Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2010

Започва проверка на сухопътните граници по изискванията за Шенген

Експертна комисия по Шенгенските критерии започва в понеделник оценка на състоянието на сухопътните граници на България.

Това съобщи БНТ.

Проверката ще обхване три пункта – Гюешево, Калотина и Капитан Андреево - основните гранични пунктове на външните граници на България и Европейския съюз.

БНТ припомня, че след двугодишно отлагане вече е изработен национален Шенгенски план, който по всяка вероятност ще бъде утвърден от Министерски съвет тази сряда.

От началото на тази година на граничен пункт Калотина са изградени нови терминали за гранична проверка на пътници по международни автобусни линии. На пункта Капитан Андреево, контролът на преминаващите пътници вече ще се извършва на една линия от гранични полицаи и митнически служители. След издаването на Акт 16 и извършените ремонти се използва целият капацитет на КПП-Гюешево.

Същевременно МВР и Институт "Отворено общество" ще сключат Споразумение за гражданско наблюдение върху подготовката на България за присъединяване към Шенген, съобщи от пресцентърът на МВР.

Според споразумението за сътрудничество Институт "Отворено общество" - София се ангажира да осъществи гражданско наблюдение върху напредъка на България в подготовката за присъединяване към Шенгенското пространство и процеса по усвояване на средствата по Инструмента Шенген. Министерството на вътрешните работи се ангажира да предоставя редовно на института необходимата информация за осъществяването на гражданското наблюдение при спазване на националното законодателство и клаузите за конфиденциалност.

Институт "Отворено общество" - София ще оповестява и разяснява публично резултатите от осъществяваното гражданско наблюдение на обществени форуми и пресконференции, на които ще бъдат канени представители на МВР и другите държавни институции, ангажирани в процеса на подготовка за присъединяване към Шенген.

 


От 11.00 часа в салон 6 в хотел “Радисън” ще се състои пресконференция по повод подписването на споразумението. Подписи под документа ще положат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и изпълнителният директор на института Георги Стойчев (на снимката, бел.ред.).



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.