Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-08-2005

ШИРАК НАСТОЯВА ТУРЦИЯ ДА ИЗЯСНИ ПОЗИЦИЯТА СИ СПРЯМО КИПЪР


Френският президент Жак Ширак увеличи днес натиска върху Турция да изясни позицията си спрямо Кипър и заяви, че Анкара трябва да предложи уверения, че ще изпълни всичките си обещания към ЕС, предаде БТА.

Турция трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС на 3 октомври, но разгневи Съюза, казвайки, че подписването на основен протокол на ЕС не означава признаване на кипърското гръцко правителство. Анкара подкрепя кипърските турци в Северен Кипър.

"След едностранната си декларация за Кипър, Турция трябва да направи разяснения и да увери 25-членния ЕС за желанието си напълно да зачита ангажиментите си към Евросъюза", заяви Ширак на конференция на френски посланици.

"Започването на преговори с Турция е само началото на дълъг и труден път, чийто край е несигурен", каза още Ширак.

Турция разчисти последното препятствие за преговорите миналия месец, като подписа протокола от Анкара и разшири митническия си съюз с новите членки на ЕС, включително Кипър, отбелязва агенция Ройтерс.

Но Анкара също излезе с декларация, с която даде да се разбере, че подписването на протокола не означава признаване на кипърското гръцко правителство, смятано от Брюксел за единствената легитимна власт на острова.

Ширак заяви миналия петък, че декларацията на Анкара създава политически и правни проблеми и не е в духа, който се очаква от една страна, надяваща се да се присъедини към ЕС.

"Признаване на Кипър от Анкара, както настоява Париж, винаги е било важно, но никога не е било условие за започването на преговорите", заяви еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер в различни интервюта, цитирани от БНР.

"Няма гаранция, че Турция ще се присъедини накрая към ЕС", изтъкна тя.

По думите й преговорите за членство с Турция ще започнат, както е предвидено, на 3 октомври, но няма никаква гаранция, че тези преговори ще приключат с присъединяване.

"Преговорите с Турция ще бъдат едно дълго и трудно пътуване", посочи Фереро-Валднер, като добави, че въпросът ще бъде объждан интензивно в края на тази седмица от министрите на външните работи на страните от ЕС.

Същевременно беше публикувано проучване на социологическата агенция Капа Рисърч, според което гърците са резервирани относно необходимостта от стартиране на процеса за присъединяване на Турция към ЕС.

73,5 на сто от анкетираните гърци настояват правителството в Атина да гласува срещу членството на Турция в ЕС, ако преди това не бъдат уредени споровете за Кипър и Егейско море.

51,5 на сто от гърците пък искат от кабинета да не продължава да води политика на сближаване с Турция и да заеме по-твърда позиция.

46,1 на сто са убедени, че тази политика трябва да продължи, но при условие, че Турция оттегли аспирациите си към Егейско море.

58,5 от анкетираните са на мнение, че членството на Турция не отговаря на интересите на ЕС, докато 35,7 на сто споделят обратното становище.

Като най-голяма заплаха за бъдещото членство на мюсюлманска Турция в Европейския съюз британският вестник Гардиън определя евентуалната победа на християндемократите на предстоящите избори в Германия.

В анализ за бъдещото разширяване на Европейския съюз, в който членството на България се приема като даденост, авторът пише, че Европа е длъжна на Украйна и Турция и те не могат да бъдат оставени извън Съюза.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.