Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2010

Министрите от ЕС подкрепят “спешни” помощи за борбата с климатичните промени в бедните страни

Финансовите министри на ЕС, които се срещат във вторник (16 март), ще призоват за "спешно" мобилизиране на средства, които да помогнат на развиващите се страни да се справят с климатичните промени, според проекта на изявление, цитирано от EurActiv.

Като отдават значение на Споразумението от Копенхаген, което за сега е подкрепено от над 90 страни, финансовите министри на ЕС изглежда искат да предотвратят допълнително забавяне и да насочат помощите за борба с климатичните промени към развиващите се страни.

ЕС е поел ангажимент да предоставя 2,4 милиарда евро годишно за периода 2010-2012 година в т.нар. финансиране за "бързо начало", което да помогне на развиващите се страни да се адаптират към неизбежните последствия от промените в климата. Други развити страни, включително САЩ и Япония, са обещали еквивалентни суми, които заедно достигат 30 милиарда долара.

Изявлението гласи, че държавите-членки на ЕС са готови да представят предварителен преглед на ситуацията, във връзка с помощите на следващата сесия на Рамковата конвенция по климатичните промени на ООН, която трябва да се състои в през юни в Бон.

Министрите възнамеряват да предадат доклади за развитието, координирани между страните от ЕС за разпределянето на финансите, свързани с климата, на конференцията за климатичните промени в Канкун в края на годината.

По-рано тази седмица Европейската комисия представи нова напълно завършена стратегия за продължаване на преговорите към световно правно обвързващо споразумение, което да последва Протокола от Киото, който изтича през 2012 година.

Европейският комисар по въпросите на климата Кони Хедегаард следващата седмица пътува за САЩ и Мексико, като се очаква да бъде домакин на преговори с представители на Китай по-късно този месец. През април тя ще посети Индия, Япония и Китай.

Стратегията на комисията предвижда част от дейностите на ЕС спрямо САЩ, Япония и Австралия да се насочат към развитие на пазара на въглерод в рамките на ОИСР до 2015 година, който да свързва вътрешните системи за търговия на емисии.

Следващата седмица министрите от ЕС ще потвърдят нуждата от развитие на практически предложения за увеличаване на дългосрочното финансиране за облекчаване и адаптация на стратегиите в развиващите се страни.

"Потенциалът на иновативните източници на финансиране и в частност на инструментите, които се основават на пазара, включително този на въглерод, както и използването на публични финансови инструменти за увеличаване на частния капитал, трябва да бъдат взети предвид", гласи проектът на документа, който подчертава готовността на ЕС да подкрепи работата на новосъздадената консултантска група за финансирането, свързано с климатичните промени към ООН.

Целта е да се разработи ефективно разпределение на увеличените финансови потоци към бедни страни, като се създаде специален фонд. Документът подчертава, че този процес трябва да се основава на опита и уроците, научени от съществуващите фондове и международни финансови институции.

През последните месеци от ЕС не веднъж подчертаха, че помощите за климата "няма да излязат без пари".

Карл Фалкенберг, генерален директор на ГД за околната среда към Европейската комисия, заяви миналия месец, че средствата ще бъдат достъпни "в контекста на международна рамка, която води до намаляване на емисиите на СО2".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.