Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-03-2010

София: Докладът показва подобрената комуникация с Брюксел

За първи път Европейската комисия казва, че България ясно и категорично проявява политическа воля за реформи в областта „Правосъдие и вътрешен ред", но това тя не прави с декларации, а със значими, важни, конкретни инициативи. Така коментира представения днес мониторингов доклад министърът на правосъдието Маргарита Попова, цитирана от Агенция „Фокус".

Второто нещо, което Попова открива с особено задоволство, е че за първи път Брюксел декларира, че България признава механизма за сътрудничество и проверка като инструмент, който е полезен и способен да даде резултати. „Това е ключовият момент, в който ние можем да кажем - имаме доверието на Брюксел. Тук беше ябълката на раздора три години поред, когато ние се оплаквахме, че не са ни разбрали, че докладите не са обективни и че всъщност този механизъм за сътрудничество и проверка едва ли е необходим за страната, за да върви тя уверено по пътя на реформите, за да можем да се справим с изоставането, което е било констатирано към момента, за приемането на страната ни за пълноправен член и за което сме съгласили и ние, и ЕС.

 

 

Министерството на външните работи също констатира, че заключенията и препоръките на Междинния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка вярно отразяват както прогреса, така и необходимостта от допълнителен напредък в изпълнението на критериите, заложени в Механизма, съобщава Агенция „Фокус".

В Доклада се признава категорично политическата воля на правителството, произтичаща от ясния мандат на българските граждани, за борба с престъпността и за реформиране на правоприлагащите органи.

Отбелязваме със задоволство, че за първи път от 2007 г. текстът на Доклада е резултат от едно действително равноправно взаимодействие в обмена на данни и изводи между българската страна и ЕК, което показва, че Механизмът е процес за сътрудничество и проверка, а не само механизъм за контрол на Брюксел над София, каквато е била практиката до юли 2009 г., предопределена от действията на „тройната" коалиция.

 


Добре е, че имаме тласък по тези теми, заяви днес в Брюксел българският еврокомисар Кристалина Георгиева във връзка с доклада на Европейската комисия , цитирана от „Дневник".

По думите на Георгиева това, че ЕК прави доклад по тези теми, помага на хората в България, защото това дали има справедлива съдебна система се отразява на добруването на гражданите.

"Винаги и за всяко нещо трябва да се питаме: каква е ползата за нас? От докладите има полза, защото никой не би казал, че не иска работеща съдебна система", коментира тя.

За наше най-голямо съжаление - на България й трябва този мониторнгов доклад. Докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим. Аз го приемам с всички констатации, ние сме работили по тях. В доклада се посочва, че по много констатации вече сме посочили мерки и направеното ще бъде отразено в юлския доклад. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Катар, цитиран от Агенция "Фокус".

Нашият доклад е много по-добър отколкото на Румъния. Това не се е случвало от три - четири години. В доклада ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат - това каза Бойко Борисов.

След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й - каза Борисов.

 


В доклада ясно се посочва, че прокуратурата работи по нов начин и работи добре.

Обръщам се към колегите от съдебната система - да прочетат всички упреци, всичко, което е написано в доклада. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това - във всеки доклад тя да бъде посочена с пръст.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.