацията ви за конфликт на интереси", допълни евродепутатката Келер.

Самата Желева не започна встъпителното си изказване с темата за евентуалния конфликт на интереси, а със взаимодействието й с ЕП като бъдещ еврокомисар. Тя спомена влизането в сила на Лисабонския договор, с който ЕС застава по-близо до гражданите, а ролята на Съюза в световен мащаб нараства. Поемам ангажимента да задълбоча сътрудничеството на Комисията с ЕП и да продължа дейността в тази посока на предшествениците ми, занимавали се с темите, които попадат в моя ресор, посочи тя.

По-напред в експозето си Румяна Желева даде следния отговор на този въпрос: "Аз никога не коментирам слухове от пресата и факти, свързани с личния ми живот". Тя допълни: "Нямам какво да крия, декларирала съм всичко, което е трябвало. Всички слухове, свързани с мен и моя съпруг, са измислица, нека се съсредоточим върху важните теми, за които сме се събрали тук." Евродепутатите обаче продължиха да настояват с този въпрос и Румяна Желева каза, че има документи, може да предостави папката с документите за това, че няма какво да крие, че нещата са били проверени. "Тази фирма по това време просто не функционираше и това е доказано от финансовите институции в моята страна", поясни Румяна Желева. По думите й темата се дължи на писмо с твърдения на българската евродепутатка Антония Първанова (АЛДЕ-НДСВ).
 
Румяна Желева премина на български език, за да даде ясен отговор на въпроса. ТУК можете да чуете думите й в оригинал!
Разгорещяване
 
Председателката на комисията по развитие Ева Жоли предложи да бъдат донесени документите за конфликт на интереси на Румяна Желева от служителите на парламента.

В този момент от лявата част на залата започнаха да раздават на български и немски документи против кандидата ни за еврокомисар.

Габриеле Цимер от ЕОЛ-СЗЛ предложи да бъде направена пауза в изслушването, докато депутатите се запознаят с документите от ЕП.

Цимер посочи, че има конкретни технически въпроси към ресора на Желева, обаче не можело те да бъдат разделени от важните въпроси за прозрачността, връщайки се отново към прословутата декларация за конфликт на интереси. След кратки консултации председателският състав на Комисията по развитие на ЕП реши изслушването да продължи, като се съсредоточи най-вече върху ресора на Румяна Желева.
 
От ЕНП се възпротивиха на това и предложиха да се продължи с конкретните въпроси, свързани с ресора. Квесторите събраха раздадените от депутати документи. ЕНП предложи решение за декларациите на Желева да бъде взето впоследствие и да бъде включено в предложенията.
 
Същевременно беше обявено, че координаторите на политически групи, специално за да обсъдят как да процедират по темата конфликт на интереси. 
 
Румяна Желева отрече напълно да е собственик на фирмата "Глобал консулт", не съм собственик и на други фирми с други имена, не зная откъде взехте тази информация. Погледнете българските регистри, каня ви да дойдете с мен в България, в моя роден град Бургас, и сама да установите нещата, обърна се Желева към задаващата въпроса евродепутатка Джудит Сарджентини (Зелени, Холандия).

По-рано в залата евродепутатът Антония Първанова (АЛДЕ-НДСВ) заяви, че думите на Желева не отговарят на истината. В документите, които Желева предоставя се казва, че тя е работила за фирмата в 2006-2007 г., но то не отговаря на истината. Била е управител до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и не са спазени правилата. Един депутат не може да заема подобна длъжност, каза Първанова, цитирана от БГНЕС. Тя заяви, че тази фирма „Глобул консулт“ не е продадена и само е сменено името. 60% от дяловете са нейна собственост. Не мисля, че съм направила нещо лошо, каза Антония Първанова. Предоставих информацията на комисията за да се избегнат грешки, каза тя.

В хода на изслушването българският кандидат за еврокомисар многократно отричаше тази информация, отговаряйки на много въпроси по темата.
 
Предистория
Припомняме, че три часа преди да започне изслушването в Европарламента, БСП обяви на пресконференция на "Позитано" 20, че "днес сутринта са открили несъответствия“ в декларираното от Румяна Желева по времето, когато е била евродепутат, предаде "Медиапул". "През 2007 г. тя е участвала като управител в търговското дружество "Глобъл консулт“, а по Закона за избор на български представители в Европарламента, това е недопустимо", заяви международният секретар на БСП Деница Златева. Тя подчерта, че това е "конфликт на интереси“. По думите й, цитирана от "Медиапул", Желева е напуснала шефския пост на 9 април 2009 г.

Същевременно председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която удължи официалната си визита в Брюксел, за да присъства на изслушването, заяви, че е оптимист за резултата от него. Според Цачева, спекулациите околи името на Румяна Желева няма да се отразят на оценката на евродепутатите.

Репортери в Брюксел допускат, че въпросите на евродепутатите, посветени на темата за конфликта на интереси, едва ли ще доминират цялото изслушване - основен акцент в него ще бъдат чисто професионалните въпроси, свързани с ресора. Експертният елемент доминира, задават се основно конкретни въпроси, а не толкова политически. Трудността на Румяна Желева ще бъде всъщност да убеди евродепутатите, че е компетентна за ресора, а не толкова да разсее съмненията за конфликт на интереси.

Това едно от най-сериозните политически изпитания, на което може да бъде подложен човек, коментира по БНР политоголът Владимир Шопов изслушването във вторник на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. По думите му е важно на въпросите да се отговаря убедително за аспектите от поверения й ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".


Портал ЕВРОПА ще предоставя още информация, обобщения и коментари през следващите часове.

Вижте ТУК графика на изслушванията и на останалите кандидати за еврокомисари.

Вечерта във вторник, 12 януари, се провеждат паралелни изслушвания на кандидатите от България и Испания. В края на деня - вторник - през изслушвания ще са минали 10 от общо 27 кандидати, след изслушванията от сутринта във вторник и целия ден в понеделник.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.