Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2010

ЕК: За пръв път в официален годишен доклад отбелязваме политическата воля за реформи в България

Все още има много работа пред двете страни. Вече сме четвърта година от докладите. Ние продължаваме да сме отдадени на постигането на реформи и ще работим заедно с Румъния и България, така говорителят на Европейската комисия коментира резултатите от днешните доклади по Механизъма за сътрудничество и проверка .

За първи път в годишния доклад ние посочваме, че има политическа воля за реформи, заяви говорителят по повод България. Волята за реформи е била отразена и в междинния доклад, но днес за пръв път се посочва официално.

Подчертахме специфичната ситуация за наличие на присъда за сериозно престъпление, която се обжалва - това е напълно нормално и не го поставяме под въпрос. Обаче когато има сериозно престъпление в останалите страни лицето остава под арест докато тече обжалването. Това съществува в българското законодателство, но просто не се използва. Според нас това трябва да се провери, коментира говорителят.

На журналистически въпрос дали се предвиждат финансови санкции срещу някоя от двете страни заради констатираните проблеми с обществените поръчки, говорителят отговори: Смятаме че трябва още работа, но ние посочваме всички фондове, не само европейските. В момента не виждаме нужда да спираме определени европейски фондове в двете страни. Смятаме, че двете страни трябва да работят за да подобрят прозрачността и законността на управлението на обществените средства. Няма нужда от санкции за двете страни, този въпрос в момента не стои на фокус.

На въпрос дали доклада вреди на имиджа на двете страни пред инвеститорите, Грей отговори: Данъкоплатците не биха се съгласили с такава оценка. Ние говорим за обществени средства и това е нашия приоритет.

Защо обществените поръчки се появяват за пръв път - Доколкото си спомням и преди е повдиган въпроса за България, но трябва да проверя, заяви говорителят. Не е учудващо че повдигаме въпроса, понеже властите в двете страни работят усилено. Работата на българските и румънските власти в тази сфера е предизвикала включването й в доклада Брюксел

Докладът е неутрален по въпроса за специализираните съдилища и смятаме, че българските власти трябва сами да преценят как да организират работата си. Така говорителят коментира журналистически въпрос относно създаването на специализирани съдилища за борба с организираната престъпност в България.

Не мисля че искаме да продължим още дълги години, но няма времева рамка до кога да продължи механизма. Надяваме се да приключим възможно най-бързо. Това бе отговорът на въпрос на румънски журналист до кога ще продължи работата на Механизма за сътрудничество и проверка.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.