Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-01-2010

Препитват в Страсбург последните четирима кандидат-еврокомисари в понеделник и вторник

Вечерта в понеделник (18 януари) ще се проведат едновременно в две различни ресорни комисии на ЕП изслушванията на двама важни кандидати за еврокомисари, които също така са предложени и за заместник-председатели на ЕК.

Портал ЕВРОПА припомня, че изслушванията на 26-е кандидати за Комисията "Барозу-II" се концентрират в рамките на 7 дни. Първата и по-голяма част от тях, сред които и това на българския кандидат Румяна Желева, се проведоха в Брюксел през изтичащата седмица, а последните четири изслушвания са предвидени да се проведат в Страсбург в понеделник и вторник - 18 и 19 януари 2010 г.

Първият, комуто предстои изслушване, е спорният словашки кандидат Марош Шефчович (ПЕС) - той трябва да говори пред Комисията по конституционни въпроси за своя ресор "Междуинституционални връзки и административни въпроси".

 


Досега Шефчович беше еврокомисар по образованието, като замени на този пост Ян Фигел. Европейската народна партия обаче откри изказване на Шефчович от преди четири години, което според тях представлява проява на расизъм спрямо ромското малцинство. Десните в ЕП обявиха, че номинираният от Словакия Марос Шефчович от не може да стане зам.-председател на ЕК, като според наблюдатели по този начин ЕНП отвърна на удара по Румяна Желева при нейното изслушване.

Вторият кандидат за зам.-председател на ЕК, който ще мине през изслушване в понеделник, е Антонио Таяни (ЕНП, Италия), комуто Барозу предложи ресора "Индустрия и предприемачество".

 


Пред евродепутатите от Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика той трябва да защити плановете си за действие в тази важна сфера. По време на първото правителство на Силвио Берлускони, Антонио Таяни негов говорител. Избиран е за евродепутат през 1994, 1999 и 2004 г. Между 1999 и 2008 г. е председател на делегацията на партията „Форца Италия” в ЕП. От 2009 г. е зам.-председател на ЕК и комисар с ресор транспорт, заменил на тази позиция Франко Фратини.

Както читателите на Портал ЕВРОПА вече знаят, всеки номиниран за член на Комисията отговаря на въпроси на евродепутатите от комисията, която отговаря за съответния ресор. По този начин се проверяват техните познания и компетентност в съответната област, европейската им ангажираност и лична независимост.

Последните двама - във вторник

Гръцкият кандидат Мария Даманаки (ПЕС) ще бъде изслушана във вторник, 19 януари, сутринта в Комисията по рибарство, където ще представи визията си за предложения й ресор "Морско дело и рибарство".

 


Даманаки е депутат от ПАСОК, председател на Коалицията на левицата в своята страна. Започва политическата си кариера като студент и се присъединява към младежката организация на Комунистическа партия на Гърция. В периода 1977 – 1993 г. е член на парламента в Гърция от парламентарната група на Комунистическата партия. През 1989 г. става първата жена-председател на радикалната лява партия Synaspismos в Гърция. Остава на този пост до 1993 г.

По същото време ще се състои изслушването на шведския кандидат Сесилия Малстрьом (АЛДЕ), която трябва да защити предложения й ресор "Вътрешни работи" пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

 


Малстрьом беше шведски външен министър, преди това стана стана министър по европейските въпроси след победата на дясноцентристката коалиция в Швеция през 2006 г. Тя е член на Либералната партия, съюзник на консервативната партия на Рейнфелд в правителството. От 1999 до 2006 г. е евродепутат и членува в комисиите по конституционни въпроси и по външни отношения.

Комисията не може да встъпи в длъжност преди да бъде одобрена от ЕП. Очаква се Парламентът да проведе окончателното гласуване на 26 януари по време на специалната пленарна сесия в Брюксел. Евродепутатите ще одобрят или отхвърлят целия състав на Комисията.

Фотоколаж - ЕП.

Вижте ТУК в табличен вид резултатите от изслушванията дотук, биографични справки на кандидатите за еврокомисари, както и предстоящите изслушвания.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.