Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-01-2010

В понеделник се очаква мнението на правната служба в ЕП за Румяна Желева

Огнян Минчев: "Социаллибералната коалиция изсипа кал върху семплата кандидатура на Желева". 

Правната служба на Европейския парламент се очаква да се произнесе до края на деня в понеделник (18 януари) по редовността на декларацията за финансови интереси, попълнена от Румяна Желева в качеството й на евродепутат в предишния мандат на ЕП.

Предполага се, че юристите не са открили формални нередности и нарушения. Агенция "Франс прес" коментира, че "ЕП ще изчисти името на българския кандидат за еврокомисар".

Комисията по развитие, която проведе изслушването на г-жа Желева, която сега е кандидат за член на Европейската комисия в екипа "Барозу - II", поиска проверка на декларациите й за конфликт на интереси.

Едва след като Правната служба на ЕП се произнесе по случая, Комисията по развитие ще оповести дали номинацията на Румяна Желева е одобрена.

Във вторник (19 януари) изтича крайният срок за оповестяване на окончателните оценки за изслушванията на кандидатите за еврокомисари в ресорните комисии на ЕП.

В понеделник (18 януари) в Страсбург започва пленарна сесия, която се очаква да бъде терен на конфронтация между политическите групи в ЕП преди гласуването на 26 януари, за когато е насрочено гласуването "ан блок" на новия състав на ЕК от страна на евродепутатите.

Още по темата - тук.

 


Откъс от коментар на политолога Огнян Минчев, публикуван във в-к "Труд": "Политически марионетки злепоставиха България в Брюксел. Ако Желева си е позволила дори неволно да излъже за наличен конфликт на интереси между статута на европейски комисар и миналото й на българска бизнес дама - нейната кандидатура трябва да бъде оттеглена веднага. Но това трябваше да бъде направено навреме, с достойнство и уважение към правилата, които са общи за всички. А не чрез доносите на български евродепутати, дължащи кариерата си на видни мафиоти и пропълзели в ЕП благодарение на арогантно купуване на гласове. Не чрез интригантската логистика - и "лобистика" на "Позитано". Ако политическите врагове на Ирина Бокова и Меглена Кунева бяха размазали върху публичния им образ и една десета от калта, която социаллибералната коалиция изсипа върху семплата кандидатура на Желева, безспорният им успех в ЕК и в ЮНЕСКО щеше да бъде проблематичен и също да носи белезите на унизителен скандал. Оттук нататък България няма друг шанс за успех, освен да мобилизира най-добрите, най-кадърните и най-почтените свои граждани да я представляват." 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.