Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-03-2010

Марк Грей: Готовността за реформи трябва да се превърне в действие

Говорителят на Европейската комисията Марк Грей представи на брифинг в Брюксел междинния доклад на ЕК за напредъка на България в областите правосъдие и вътрешни работи, като подчерта, че той е кратък и технически, а политическите изводи ще бъдат направени в годишния доклад на ЕК през юли.

Междинният доклад отразява предприетите от България мерки по специално определените в Механизма за наблюдение показатели (бенчмаркове) от юли 2009 г. насам. Говорителят Марк Грей отчете пред журналистите в Брюксел, че България е стартирала редица реформи, които показват воля за справяне с проблемите. Все още обаче има малко реални действия в борбата с корупцията, заяви той. В началото на пресконференцията Грей повтори накратко основните изводи от доклада.

От 2008 г. България е отговорила на редица препоръки на ЕК, като са налице редица постигнати успехи, но въпреки това някои важни съдебни дела все още протичат неоправдано бавно. През втората половина на 2009 г. репутацията на съдебната система бе подкопана от подозрения за тежка корупция при назначения на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат задълбочено проучени. Продължават и забавянията по важните дела и все още няма присъди по знаковите дела, каза говорителят.

Грей похвали реформите в митниците и приходните администрации в България. Той представи също доклада за Румъния.

Румъния не поддържа стъпките на реформите, а капацитетът на правосъдната система допълнително се влошава в тази страна, заяви той по отношение на втория доклад.

Двата доклада показват, според говорителя, че механизмът за сътрудничество и проверка е важен инструмент за поддържане на реформите. Действията по препоръките трябва да станат национален приоритет, като България трябва да разшири усилията си за реформи, а Румъния да подобри взаимодействието между политическите играчи.

По време на пресконференцията на няколко пъти Марк Грей бе запитан от журналисти дали наистина има напредък на двете страни, при положение че изводи със сходна формулирова се повтарят на всеки подобен брифинг. След като представи основните моменти от двата последни документа, Грей отговори, че правителствата в София и Букурещ са отворени за сътрудничество и определено има постигнат напредък в сравнение с началната точка през 2007 г. - когато двете държави се присъединиха към Европейския съюз.

През последните три години Инспекторатът към ВСС провери почти всички съдилища и издава препоръки, по които се действа. Законът за конфликт на интереси също е в резултат на препоръките на ЕК. През 2009 г. бе приет и закон за забрана на заменки. Създадени са съвместни екипи за борба с организираната престъпност. Има определен напредък, но разбира се има и неща които трябва бъдат направени - бе казано още на пресконференцията във вторник.

Марк Грей отказа да отговори кога ще бъде отменен Механизмът за наблюдение, защото това не зависи от Комисията, а от двете правителства, както поясни той.

11 от 25 проекта по ОП "Околна среда" са блокирани, коментира Грей в отговор на въпрос колко европейски средства са спрени за двете страни към момента.

На въпрос дали механизмите за наблюдение на България и Румъния ще се отразят на перспективите за членство на Хърватия, Грей отговори, че не бива двата въпроса да се смесват и че въпросът за Хърватия ще бъде решен когато дойде време за членство.

Пълен текст на доклада - html.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.