Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-08-2010

ООН призова Сърбия и Косово да започнат конструктивен диалог

Белград и Прищина трябва да започнат конструктивен диалог, за да разрешат откритите въпроси между тях, заяви ръководителят на ЮНМИК Ламберто Заниер, цитиран от „Болкан Инсайт".

Представяйки тримесечния доклад за Косово в Съвета за сигурност на ООН във вторник Заниер каза: „Трябва да се позволи на Белград и Прищина да се включат в един конструктивен диалог, с цел разрешаване на отворените въпроси". Той подчерта, че такъв диалог ще бъде от голямо значение за стабилност и развитие на региона.

По време на заседанието на Съвета за сигурност, което се провежда почти две седмици след решението на Международния съд относно статута на Косово, Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун съобщи, че в периода от средата на март до средата на юли „не е забелязал достатъчно напредък в справянето с предизвикателствата като подобряване на регионалното сътрудничество или в намирането на решения на въпросите от общ интерес за Прищина и Белград".

„Моята преценка е, че периодът след решението на Международния съд относно обявената независимост на Косово ще осигури допълнителни възможности в това отношение", допълни той. Тези възможности, както обясни Генералният секретар на ООН, биха могли да постигнат най-добри резултати чрез последователен и всеобхватен подход от страна на международните актьори, ангажирани в Косово.

От своя страна сръбският външен министър Вук Йеремич заяви в седалището на ООН в Ню Йорк, че ролята на резолюция 1244 на Съвета за сигурност остава от решаващо значение при разрешаването на въпроса за Косово, съобщава „Radio Srbija".

Той призова Съвета за сигурност на ООН да започне преговори с Косово за намиране на справедливо решение, „с което всички ние ще можем да се съгласим". Сърбия ще продължи да работи, докато не бъде постигнат компромис за Косово, каза
министърът на първата сесия на Съвета за сигурност на ООН, след представянето на консултативното становище на Международния Съдът.

Също така Йеремич призова държавите-членки на ООН, които не са признали Косово, да не променят позицията си. Белград ще продължи да използва дипломатически средства, за да запази своята територия, но никога няма да признае независимостта на Косово, подчерта той, цитиран от „Болкан Инсайт".

„Значително мнозинство от държавите-членки на ООН, включително и тези, които участват в Съвета за сигурност, зачитат суверенитета и териториалната цялост на Сърбия. От името на сърбите, бих искал да изразя своята дълбока благодарност за подкрепата и солидарността", каза министърът на външните работи на Сърбия.

От своя страна дипломатите в Съвета за сигурност заявиха, че няма надежда в момента Съветът да приеме предложената от Сърбия резолюция, тъй като Москва се противопоставя на идеята. Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай са постоянни членове на Съвета за сигурност и имат право на вето, коментира „Ройтерс".

В изявление на кабинета на върховния представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън се посочва, че: „ЕС подкрепя отдадеността на Сърбия за диалог", съобщава „B-92". Съюзът е готов да улесни преговорите между Белград и Прищина, с цел насърчаване на сътрудничеството, постигането на напредък в европейската интеграция и подобряването на живота на хората", се казва в изявлението. Европейският съюз иска да се изготви резолюция, която да е приемлива за всички 27 страни-членки, се допълва в текста на документа.

На фона на тези събития Прищина прогнозира вълна от нови признавания, благодарение на решението на Международния съд в Хага. Засега само 69 държави са признали независимостта на Косово.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.