Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-02-2010

Жозе Барозу: Трябва да направим партньорството между институциите и държавите-членки реалност всеки ден

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу представи пред Европейския парламент акценти от своята програма за новата  Комисия , чието гласуване в целия й състав е насрочено за днес. Барозу заяви, че „не е време за лутане в действията на европейските институции в различни посоки", а координирани действия както между тях, така и между държавите-членки. Той подчерта значимата роля на ЕП, особено по отношение на изработването на стратегията за ЕВРОПА 2020.

Председателят на Комисията призова дебатите на европейско ниво да се изместят от институциите към политиките в действие. Барозу заяви, че е необходимо да се направи повече за защитата на европейските интереси, така че ЕС да използва всички налични и нови инструменти, създадени с Лисабонския договор, за отговор на предизвикателствата, пред които се изправя. „Ако искаме да преодолеем кризата, да подсилим социалното измерение и да положим добра основа за силно икономическо бъдеще за Европа в глобализирания свят ... тогава по-силното икономическо сътрудничество е единственият път напред".

Барозу акцентира върху визията на ЕК за ЕВРОПА 2020. „Тя е плод на интензивните дискусии тук, в Европейския парламент, и на работата на отиващата си Комисия", подчерта той. Според председателя тя изисква по-силна икономическа координация и радикална промяна да прилагане на новите инструменти по Лисабонския договор. „Нашата задача е да превърнем визията в реалност. Това изисква цялостни структурни реформи".

Барозу каза, че новата Европейска дипломатическа служба под ръководството на Катрин Аштън е много важен инструмент за повишаване ролята на ЕС в света. Председателят специално подчерта и значението на борбата с тероризма във външната политика на Съюза. 

В ЕП започнаха дебатите по споразуменето за работата между ЕК и Европейския парламент и по работата на  новата Комисия.

Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол заяви, че европейските консерватори ще гласуват вот на доверие на Комисията Барозу II".  "Това е Европейската комисия, която отразява резултатите от изборите за Европейски парламент през 2009 г., и в която моето политическо семейство, ЕНП, е водещата сила. Това е Комисията, с която ние споделяме основните насоки в политиката, прогнозите за съществуващите проблеми и средствата за тяхното разрешаване. Комисия, която под ръководството на Жозе Мануел Барозу и с опитни, добре подготвени комисари, ще се справи с проблемите на европейците ", заяви той.

Дол приветства "упражняването на модерна демокрация", пример за което бяха изслушванията на комисарите, но призова за  подобряване на процедурите за следващата Европейска комисия.

Лидерът на европейските консерватори призова за образцово партньорство между Парламента и Комисията. Той настоя за промяна в отношенията с Европейския съвет, който "трябва да разбере, че след влизането в сила на Лисабонския договор, Европейският парламент има еднакви правомощия с него. "Примерът със SWIFT ни показва възможностите за напредък в това отношение."

Лидерът на Европейските социалисти и демократи Мартин Шулц призова новата ЕК към по-сериозни и твърди действия в социалната област и в екологията. Той предупреди да не се допуска разделение в Европа, като световните въпроси се решават по оста САЩ-Китай. Шулц призова Барозу да управлява ЕК като едно цяло, използвайки „всички таланти" на комисарите и да не позволи вътрешни противоречия.

„Последното, от което имаме нужда, е ренационализация. Затова ни трябва силна и работеща Комисия, която да се опира на силно мнозинство в ЕП", подчерта лидерът на социалистите. Шулц настоя ЕК и Парламентът да работят в близко партньорство и „да покажат социална и екологична отговорност и ангажимент за успех в тези области".

Втората по сила политическа сила в ЕП ще реши по-късно днес как ще гласува за ЕК.

Европейските либерали - АЛДЕ настояват новата ЕК да подкрепи пет основни приоритети в рамките на мандата си - да се справи с икономическата и финансова криза чрез устойчиво развитие, преосмисляне на бюджета на Съюза , справяне с климатичните промени, борба за основните човешки права и свобода, промотиране на цялостна стратегия за Европа в света. Либералите определят Лисабонския договор и ЕВРОПА 2020 като възможности, но призовават ЕК към „ действие със засилени методи и координирано икономическо управление „.

Eдинствено политическата група на част от националистите „Европа на свободата и демокрацията  призова за отхвърляне на новата ЕК, защото смята, че Комисията не предлага достатъчно социална защита на гражданите от еврозоната от икономическа криза, особено тези в Гърция, Португалия и Испания.

В края на повече от двучасовите дебати Барозу отговори на някои от въпросите на депутатите. Той подчерта, че финансовата криза не е започнала в еврозоната и единната европейска валута е един от големите успехи на ЕС. Председателят на ЕК подчерта, че кризата би била още по-тежка, ако не е съществувала зоната на 16-те държави, приели еврото.Той призова към стриктно спазване на правилата на Пакта за стабилност, така че и целият ЕС да се справи по-бързо с последиците и се възстанови.

Комисията ще работи за подсилване на европейските общи политики, особено земеделската и кохезионната. Барозу заяви, че първият мандат на Комидсията в състав от 27 комисари е доказал, че тя работи и може да продължи успешно напред и при следващи разширявания.

Какъв е съставът на ЕК четете в подробности ТУК



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.