Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-02-2010

ЕП изпитва българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева

Днес в Комисията по развитие на Европейския парламент ще се проведе изслушването на Кристалина Георгиева за комисар по "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". Тричасовото изслушване започва в 13.30 часа  и ще се предава по сателитния канал на ЕС EbS+. Тя ще бъде изслушана от евродепутатите в същата зала, в която се представи бившият външен министър Румяна Желева.

Георгиева е последната номинирана за еврокомисар, която ще бъде изслушана. Според bTV оценката на Комисията по развитие се очаква утре.

В рамките на три часа Георгиева ще отговаря на въпроси от портфолиото, което "наследи" от Желева. Тя ще трябва да убеди евродепутатите и че ще се впише добре в новия екип на председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. От българката се очаква визия за сътрудничеството с останалите европейски институции, най-вече с върховния представител на Евросъюза за външната политика Катрин Аштън, която ще координира международните действия на ЕС, коментира в. "Дневник".

Не са изключени остри въпроси, като например дали Георгиева познава достатъчно механизмите на работа в европейските институции, в които не е работила пряко. Възможно е тя да бъде питана и за политическата си визия - предвид очакванията, че еврокомисарите са политици, а не технократи.

Кристалина Георгиева е вицепрезидент на Световната банка. Тя бе номинирана за еврокомисар на 19 януари, след като Румяна Желева оттегли кандидатурата си заради критики за представянето си пред ЕП и съмнения за конфликт на интереси.

Г-жа Желева поиска да се оттегли както като кандидат за ЕК, така и като външен министър, и министър-председателят Борисов уважи нейното желание. Той номинира за същия ресор Кристалина Георгиева. Тя получи подкрепата и на председателя на ЕК Барозу.

През последните дни Георгиева прекара известно време в Брюксел, където проведе серия от срещи с представители на политически сили, членове на парламентарни комисии и експерти в областта на хуманитарната помощ. "Безспорна ерудиция, прагматизъм, добро познаване на хуманитарните проблеми и впечатляващ международен опит" - такива определения дадоха за българския кандидат номер две представителите на различните политически групи в Европейския парламент часове преди днешното изслушване, допълва БНР.

Пред БНТ тя коментира: „Когато мине изслушването, надявам се то да е успешно, когато бъде представена комисията, тогава ще мога да пристъпя към работа. Естествено днес Хаити, по обективни причини е много, много в центъра на вниманието на този ресор, за който аз съм предложена."

Очаква се, че Европейският парламент ще гласува състава на новата Комисия на 9 февруари, а на  10 февруари 2010 г. членовете й да положат клетва в Съда на европейските общности в Люксембург.

Подробности за изслушванията на членовете на новата ЕК четете ТУК. Проследете онлайн изслушването на българския кандидат за еврокомисар по сателитния канал EbS+

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.