Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-01-2010

Барозу изрази обща подкрепа за Желева

ЕНП: "Желева трябва да получи извинение"; АЛДЕ - "ЕП няма да одобри новата ЕК, ако Желева остане".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде доста общ отговор на Европейския парламент по случая с българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Становището му беше оповестено късно в петък.

Депутатите от Комисията по развитие изпратиха в четвъртък официално писмо с два въпроса към Барозу: спазила ли е напълно Желева Етичния кодекс на комисарите и сигурен ли е той, че този кандидат може да посрещне изискванията на комисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи.

Както коментират медиите, Барозу не даде оценка на представянето на Желева по време на изслушването, както се очакваше (вижте пълния текст на писмото по-долу).

Във вторник (19 януари) координаторите на комисията по развитие ще се съберат отново в Страсбург, за да обсъдят случая, предаде „Дневник". По план, в сряда парламентарната комисия трябва да е готова със становището си за Желева и да го изпрати на председателя на Европарламента Йежи Бузек. Ден по-късно, оценката ще бъде обсъдена от лидерите на политическите групи в Европарламента.

Ето писмото на председателя на ЕК до председателя на ЕП:

Брюксел, 15 януари 2010г.

Уважаеми г-н Председател,

Благодаря Ви за писмото относно номинираната за комисар г-жа Желева. Вашето писмо поставя два въпроса:

По отношение на първия, касаещ Декларацията за интереси, подадена от госпожа Желева в рамките на процеса на номинация за Член на Европейската комисия, Комисията, както и Европейският парламент, разчита на декларираното от съответните лица, тъй като в законодателството на Съюза няма специфична процедура за контрол на декларираното. Поради нарочната ми молба, госпожа Желева потвърди още веднъж след изслушването, че нейната Декларация за интереси, публикувана на сайта на Комисията, е напълно точна и пълна (вижте приложеното писмо). В допълнение госпожа Желева публично предостави официални документи за потвърждение на това, че в момента на попълване на Декларацията за интереси на номинираните комисари, тя вече не притежава никакви акции в компанията, която й е принадлежала.

По отношение на втората точка, напомням че в съответствие с чл. 17 (7) от ДЕС [Договор за Европейския съюз, бел.ред.], Съветът, след предложението на Българското правителство и при общо съгласие с мен, избра госпожа Желева като лице, което смята да назначи за Член на Комисията. По отношение на способностите й да се справи с изискванията на портфолиото като Комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, госпожа Желева – която два пъти е избирана от българския народ за представител в Европейския парламент и която в момента е министър на външните работи на своята страна – има нужната обща компетенция, международен опит и показва нужното ниво на европейска ангажираност да упражнява тези функции, както се изисква от чл.17 (3) на ДЕС.

С уважение,

подпис

Жозе Мануел Барозо

От своя страна "Euractiv" цитира източници от ЕК, че Барозу не е имал друг избор освен да подкрепи Желева, тъй като отхвърлянето й за некомпетентност би означавало "да каже на България, че външният й министър е некомпетентен". Обаче с подкрепата си за Желева, Барозу е напълно наясно, че ще се изправи пред яростта на социалистите и демократите, които настояват за изтеглянето на българския кандидат.

Лидерът на Групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол заяви, че Румяна Желева трябва да получи извинение. Според него писмото на Барозу до ЕП потвърждава нейната почтеност и липсата на нередности. По думите му авторите на "срамната политическа медийна кампания й дължат незабавни публични извинения". Той допълни, че няма да приеме никакви опити за повторно изслушване или за други процедурни забавяния на одобряването на новата европейска комисия.

От своя страна в събота евродепутатът Андрю Дъф (АЛДЕ, Великобритания) заяви, че не е възможно в ЕП да бъде събрано мнозинство, което да одобри състава на новата Еврокомисия, ако в него влиза Румяна Желева. "Отговорът може да дойде само от София. Мисля, че госпожа Желева трябва да обмисли дали все още е уместно да иска поста еврокомисар и сама да оттегли кандидатурата си. Това ще е най-елегантният вариант за излизане от задънената улица", посочи Дъф, цитиран от БНР и "Медиапул".

От своя страна лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Мартин Шулц коментира, че Румяна Желева е елемент от стратегията на Борисов да определя за комунист всеки, който има мнение различно от неговото. "Призовавам г-н Барозу  да се откаже веднага от подобен модел на поведение. Г-жа Желева и нейната некомпетентност представляват олицетворение на правителството на Бойко Борисов", каза Шулц. 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.