Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-01-2010

Гражданска визия за Европа след 10 години създават над 120 участници в конференция, която започна в София в петък

Преди тези, които вземат решенията, да започнат да фиксират посоките на бъдещото развитие на ЕС, е важно ние, гражданите, да покажем какво мислим, за какво мечтаем, как си представяме бъдещето на Европа за след 10 години.

Това каза директорът на Европейския институт Любов Панайотова, откривайки двудневната международна конференция "Европа 2020 - гражданска визия", която започна в петък в Грандхотел "София".*

Над 35 представители на неправителствени организации и изследователи от различни държави са пристигнали от чужбина за участие във форума, който се организира от Европейския институт и неговите партньори в рамките на проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент", финансиран от ГД "Комуникация" на ЕП.

На откриването присъстваха и повече от 120 гости от България - сред тях народни представители, преподаватели, студенти, експерти от неправителствения сектор и др. Приветствия към участниците отправиха зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова и зам.-министърът на външните работи Константин Димитров.


"Вече сме европейски граждани, трябва да знаем, че можем да влияем върху решенията на ЕС и имаме дълг да го направим", посочи Екатерина Михайлова. По думите й българите все още не разбират достатъчно как функционират европейските институции и е важно да осъзнаят, че гражданите разполагат с механизми, чрез които да влияят на решенията, вземани от тях.

Зам.-министърът на външните работи Константин Димитров се спря в изказването си на Договора от Лисабон и предаде от името на министър Николай Младенов пожелания за ползотворна дискусия през двата конферентни дни.

Ръководителят на Информационното бюро на ЕП Виолета Станичич също поздрави участниците в конференцията и разказа за изключително големия интерес, проявен от българските интернет-потребители, към предаваното онлайн изслушване през януари в ЕП на Румяна Желева като тогавашен кандидат за наш еврокомисар. Над 8 000 души са гледали изслушването от България чрез уебсайта на ЕП, обяви Виолета Станичич и допълни, че това е положителен знак за засилващия се интерес и активност на гражданите у нас към функционирането на ЕП и неговата роля при сформирането на Европейската комисия.


Изказване при откриването на конференцията направи и Андреас фон Белов, ръководител на Фондация "Конрад Аденауер" за България. Той припомни, че е представител на държава, която е сред основателките на ЕС - Германия, и че днес ЕС е много по-голям, отколкото при неговото създаване. "Очаквам да видя един Европейски съюз, който след 10 години е още по-демократичен и свободен, още по-отговорен към своите граждани", посочи фон Белов.

От името на европейския омбудсман Никифорос Диамандурос, който съвсем наскоро беше преизбран на този пост от евродепутатите, бих искал да приветствам тази инициатива: именно сега, непосредствено след влизането в сила на Лисабонския договор, е точният момент за дискусия, посветена на утрешна Европа и посоките на нейното развитие. Това каза от трибуната на конференцията "Европа 2020 - гражданска визия" Жоао Сант-Анна, шеф на Юридическия отдел на институцията на омбудсмана, който е специален гост на проявата. Сант-Енна каза, че Лисабонският договор е нещо добро за Съюза и за неговите граждани и същевременно повишава отговорностите и влиянието както на Европейския, така и на националните парламенти. Това, поясни още Жоао Сант-Анна, засилва основите на демокрацията в ЕС.

Правата и интересите на гражданите трябва да са водещи в процесите, протичащи в ЕС, а "...успехът в тази трудна задача е възможен само, ако всички нива работят заедно - европейско, национално, регионално и местно", се казва в полученото за конференцията поздравително писмо на Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос.

Българският омбудсман Гиньо Ганев също изпрати писмено поздравление към конференцията, участниците в нея и организаторите: Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА в партньорство с Фондация "Конрад Аденауер". "Трябва отново да се каже на висок глас - правото на гражданите на добро управление и добра администрация не се свежда само до по-доброто административно обслужване", посочва Гиньо Ганев. По думите му то е свързано със самото функциониране на властта.


Работата на конференцията продължи в три панела, които протичат паралелно. Всеки панел ще изготви обобщение на идеите и визията на участниците по темата за утрешна Европа.

В събота тези визии ще бъдат представени от 9.30 часа и ще бъдат направени заключителни коментари. Утре гост на конференцията ще бъде председателят на Комисията по култура и образование в Европейския парламент Дорис Пак. Г-жа Пак ще участва и в пресконференцията, която е от 11.30 ч.

--------

* Бележка на редакцията: фото-илюстрациите са от прякото онлайн-излъчване на Портал ЕВРОПА от мястото на събитието. Качеството им е влошено, но е автентично. Очаквайте през следващите дни фото-галерии от конференцията, както и видео-записи от дискусиите. 

По темата

Аудио

Видео



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.