Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-07-2005

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Публична лекция на Н.Пр. Джереми Хил, посланик на Великобритания, произнесена на 1 юли 2005


Госпожо министър, Ваши превъзходителства, почетни гости, дами и господа, приятели,

Първо бих искал да изразя топли благодарности на току що приключилото председателство на Люксембург, което в България беше представлявано от Холандското посолство и неговия посланик, баронеса Хенриета ван Линден. Поздравявам ги за техните усилия. Скоро баронеса ван Линден ще напусне България. Желая й успех в бъдеще.За мен е удоволствие да бъда на тази трибуна с госпожа Меглена Кунева. Бих искал да изкажа топли благодарности и на нея за неуморните й усилия от страна на България.


Програма на председателството на Великобритания на ЕС

Днес Великобритания поема председателството на Европейския съюз.

Благодаря за възможността на представя пред вас програмата ни.


Присъединяване на България и Румъния
 

Ние ще продължим да подкрепяме силно процеса на присъединяване на България и Румъния.

Следващите шест месеца са критични в този процес. Комисията ще изработи следващия си мониторингов доклад в края на октомври. Повечето страни-членки ще започнат процедурите по ратификация на Договора за присъединяване през есента. За България е изключително важно да продължи с необходимите реформи. Писмото на Комисията от 9 юни подчерта областите от изключителен приоритет. Те включват реформа на съдебната система, земеделието, интелектуалната собственост, околна среда и услуги.

В него се подчертава и значението на засилването на административния и съдебен капацитет, за да се осигури въвеждането и действието на европейските правила след присъединяването.

След като се избере новото правителство, тези теми ще трябва бързо да бъдат разгледани. Трябва да бъдат спазени договорените срокове.


Разпространение на информация


Ние ще работим с новото българско правителство и Европейската комисия, за да предоставим на хората повече информация за Европейския съюз. Приключилото люксембургско председателство, българското правителство и Комисията бяха изключително активни в това. Ние ще продължим тази дейност.

Непосредствено след срещата днес, аз ще пътувам до Русе. Тази вечер там откриваме информационен проект, който ще продължи по време на цялото председателство. Ще разпространяваме информация чрез медиите за председателството и Европейския съюз.

И още, на 15 юли, петък, аз ще се присъединя към откриването на пътуващата изложба на ЕС, под названието “Европа на колела”. Това е инициатива на Делегацията на Комисията, която е част от информационната и комуникационна програма.

Разпространяването на информация и експертиза в България за европейските фондове ще бъде особен приоритет. Ще работим усилено заедно с Европейската комисия и другите страни-членки, за да посрещнем тези нужди. Тези нужди се усещат най-вече в регионите. Впечатлен съм от решимостта на областните градове да се подготвят за членството в Европейския съюз. Впечатлен съм също от разрастващите се връзки между българските региони и регионите от Европейския съюз. Ние ще се стремим да укрепим тези връзки.


Турция, Хърватия и Западните Балкани


Дневният ред на разширяването не засяга само България и Румъния, но също Хърватия и Турция. Ние ще придвижим напред процеса с тези страни на основата на заключенията от Европейския съвет. Надяваме се, че това ще доведе до започване на преговорите с Турция в началото на октомври.

Отбелязваме също, че последният Европейски съвет потвърди европейската перспектива на другите страни от западните Балкани.


Вътрешен дневен ред


Ние съзнаваме, че сме наследник на предизвикателния вътрешен дневен ред на пюксембургското председателство.

 
Бъдещо финансиране

 
Ние бяхме разочаровани от неуспеха на последния Европейски съвет за постигане на съгласие за бюджета за периода 2007-2013. Ние ще положим необходимите усилия за постигане на съгласие за Бъдещото финансиране по времето на нашето председателство.

 
Конституционният договор


След отрицателния вот на френския и холандски референдум, възниква период на обмисляне на бъдещето на Конституционния договор. Въпреки, че някои държави-членки могат да продължат процедурите за  ратифициране на Конституционния договор, други са спрели този процес.


Отговор на глобалните предизвикателства


В този период на обмисляне, има много въпроси, за които да се помисли. Един от тези важни въпроси е как Европа отговаря на глобализацията. Това не е въпрос, който стои само пред Европейския съюз. Това е въпрос, който стои пред всяка страна в света.

Европейските страни се изправят пред предизвикателства от големите утвърдени икономики като тази на Япония и Америка. Те са изправени пред предизвикателства от икономиките на Китай, Индия и Южна Азия..

Търговията на Китай се удвоява на всеки три години. Световната търговия се увеличава почти два пъти по-бързо от световното производство. Това не се дължи на нискоквалифицирано, нископлатено масово производство. Университетите на Индия и Китай произвеждат 4 милиона абсолвенти годишно.

Като председателство ние ще ускорим дебата за това как Европа трябва да отговори на тези предизвикателства.

Ние активно ще преследваме целите, на тъй наречения дневен ред от Лисабон – програмата на Европейския съюз, който стимулира икономическата реформа, създаването на модерни политики за трудова заетост, по-голямото инвестиране в изследвания и иновации, балансирано от социалните политики, които отговарят на 21 век. Ние приветстваме ангажираността на България към дневния ред от Лисабон.

Както някога е казал Уинстън Чърчил – Тези, които се опитват да изградят настоящето в образа на миналото изцяло ще изпуснат предизвикателствата на бъдещето. Сега не е моментът за носталгия.


По-добро регулиране


Ние ще се стремим да стимулираме други реформи във вътрешния дневен ред на Европейския съюз, повечето, от които ще създадат работни места и ще увеличат конкурентноспособността.

Ще работим заедно с Комисията за изпълнение на дневния ред, предвиден в нейното Съобщение за по-доброто регулиране. На практика, това означава да се проверява въздействието на европейското законодателство върху конкурентноспособността и степента на неговото въздействие върху бизнеса. Ние искаме да намалим обема и сложността на европейското законодателство.


Директивата за услугите


Ние също искаме да отбележим напредък с директивата за услугите. Услугите представляват две трети от БВП на Европейския съюз. Директивата е възможност да се постигне едно от най-големите подобрения на Вътрешния пазар след неговото първоначално възникване.


Ролята на Европа в света


Ние искаме да увеличим световната роля на Европа.


Разговори относно световната търговия


През нашето председателство ще се състои последващ кръг от разговори за световната търговия – среща на министрите в Хонг Конг през декември. Ние искаме резултат, които води до глобален икономически растеж и по-добър достъп до пазарите за развиващите се страни особено за най-бедните нации в света.


Африка


Ние искаме да се справим с глобалната бедност по други пътища. Най-бедният континент е Африка. Целта на Европейския съюз е да удвои помощта си за Африка до 2010. Ние ще работим за намаляването на дълга, подобряването на управлението и за борбата със заразите.


Председателство на Г8


Ние споделяме председателство на групата на страните от Г8 по време на председателството ни на Европейския съюз. На 6 юли в Шотландия ще се проведе среща на страните от Г8.

Нашето председателство на двете международни групи ще представлява уникална възможност за постигане на напредък по отношение на глобалните въпроси.

Ние няма да сме единствените, загрижени за световната бедност. Сигурен съм, че участниците в кампанията за Световна справедливост утре ще започнат серия от протести и поп концерти "8 на живо" – озаглавени Дългият път до справедливостта. Те ще се състоят в Лондон, Париж, Рим и други места по цял свят, с изпълнители като Coldplay, the Scissor Sisters, Robbie Williams и Stereophonies.


Промяна на климата


Между глобалните въпроси, промяната на климата ще бъде друг приоритет за  двете ни председателства - на ЕС и на Г8.


На кратко, проблемът е следният. Земната температура се увеличава рязко. Дори, ако най-леката вероятна тенденция се осъществи, увеличаването на земната температура през този век ще бъде по-високо, от която и да тенденция в последните десет хиляди години.

Основната причина за това е индустриализацията през последните 150 години, изгарянето на все по-големи количества нефт, бензин и въглища, изсичането на горите и неустойчивите земеделски методи.

Ние искаме да обсъдим дългосрочната стратегия за следващите десет години и за начина за намаляване на емисиите. Ние спешно ще разгледаме проблема за емисиите на самолетите.

 
Външният дневен ред


В допълнение към разширяването, Европейския съюз има важен външен дневен ред – включващ отношенията с Иран, подпомагането на Ирак, близко-източния мирен процес, отношенията с Русия и Украйна, отношенията със Съединените Щати, отношенията с Китай и отношенията със Северна Африка, включително с Либия.

Едно от предимствата на Европейския съюз е, че заедно носим значително по-голям товар, отколкото сами. Като самостоятелни страни ние не можем да упражним същото глобално влияние.

 
Отношения с Либия

 
Отношенията с Либия са от особено значение. Ние сме наясно напълно за страданията на българските медици и на палестинския лекар. Ние ще работим тясно с българските власти за решаването на техния случай. Активно ще подкрепяме Плана за действие на ЕС за подпомагане на жертвите на СПИН в Бенгази.


Тероризъм, престъпност и сигурност


Накрая, ние съзнаваме загрижеността на европейските граждани от тероризма, престъпността и сигурността.

Ние ще отбележим напредък по отношение на Работната програма от Хага, Планът за действие срещу тероризма на ЕС и Заповедта за обезпечаване на доказателства на ЕС.

В интерес на всички европейски страни е да работим заедно срещу престъпността и тероризма. Ние искаме да увеличим сигурността на външните граници на Европейския съюз. Тук България може да помогне особено.


Да работим заедно


Така се изправяме пред натоварен дневен ред. В момента България има наблюдатели във всички формати на Съвета на Европейския съюз. Така ние вече се консултираме и работим заедно с вас в Брюксел и тук в София. Ние всички сме изправени пред предизвикателства. Може би трябва да си пожелаем взаимен успех.
 


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.