Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-01-2010

Николай Младенов е новият външен министър

Румяна Желева се връща като евродепутат?

Аню Ангелов поема отбраната.

Приел съм оставката на Румяна Желева като външен министър. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет.

За външен министър ще бъде предложен настоящият министър на отбраната Николай Младенов в парламента след завръщането на премиера от Германия. На негово място ще бъде предложен неговият заместник Аню Ангелов.

Борисов каза, че кандидатурата на Николай Младенов е безспорна. Премиерът допълни, че Аню Ангелов се справя прекрасно и няма да има проблеми да стане министър на отбраната.

Ще бъде създаден нов вицепремиерски пост, който ще подпомага финансовия сектор. За този пост се предлага икономическият съветник на Бойко Борисов Илиян Михов. 

Припомняме - сред предположенията на медиите за наследник на Румяна Желева в МВнР бяха заместник-министрите Марин Райков и Константин Димитров, бившият посланик в ООН Стефан Тафров и разбира се, Николай Младенов, който обаче неколкократно отричаше да сменя ресора, за който в момента отговаря.

„Задачите, които премиерът, ми постави с новия пост, са изключително много. Благодаря на министър-председателя и ГЕРБ за доверието“, каза Младенов пред БНР.

Номинацията на Младенов ще бъде гласувана следващата седмица, каза още Борисов и добави, че е започната процедурата за назначаване за нов външен министър.

По-рано днес по БНТ вицепремиерът Цветан Цветанов коментира, че решението за приемане на оставката на Румяна Желева и като външен министър е взето първо на заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, проведено снощи. „При създалата се ситуация, въпреки несправедливите критики и всичко, което преживя Румяна Желева, стигнахме до извода от партия ГЕРБ, че в момента държавата няма необходимост и нужда от разрастването на скандала, който предизвикаха нашите политически опоненти," допълни вицепремиерът.

Румяна Желева се оттегли като кандидат на България за еврокомисар и като външен министър в официално писмо до премиера Борисов вчера. Той обаче първоначално не прие оставката й като министър. Премиерът Бойко Борисов издигна за кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка. Тя прие номинацията и нейното изслушване пред ЕП е насрочено за 3 февруари.

БНТ допусна, че е възможно г-жа Желева да се върне като член на Европейския парламент. Тя се е заклела като евродепутат и изпълняваше тази функция 12 дни, преди да бъде избрана за министър на външните работи. Националната телевизия допуска, че щом тя се е заклела като евродепутат, има пълното право - при положение, че няма да е вече външен министър и еврокомисар - да се върне в ЕП. При това положение остава неясно какво ще се случи с колегата й-евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. Както читателите на Портал ЕВРОПА вече знаят, Андрей Ковачев беше шести в листата на ГЕРБ и влезе в ЕП, след като водачката на листата Р. Желева стана министър. На избори'2007 Ковачев също беше кандидат в листата на ГЕРБ (осми), но не влезе в ЕП.

Румяна Желева даде първото си интервю след оставката си. В ефира на БНР тя заяви, че е взела решението да се оттегли от постовете, които заема, „в момента, в който излезе правното становище на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент". На въпрос дали е имало натиск да се оттегли, Желева обясни, че не е имало такова нещо, предаде агенция „Фокус". В коментар за причините за оттеглянето си като кандидат за еврокомисар, Желева каза: „Не вярвах, че една кампания, инспирирана от либералите, осъществена от зелените, в полза на социалистите, ще стигне толкова далеч. Щастлива съм, че правното становище потвърди дълбоко известния факт, че няма конфликт на интереси и че финансовите ми декларации са абсолютно в съответствие с нормите и правилата на Европейския парламент".

 

Вижте повече за събитията около оттеглянето на Желева и номинацията на Георгиева.

По Програма "Хоризонт" на БНР бившият главен преговарящ на България и председател на Управителния съвет на Европейския институт Владимир Кисьов коментира, че чест прави на Румяна Желева, че се оттегли при създалата се ситуация. "Това, което се случи в Европейския парламент - атаката срещу кандидата да дойде от депутати от същата страна, е прецедент в историята на ЕС", каза той.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.